• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Transit 2.2 TDCi szarpanie silnika

Technomechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Trójmiasto
Zgadza się, zawór SCV jest firmy Denso. Mam jeszcze 4 auta z tymi silnikami, w tym 2 Transita właśnie z 2.2. Podmieniałem SCV, PRV, czujnik ciśnienia na listwie. W innych autach wszystko działa dobrze, niezależnie jaka konfigurację czujników zrobię.

Cały czas błąd kalibracji pompy się pokazuje (P268B), żadnym z programów nie da się przyuczyć pompy (Foracana, IDS) mimo spełnienia wszystkich warunków wymaganych.

Postaram się wrzucić filmik z nagraniem dokładnej pracy silnika, może coś to wniesie dla kogoś, może ktoś miał podobny problem.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Jak masz drugie auto to może podrzuć całą pompę.

Technomechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Trójmiasto
Dzisiaj przerzucałem pompę paliwa, niestety bez zmian w pracy silnika. Sukcesywnie element po elemencie podmieniam z bliźniaczego silnika, i póki co nic nie dało pożądanego rezultatu.

Technomechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Trójmiasto
Hah, pewnie jakbym robił to dla kogoś obcego to z pewnością bym na tym nie zarobił adekwatnych pieniędzy do włożonego czasu. Robię to jakby dla siebie, dlatego staram się brać czynny udział w tym temacie i na bieżąco informować innych użytkowników jakie kroki poczyniłem ku rozwiązaniu tego problemu, licząc na to, że może ktoś zasugeruje rozwiązanie problemu, albo chociaż da kierunek w którym iść dalej.

Technomechanika

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Trójmiasto
Odświeżę trochę temat. Kilka faktów, które zaobserwowałem.
1. Jak auto jest zupełnie zimne (przestało cały weekend), po odpaleniu przez chwilę wszystko jest dobrze, dopiero po 5-10 sekundach zaczyna falować
2. Jak auto jest rozgrzane, odłączenie czujnika ciśnienia na listwie, stabilizuje obroty biegu jałowego, po dodaniu gazu obroty znowu falują
3. Po wkręceniu silnika na bardzo wysokie obroty (około 4000 tyś. obr/min) praca silnika stabilizuje się, zgaszenie i ponowne odpalenie ponawia problem.

Czujnik na listwie był podmieniany z innymi (w innych autach jest wszystko ok)

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
To jakby powrót był niedrożny .

Ostatnia edycja:

Darekk299

Nowy
Punktów
0
Witam
Czy udało się finalnie zdiagnozować i usunąć usterkę?

Do góry Bottom