• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota corolla 1.4 d4d skrzynia MMT

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Pytanie odnośnie tej nieszczęsnej skrzyni. Ślizgało sprzęgło wymienione i teraz dzieje się tak ze podczas jazdy od czasu do czasu wywala na pozycje N i noe można nawet ręcznie zmienić biegu, dopiero po zgaszeniu auta i odczekaniu, skrzynia działa. Po wymianie zrobiłem wszystkie kalibrację opisane w necie które się robi za pomocą zworki w obd i machaniem pedałem hamulca plus lewarek. Niestety to nic nie dało wiec zrobiłem kalibrację w serwisie toyoty i po kilku dniach to samo. W serwisie powiedzieli ze był błąd siłownika zmiany biegów i ze zrobili wszystkie kalibrację. Mówili tez ze to typowa usterka i kalibracja pomoże. Miał ktoś podobna sytuacje

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1752
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Siłownik zmiany biegów do wymiany.Lub regeneracji.Często tulejki wirnika padają jak w rozruszniku.

Przed demontażem skrzyni machałeś lewarkiem biegów, żeby ją wrzucić w tryb serwisowy?
Jak było dobrze przez jakis czas to siłownik zmiany biegów się wykrzaczył.Lub zły montaż sprzęgła

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Tego nie wiem. Auto trafiło do mnie rozebrane, poprzedni pechanik nie mógł dobrać sprzęgła. Miał tylko od zwykłej i nie mógł nigdzie dobrać, wiec się poddał i auto przywieźli klienci już do mnie .

RoMo

SuperMechanior
Punktów
27
Wcześniej sprzęgło ślizgało. Auto kupione z taka właśnie usterka i klienci noe wiedza czy działo się tak wcześniej

Jak było dobrze przez jakis czas to siłownik zmiany biegów się wykrzaczył.Lub zły montaż sprzęgła
Można tam coś w montażu sprzęgła zle złożyć ? Wydaje mi się ze sprzęgło założone poprawnie

Do góry Bottom