• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota RAV 4 niedziałająca klima

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Witam, mam problem z Toyota RAV 4 2004r. 2,0D z automatyczną klimą. Klima chodzi jakiś czas sprzęgło na kompresorze załącza, gaz jest, ciśnienia ok. Co jakiś czas klima rozłącza się(elektromagnes nie załącza sprzęgła), mruga pomarańczowa dioda na przycisku A/C i wtedy nie chłodzi, po podaniu impulsu +12V na elektromagnes kompresor jakby się odcina i chodzi już ok(załącza, wyłącza) oczywiście jakiś czas około 0,5 godz. Sprawdziłem czujnik obrotów na kompresorze, wiązkę itd. Czy może to być efekt zacierającego się kompresora klimy, czy coś innego, jakieś sugestie? Z góry dziękuję za pomoc :)

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Nie wiem jak tam jest dokładnie ale chyba przekaźnik się kończy bądź cewka sprężarki.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Według schematu esitronic i autodata, sprzęgło sprężarki nie jest załączane przez przekaźnik. Czyli Ty obstawiałbyś sprzęgło?

Załączniki

• rav4.jpg
    rav4.jpg
    571,6 KB · Wyświetleń: 35
  • rav4-2.jpg
    rav4-2.jpg
    604,9 KB · Wyświetleń: 25

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
Witam, mam problem z Toyota RAV 4 2004r. 2,0D z automatyczną klimą. Klima chodzi jakiś czas sprzęgło na kompresorze załącza, gaz jest, ciśnienia ok. Co jakiś czas klima rozłącza się(elektromagnes nie załącza sprzęgła), mruga pomarańczowa dioda na przycisku A/C i wtedy nie chłodzi, po podaniu impulsu +12V na elektromagnes kompresor jakby się odcina i chodzi już ok(załącza, wyłącza) oczywiście jakiś czas około 0,5 godz. Sprawdziłem czujnik obrotów na kompresorze, wiązkę itd. Czy może to być efekt zacierającego się kompresora klimy, czy coś innego, jakieś sugestie? Z góry dziękuję za pomoc :)
A kompa podłaczałeś?

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
a wentylator studzi prawidłowo? wejdź w parametry i sprawdź przy jakim ciśnieniu na wysokim(HP)włącza wentylator i czy w ogóle chodzi, bo może wyłącza go zbyt wysokie ciśnienie w układzie?

Do góry Bottom