• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota avensis 2011r 2.0 d4d cieknie paliwo

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
Silnik z wtryskiwaczami piezo, na wierzchu pokrywy zaworów. Problem polega na tym, że leje się paliwo ze śrubunku przewodu wysokiego ciśnienia a gwintem wtryskiwacza. Nie wyglądało jakby ktoś tak miał grzebać. Po prostu klientowi zaczęło śmierdzieć ropą a tam pomiędzy wtryskami basen portowy. Mocniej nie da się już dokręcić, ponowne ustawienie przewodu i dokręcenie niczego nie zmienia a wyciek jest taki, że po jeden prze gazówce znów jest centymetr ropy.

Jakiś pomysł?? Może ktoś z Was miał już taki temat??

mathiass

SuperMechanior
Punktów
153
a czy tam przypadkiem nie ma podkladki jak w psa?

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jak już to komplet;/ cena też mało uprzejma;/ Najpierw zobaczymy czy klej to doszczelni;]

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
loctite do połączeń gwintowanych....

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
ryzykuję zaklejeniem wtryskiwacza jak za dużo pójdzie gdzie pójść nie powinno. Testujemy loctite 577. Typowe do gwintów nie dają rady. Delikatnie puszczały.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Nie wiem jak toto jest zrobione daj fotke gdzie cieknie moze coś podpowiem

Tomek_85

Nowy
Punktów
0
Ja w takim przypadku biore bardzo drobny papier scierny przecieram stozek na rurce myje wszystko skrecam i jest git.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
No zobaczymy. Ciekło dokładnie na styku stożka rurki a króćcem wtryskiwacza. Jutro będzie klient to sprawdzimy.

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
Fakt te rurki padają, szczególnie jak były kilkukrotnie montowane.
Mam znajomego, który dorobił praskę do poprawiania stożka rurek w D4D-patent działa, ale czasem pomaga przetarcie bardzo drobnym papierem ściernym-jak już kolega wcześniej opisał.
Nowe rurki tylko w serwisie, kosztują krocie, ale jak zwykle decyduje klient...

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
klej uszczelnił i klient jest zadowolony. Rurki nigdy nie były odkręcane.....

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
klej uszczelnił i klient jest zadowolony. Rurki nigdy nie były odkręcane.....
nie na długo przerabiałem już ten patent,drgania spowodują że struktura kleju popuszcza,koniec końców albo przywozili mi nowe rurki albo szukali jakiś używek i metodą prób i błedów,problem polega na tym iż szczelność ma być zachowana na stożku a nakrętka ma tylko dociągnąć go równo,ale jeśli będzie latało czemu nie u mnie się nie sprawdziło w kilku przypadkach

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
czasem się sprawdzi a czasem nie , jest to ryzyko bo idealnie to nowy przewód i nowy wtrysk tyle ze koszta . Terz mi przyszło do głowy ale nie testowałem , pocynować może uszczelni miękka cyna

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
825
Miasto
Gdańsk
jak wspomniałem klej do hydrauliki, wody i gazów na razie trzyma. Elastyczny z nastawieniem na utrzymanie szczelności. Zobaczymy.

Cynowanie jednoznacznie kojarzy mi się z odżywającym blacharstwem w pełnej krasie.

Do góry Bottom