Daniel0515
SuperMechanior
Witam Was serdecznie.Jak w temacie ,mam ogromny problem z obrotami ,mianowicie Renault Trafic 2010r 2.0dci M9R 115km.Podczas jazdy niezależnie od biegu kiedy podczas rozpedzania auta obrotomierz dochodzi do 2800 a 3000 tys rpm następuje bardzo mocne szarpnięcie autem i spadek obrotów ,zaraz po tym normalnie obroty idą w górę i samochód się rozpędza.Na postoju również (odlaczylem ABS by móc wkręcac go wyżej niż 2600 ponieważ jest blokada obrotow) naciskam gaz obroty idą w górę ,kiedy dochodzą do 3tys nagle spadają do 2,8tys i znów idą w górę ,co ciekawe strzałka obrotomierza reaguje szybciej niż sam silnik.Tak jak byśmy wyłączyli zapłon na pół sekundy podczas dodawania gazu i włączyli z powrotem.Oczywiscie brak błędów ,wartości czujników w normie (przepływomierz ,cisn paliwa)Podmieniłem wtryski ,pompę paliwa ,listwa rail ,egr zaslepiony ,cały zestaw sterowania silnikiem wraz kluczykiem bo nie chciało mi się kodowac immo więc wziąłem to wszystko z innego auta.Mala ciekawostka ,kiedy odlacze czujnik wałka i dodam gazu obroty idą w górę do 3tys i kiedy jest ta przerwa auto nagle gaśnie.Mysle po cichu że może to być przestawiony rozrząd? Choc nie ma informacji w błędach o braku synchronizacji.Proszę o pomoc pozdrawiam