• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Verso 1,6 benzyna 132km, wymiana sprzęgła AISIN

aaaannnnnttteeekkk

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Kraków
Posiadam Toyote Verso 2014r. 1.6 Benzyna 132KM. z przebiegiem 330Tyś KM.
Od paru miesięcy sprzęgło brało w górnej części co powodowało przy ruszaniu lekki zryw ( szarpnięcie ). Mechanik stwierdził że sprzęgło pasowało by wymienić więc wymieniłem kompletne sprzęgło wraz z wysprzęglikiem firmy AISIN i efekt jest nie porażający - sprzęgło nadal bierze wysoko jedynie nie ma takiego szarpnięcia podczas ruszania. Pytanie czy ktoś miał podobną sytuację i co może być powodem wysokiego brania sprzęgła.

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
a u mnie bierze na samym dole od razu lapie jak na kleju i sie robi kangur dopiero na pół sprzegle w miare plynnie
ale to sie znowu sprzeglo przypala
czy to oznacza ze mam ostre sprzeglo??? od razu lapie moze jakies sportowe zalozyli???

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
On kupował sprzęgło czy Ty?
No to mechanik powie że i tak trzeba zapłacić za drugie sprzęgło. Przecież on nie będzie kupował sprzęgła.
To nie jest punkt zaczepienia, że to on kupował i on jest za nie odpowiedzialny, bo on powie że to hurtownia.
A nawet jeżeli, to sobie takiego klienta zapamięta i następnym razem klient Z GÓRY zapłaci za wszystkie części. I nie będzie problemu.
Zmuś proszę mechanika, żeby Ci zapłacił za sprzęgło. Owszem, jak najbardziej on je będzie reklamował. Ale zmuś proszę niech zapłaci za kolejne sprzęgło. Oczywiście piszemy o PaprokService.

Robociznę też zrobi za darmo kolejny raz hahahahah

Mniejsza z tym. Klient może być konsekwentny we wszystkim i wyegzekwować wszystko, ale to jest jednoznaczne z szukaniem sobie innego warsztatu. A jak to jest już 4 kolejny warsztat.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
@BMW M54, jak na posiadanie prawa jazdy od 25 lat i na naczepy od 15, to aż dziw, że nie jesteś w stanie płynnie ruszyć samochodem na pół-sprzęgle bez jego przysmażenia. Moja mama nawet nie ma z tym problemu, a kierowcą nie jest jakimś wybornym. Trochę się zaczyna rozjaśniać sytuacja tego Twojego kangura.

BMW M54

Początkujący
Punktów
1
Mikur osioł jesteś i tyle
to ciekawe dlaczego tego nie było i nie ma na setce innych sprzegiel
i dlaczego przepustnica nie otwiera sie do konca a kiedy sie toczysz 3 km/h otwiera sie bez problemu
masz czarne na bialym w screenach
najlepiej wysmiac wytkanc palcem jak nie rozumiem problemu - super diagnoza blad przy wysprzeglaniu
dobra dzieki bardzo duzo pomogles super

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
@BMW M54 to trzy litrowe lekkie bmw w manualnej skrzyni. Nikt tego raczej lekko nie traktował. Może po prostu sprzęgło już swoje dostało. :)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Osioł, bo zwróciłem uwagę na to, że nie jesteś w stanie ruszyć nie przypalając sprzęgła, O CZYM TY SAM NAPISAŁEŚ? Na screenach widzę tyle, że sterownik zarządza wszystkim tak jak powinien, tylko tyle one pokazują. Nie widzę też, żebym, gdziekolwiek Cię wyśmiewał, zaznaczyłem tylko, że kierowcy, którzy nie mają od 15 lat prawa jazdy na naczepy, potrafią ruszyć samochodem z M54B30, na pół-sprzęgle bez jego przypalania.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Mikur, ale chłopak o tym nie pisze. Ja z tego rozumiem, że może ruszyć bez tego jego kangura, ale wtedy będzie się paliło sprzęgło. A chyba nie o to chodzi, żeby je palić.
Może sprzęgło już swoje dostało i dlatego taki ma efekt. A z tą przepustnicą rzeczywiście dziwne.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
dopiero na pół sprzegle w miare plynnie ale to sie znowu sprzeglo przypala
Zasadniczo, każde płynne ruszenie każdym samochodem na manualu, odbywa się na pół-sprzęgle, sam robię tak kilkadziesiąt razy dziennie i nigdy nie zdarzyło mi się sprzęgła przypalić. Przepustnica zachowuje się prawidłowo i nie jest to ani trochę dziwne.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Przepustnica zachowuje się prawidłowo i nie jest to ani trochę dziwne.
No to skoro jesteś już przy tablicy, to może Nam wszystkim wytłumaczysz, bo ja np. tego kompletnie nie rozumiem. Dlaczego jak chłop jedzie 3km na godzinę, to przepustnica mu się otwiera na 80%, a jak startuje od zera to zaledwie na 30 czy 40%. I przyjrzyj się wykresowi, bo specjalnie skopiowałem dla Ciebie. Nawet jakby przydusił sprzęgłem w pierwszym etapie, w drugim czy trzecim przepustnica i tak mu się nie otwiera do końca!
I dla Ciebie to jest niby normalne? To dlaczego w drugim przypadku otwiera się na maksa? Czym one się różnią?

A w drugim przypadku od początku otwarcie wskakuje na 80%, dziwne.
Aż się cały trzęsę z ciekawości jaką historię do tego dorobisz.
Automatyczne połączenie postów:

...

Załączniki

• Screenshot_31.jpg
    Screenshot_31.jpg
    131,8 KB · Wyświetleń: 11
  • Screenshot_32.jpg
    Screenshot_32.jpg
    130,5 KB · Wyświetleń: 12

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Dorobię historię, dobra retoryka, ciągle mnie zaskakujesz xD

Dlaczego w drugim przypadku otwiera się na maxa? Uwaga, uwaga, Panie i Panowie, BO NIE JEST WCIŚNIĘTE SPRZĘGŁO. Sam nawet wstawiłeś takie zdjęcie krążące po internecie, ukazujące to zachowanie. Pewnie doczytałeś też gdzieś, że po odpięciu czujnika sprzęgła znika ten efekt. Znika nie dlatego, że czujnik jest zepsuty, co sugerowałeś, ale dlatego, że sterownik silnika widzi brak sygnału z czujnika sprzęgła i steruje przepustnicą tak, jakby sprzęgło nie było wciśnięte. Sterownik w M54 ma zaimplementowaną funkcję ograniczenia dostarczania momentu obrotowego lub jego wygładzania w celu zmniejszania obciążeń na elementach układu napędowego. To jest jedna z tych funkcji. Gdy sterownik widzi, że jest wciśnięte sprzęgło a gradient stopnia potencjometru gazu, jest większy niż ten zapisany w mapie sterownika dla tych parametrów, zostaje programowo ograniczona wartość kąta, jaką przepustnica może w danych warunkach osiągnąć. Chodzi w tym o jak najpłynniejsze i jak najbardziej liniowe osiągnięcie zadanej wielkości momentu obrotowego, która zostanie dostarczona na koła. Jeśli wszystko jest sprawne, to efekt ten, jest w zasadzie nie do wychwycenia.

Zepsułeś Heniek zabawę, chciałem poczekać z tym, aż już zostanie profilaktycznie wymienione pół auta.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Przeczytałem 3 zdania i przestałem dalej. Przecież sprzęgła nie masz cały czas wciśniętego. Wciśnięte sprzęgło masz od 50% do 30% otwarcia przepustnicy. Co nawet laik widzi. Zaledwie przez 1/3 całego czasu otwarcia przepustnicy. A gdzie pozostałe 2/3 czasu?

Ja pierd. Ty jesteś głu. niż myślałem. Masakra. Chłopie chyba widzisz, że przez 2/3 czasu faceta nie ma wciśniętego sprzęgła. A przepustnica jest tylko na 30%.
Dobra, bo tu białe jest czarne a czarne białe.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Przeczytałem 3 zdania i przestałem dalej.
Bardzo dobre podejście, pogratulować. Wygląda na to, że jesteś skazany na klepanie farmazonów do końca życia.

Jak się nauczysz jak działa logika sterowników i zrozumiesz, że silnik to coś więcej niż sonda lambda, to wtedy możemy porozmawiać, Panie mądry :)

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
Nie piszesz na temat. Trudno jest mi się z Tobą nie zgodzić, bo masz rację. Ale chłopie, to nie ten przypadek nie ten temat.
Spójrz na wykres. To nie sterownik nie esp i nie abs. W pierwszej fazie ok nawet się zgadzam, ale to jest 1/3 czasu a co z pozostałym. Też sterownik?
Szkoda, że chłop nie pokazał prędkości pojazdu na wykresach.
Dobrze, że ktoś to czyta z zewnątrz i rozumie.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
jak działa logika sterowników
To jest bardzo na temat. Po co mam się dalej zagłębiać, skoro Ty pozjadałeś wszystkie rozumy i wszystko na co Cię stać, to przeczytanie "3 zdań".

Prędkość by tutaj nic nie zmieniła, bo sterownik widzi większość rzeczy jako proces, procedura, a nie tylko pojedyncze zdarzenia.

Dobrze, że ktoś to czyta z zewnątrz i rozumie.
Dokładnie! Czyta więcej niż tylko 3 zdania i widzi jak Heniek ze swoją mierną wiedzą z zakresu elektroniki samochodowej, robi z siebie wybornego specjalistę.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
605
To jest, jak walka z wiatrakiem.
Chyba masz dwa przypadki w jednym doszło już do sprzęgnięcia, a w drugim dochodzi do sprzęgania. Sprzęganie w drugim przypadku trwa zaledwie 1/3 całego czasu otwarcia przepustnicy. I nawet jestem w stanie się zgodzić że komputer może wtedy zareagować, tylko co z pozostałymi 2/3 czasu? Też reaguje? Chyba pojazd już zdążył osiągnąć prędkość 3km/h i znaleźć się w tym samym punkcie wyjścia/odniesienia co w drugim przypadku gdzie przepustnica otwiera się na 80% a pojazd toczy się te 3km/h. Jak długo Ci zajmie pojęcie tego?!
Prędkość pojazdu jest potrzebna do uwypuklenia Ci czasu(ośle)(km/h) i do niczego innego - żebyś zobaczył jak długo trwa cały proces.
A ten już coś bredzi o jakiś prędkościach " Prędkość by tutaj nic nie zmieniła, bo sterownik widzi większość rzeczy jako proces, procedura, a nie tylko pojedyncze zdarzenia."
Co mnie to interesuje, chodzi o czas. Bo Tobie to jak dziecku trzeba tłumaczyć od podstaw, więc chciałem najpierw zamknąć wszystko w klamrze czasowej.
Naprawdę myślałem, że bardziej jesteś kumaty.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Heniek, jak Ty tak wszystko wiesz, to idź i mu napraw. Nie masz wiedzy, nie potrafisz czytać ze zrozumieniem, do wszystkiego starasz się zastosować myślenie analogiczne, które nie ma żadnego przełożenia na to w jaki sposób zachowują się układy logiczne w sterownikach. Masz zbyt wąskie horyzonty, żeby nawiązać ze mną jakąkolwiek rzeczową rozmowę, więc kontynuowanie jej, uważam za bezcelowe.

Naprawdę myślałem, że bardziej jesteś kumaty.
Ja o Tobie nie pomyślałem ani przez chwilę, że jesteś kumaty i z każdym postem tylko utwierdzasz mnie w tym, że miałem rację.

Do góry Bottom