• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Corolla Verso 1.8 VVTI 95kW wypadanie zaplonów

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Witajcie,
Pacjent: Toyota Corolla Verso 2007r. 1.8 VVTI 95kW Benzyna +LPG 160k km przelotu.
Silnik nie równo pracuje, im bardziej rozgrzany, tym bardziej słychać wypadanie zapłonów. Niezależnie od paliwa na jakim pracuje.
Po podpięciu testera komunikuje za uboga mieszankę (P0171) oraz wypadanie zapłonów na 3 i 4 cylindrze.
Świece wymienione, cewki podmienione, przepustnica wyczyszczona a dolot przejrzany pod katem lewego powietrza.
Pomyślałbym o pomiarze ciśnienia ale auto jedzie normalnie, jak na ten motor przystało.
Pomocy, bo kończą mi się pomysły..

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Jutro zmierzę, a co do wydechu masz na myśli ze sonda może tak bruździć?

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Auto jest z Niemiec, serwisowane w tamtejszym ASO do końca, wiec mniemam ze jak w kwitach widnieje 5w30 to taki tez był lany. Zejdę wieczorem do garażu i pomierzę sprężanie. To prawda ze w tym motorze zawory reguluje się szklankami?

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
W D4D śrubką jak w Fiacie 1500 ze stajni FSO, także, wszystko możliwe, nawet opcja podkładek.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Pierwszy, drugi i trzeci cylinder po prawie jedenaście, natomiast czwarty dziesięć. Jutro sprawdzę jeszcze przewody miedzy wtryskiwaczami gazu a kolektorem, bo jak tam jest nieszczelne to na obu paliwach będzie świrował.

baczo19

Gaduła
Punktów
1
Miasto
chorzów
Pierwszy, drugi i trzeci cylinder po prawie jedenaście, natomiast czwarty dziesięć. Jutro sprawdzę jeszcze przewody miedzy wtryskiwaczami gazu a kolektorem, bo jak tam jest nieszczelne to na obu paliwach będzie świrował.

na ciepłym czy na zimym ? wiązki sprawdzałeś z tych garów ?

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Ma być po 14 bar, Ile razy musisz obrócić silnikiem żeby było 10 bar musi być przynajmniej tyle za drugim obrotem silnika.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Wywalają na tyle mocno, że czasem ciężko autem ruszyć, obadam jeszcze trop z kolektorem ssącym i przewodami od gazu. Chwilowo potrzebuje auta do jazdy, wiec jeżdżę na załączonej klimie żeby obroty miał wyższe a na weekend zwale kolektor i dam znać co wyszło.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
Brak luzow zaworowych, wypalone gniazda i zawory czyli klasyka gatunku. Zmierz mu luzy zaworowe i będzie wszystko jasne.

andrewgt

Uczestnik
Punktów
3
Miasto
Gorzów
Luzy zaworowe na ssących wszystkie po 0,20, wydechy po 0,25 z tym że na pierwszym cylindrze, na pierwszym zaworze wydechowym wepchałem 0,30. Czyli wedle książki ssące wybiegają po za tolerancje bo jest do 0,25, ale to nie tłumaczy problemu. Teraz jak jest zimno, to auto jak zejdzie ze ssania to potrafi zgasnąć. Pryskałem samostartem po kolektorze ssącym i zero zmian.
Co do wypowiedzi Stanisław 1946 to zmuszony byłem mierzyć manometrem na gumkach bo ten wkręcany niestety mi zginał tragicznie.

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
A olej w silniku to to ma tyle co trzeba?

Miałem taki przypadek w 1.0. Wystarczyło dolać oleju. Myślę, że to wariator świrował z braku oleju.
Dostał olej, nowe świeczki i jeździ.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom