• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trafic 2010r 2.0dci poważna usterka obrotów

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Witam Was serdecznie.Jak w temacie ,mam ogromny problem z obrotami ,mianowicie Renault Trafic 2010r 2.0dci M9R 115km.Podczas jazdy niezależnie od biegu kiedy podczas rozpedzania auta obrotomierz dochodzi do 2800 a 3000 tys rpm następuje bardzo mocne szarpnięcie autem i spadek obrotów ,zaraz po tym normalnie obroty idą w górę i samochód się rozpędza.Na postoju również (odlaczylem ABS by móc wkręcac go wyżej niż 2600 ponieważ jest blokada obrotow) naciskam gaz obroty idą w górę ,kiedy dochodzą do 3tys nagle spadają do 2,8tys i znów idą w górę ,co ciekawe strzałka obrotomierza reaguje szybciej niż sam silnik.Tak jak byśmy wyłączyli zapłon na pół sekundy podczas dodawania gazu i włączyli z powrotem.Oczywiscie brak błędów ,wartości czujników w normie (przepływomierz ,cisn paliwa)Podmieniłem wtryski ,pompę paliwa ,listwa rail ,egr zaslepiony ,cały zestaw sterowania silnikiem wraz kluczykiem bo nie chciało mi się kodowac immo więc wziąłem to wszystko z innego auta.Mala ciekawostka ,kiedy odlacze czujnik wałka i dodam gazu obroty idą w górę do 3tys i kiedy jest ta przerwa auto nagle gaśnie.Mysle po cichu że może to być przestawiony rozrząd? Choc nie ma informacji w błędach o braku synchronizacji.Proszę o pomoc pozdrawiam

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Tam jakieś problemy z wiązkami czujnika wału były.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Wtryski podmienione na inne ,bez zmian.Mysle nad podmiana czujnika walu ,przed ew rozebraniem rozrządu.Dotam ,ze auto pali na dotyk zarówno na ciepłym jak i na zimnym ,wszystko jest w porządku ma nawet moc poza tą (blokadą...)

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Wymieniłem czujnik walu ,nic nie pomogło natomiast zauważyłem delikatnie pokrzywione 2 ząbki ,które czyta czujnik walu pytanie ,czy delikatnie pokrzywione ząbki mogą powodować właśnie taki problem ?(wnioskuje ,ze ktoś kiedyś zapewne chciał włożyć blokadę walu ,ale z racji tego że ciężko jest znaleźć dołek ,do którego wsadzamy pin blokujący ,pokrzywil ząbki w innym miejscu)dodaje zdjęcie

Załączniki

• 20200527_133519.jpg
    20200527_133519.jpg
    1,4 MB · Wyświetleń: 44

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Nawet bardzo delikatnie ? Widziałaś zdjęcie ? Dziękuję za odpowiedź.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Panowie ,zmieniłem całą zębatkę ,do tej czynności musiałem wyjąć cały wal korbowy.Zlozylem silnik ,odpaliłem ,ale pojawił się kolejny problem.Pompa oleju wogole nie podaje oleju ,nawet na odpalonym silniku.Spotkal się ktoś kiedyś z takim przypadkiem ,ze pompa za nic nie chciała zassac oleju ? Wykluczam raczej swój błąd podczas jej montażu.Myslicie ,że jak wleję olej przez strzykawke w dziurkę od czujnika ciśnienia oleju to wtedy pomoże?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Czasem się zdarza, że nie chce zaciągnąć. Możesz spróbować zalać ją przez czujnik.
Zalewales ja przed montażem?
Na przyszłość nie odpalaj silnika do póki nie będzie miał ciśnienia oleju.

Daniel0515

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
No właśnie nie zalewalem ,nie spodziewałem się że będzie problem z zassaniem oleju ,nigdy mi się tak nie zdarzyło.Wiem spoko odpalalem go tylko na kilka sekund.