• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Avensis T25 d4d 2.2 - check silnika, błąd EGR, świece, wtrysk

holsik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Witam wszystkich,
Mam problem z moim autem Toyota Avensis T25 d4d 2.2 .W poniedziałek pojawiła mi sie choinka na zegarach. Po odczytaniu błędów z komputera wynika:

1. błąd wtrysku - raz się pojawia raz nie.

2. zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR - został wyczyszczony błąd się nie pojawia.

3.przepływ przy recyrkulacji spalin"A" - pojawia się za każdym razem

Co zauważyłem dzisiaj przy -15 nie chciał odpalić co dawniej nie robiło to żadnego wrażenia na aucie. Dodatkowo po przejechaniu np. 20km i po zostawieniu auta na parę godzin, przy ponownym odpaleniu strasznie kopci i zapach spalin jest bardzo intensywny. Mam również wrażenie że silnik przy 2000 ma wahania. Nie do końca poprawną pracę.

W zeszłym roku wymieniłem świece. W dniu dzisiejszym zdjąłem listwe zasilającą i metodą na "przewód" sprawdziłem czy wszystkie iskrzą. Okazuje się że tak.

toomii76

toomi
Punktów
6886
Miasto
turek
www.takniewiele.pl
Metoda na "przewód". A jak jest spalona i ma zwore, to też zaiskrzy.
Uszkodzony EGR, bo na spalinach auto ciężko ma pracować, lub wtryski umierają. Albo coś innego.....

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
224
Miasto
Gdansk
czy w parametrach bierzacych widzisz czy egr pracuje sprawdź co sie dzieje po odpueciu przeplywki napisz jeszcze czym to diagnozujesz?

holsik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Diagnozuje programem Autocom. Po odpięciu przepływki wyskakują błędy i nie równa praca silnika. Tak wiem że może być zwarcie i też będzie iskrzyć. Jutro odkręcę świece i sprawdzę czy wszystkie się grzeją. Nie mam właśnie jak sprawdzić pracy online EGRa. Czy da się EGR wysterować poprzez zadanie napięcia bezpośrednio 12V ?

holsik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Sprawdzę dzisiaj. Co dziwne po wczorajszym sprawdzeniu świec czy grzeją, dzisiaj wchodzę rano do samochodu przy -15 odpalił bez problemów. Spaliny normalnie. Wszystkie błędy zniknęły. Przejechałem 25km do pracy bez żadnych dziwnych objawów.

holsik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Po raz kolejny pojawia się błąd P0400 - zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR. Po sprawdzeniu na innym komputrze widać że EGR pracuje. Może załapuje co jakis czas jakąś przerwe lub może zacina się?

Grzegorz23011971

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Olsztyn
Wyjąć i wyczyścić póki cewka w EGR-ze pracuje. Bo jak stanie i się spali to będzie cały do wymiany.
Miałem taki przypadek.

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Czyszczenie naturalnie nie zaszkodzi ale podglad w parametrach wiele nam powie. Można to zobaczyc w wykresach albo w procentach Na odpalonym motorze wciskamy sprzeglo i puszczamy jezeli nie reaguje w zadanym zakresie to czujnik pedalu sprzegla albo egr brudny/uszkodzony. Prawda, że nie trudne?

holsik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Bardzo CI dziękuje za rzeczową odpowiedz. Sprawdzę dzisiaj i od razu napisze ! Pozdrawiam serdecznie

Paprociak

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Kraków
Metoda na "przewód". A jak jest spalona i ma zwore, to też zaiskrzy.
Uszkodzony EGR, bo na spalinach auto ciężko ma pracować, lub wtryski umierają. Albo coś innego.....

Kiedy ty skończysz cwaniakować.?

Witam wszystkich,
Mam problem z moim autem Toyota Avensis T25 d4d 2.2 .W poniedziałek pojawiła mi sie choinka na zegarach. Po odczytaniu błędów z komputera wynika:

1. błąd wtrysku - raz się pojawia raz nie.

2. zakłócenia przepływu spalin w układzie recyrkulacji EGR - został wyczyszczony błąd się nie pojawia.

3.przepływ przy recyrkulacji spalin"A" - pojawia się za każdym razem

Co zauważyłem dzisiaj przy -15 nie chciał odpalić co dawniej nie robiło to żadnego wrażenia na aucie. Dodatkowo po przejechaniu np. 20km i po zostawieniu auta na parę godzin, przy ponownym odpaleniu strasznie kopci i zapach spalin jest bardzo intensywny. Mam również wrażenie że silnik przy 2000 ma wahania. Nie do końca poprawną pracę.

W zeszłym roku wymieniłem świece. W dniu dzisiejszym zdjąłem listwe zasilającą i metodą na "przewód" sprawdziłem czy wszystkie iskrzą. Okazuje się że tak.

Podaj rocznik . A także ze świecami już sie tak nie robi bo możesz spalić świece żarowe ponieważ teraz działają do 5voltów .

holsik

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Częstochowa
Avensis 2.2 d4d 2006r. Wyczysciłem EGR jest znacznie lepiej ale czasami pojawi się błąd i znika.

Do góry Bottom