• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Avensis ,brak mocy

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam serdecznie chciałbym prosić o pomoc w rozwiązaniu pewnego problemu ,mianowicie jestem mechanikiem w UK ostatnio trafiła do mnie Toyota Avensis 2012r 2.0 diesel ,oczywiście na lawecie.Po krótkiej diagnozie okazało się ,że 2 wtryski piezoelektryczne miały nieszczelność ,a co za tym idzie brak ciśnienia paliwa na listwie ,które umożliwiło by rozruch.Po ciężkiej pracy związanej z wyjeciem ich ,zamontowalem komplet używanych ,ponoć dobrych wtryskow.Auto odpaliło na plaku i tu zaczęła się zagadka ,ciężko się wkreca w obroty ,a jeśli się wkręci już to z tylnej rury wydechowej idzie niesamowicie potężne ciśnienie spalin (tak jak bym zdjął rurę zasilająca główna od turbo) po kilku minutach pracy kolektor wydechowy robi się tak gorący ,ze aż staje się czerwony no.i bardzo kopci.Auto ma teraz nowe wtryski ,nowy sterownik EDU(sterownik wtryskow) i dalej to samo ,brak błędów ,dpf i egr w porządku ,silownik turbo również ,ciśnienie sprężania to 25 22 24 24 Bar.Wtryski zakodowane wraz dawkami pilotowymi.Prosze o pomoc.

misiek1394

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
389
Miasto
K-K
Może dpf tak zawalony że spaliny nie maja się gdzie wydostać, stąd wysoka temp. kolektora.

mcink

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sokółka
Jest opcja ze rozrząd mógł się przestawić i za wczesnie otwiera zawory wydechowe?

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Rozrząd ok ,bez dpf to samo (odkrecony od turbo) turbo pompuje jak już się wkręci 2.2 bar Sprawdziłem jeszcze raz ciśnienie (wcześniej niezbyt dobra bateria) wszędzie równo 25bar

Uzywam komputera Delphi ,Lunch x431 pro3

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Carman dobrze czyta Toyotę, możesz czasy wtrysku, pilotów odczytać ?

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
Sprawdź dawkę paliwa na biegu jałowym oraz przy 3500 obr.
Korekcja czasu otwarcia wtryskiwacza.
Porównanie dawek między cylindrami.
Próbowałeś zmieniać paliwo?

darek ru

Gaduła
Punktów
2
Miasto
warszawa
potrafily zblokowac sie przepustnice.czy slychac przy wlaczeniu zaplonu jej prace

i jeszcze odepnij kostke od piatego wtrysku

zububr

Bywalec
Punktów
3
Sprawdź wydech nie tylko dpf kiedyś miałem przypadek ale w innym aucie że auto chodziło ale dymił mocno i na obrotach miał ciężko wejść po rozpięciu wydechu ostatniego wszystko ustąpiło.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Wydech rozpiety zaraz przy turbo.Stalo się to ,dowiedziałem się że ktoś bałam benzyny i przez to padł.Ale wszystko jest wyczyszczone ,nowe wtryski ,diesel z BP.Czy głowicą może być uszkodzona w środku ,dziwna sprawa ,bo on ma za duże ciśnienie gazów spalinowych na wolnych ,jak wspomniałem auto cisn doładowania ma ,ale nie jedzie jak powinno ,a dpf po chwili jest czerwony.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Wymyć całą instalację , zbiornik wymontować, tylko benzyna zrobi czerwony DPF.

dimitriew

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
620
Miasto
Radom
A jednak paliwo jak sugerowałem. Czasami rutyna powoduję, że zapominamy o najważniejszym...

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Problem rozwiązany ,problemem okazały się podwójne podkładki pod wtryskami ,klient nie przyznał się że ktoś już przedemna grzebał w niej.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
No niestety nie ponieważ ,kiedy auto przyjechało na lawecie miało już 2 podkładki w głowicy ,a kiedy wyciągnąłem wtryski to razem z pierwszymi podkładkami ,nie zdawałem sobie nawet sprawy ,że tam mogą być jeszcze dodatkowe podkładki ,oczywiście spojrzałem do środka ,i nie widziałem tak naprawdę nic ciekawego ,te podkładki mają srebrny kolor ,wiec zbytnio nie rzucalo sie w oczy ,ale ostatnio myślałem nad tym by dokładnie to sprawdzić ,i postanowiłem raz jeszcze zajrzeć ,wsadziłem więc torx45 do środka ,a kiedy go wyciągnąłem znalazłem cały defekt ,wyciągnąłem następną podkładkę.Dziekuje bardzo za pomoc oraz porady.Pozdrawiam.

Do góry Bottom