Ahhh... To jest silnik pięcio garowy na pompowtryskiwaczach. Kto trochę silników narobił/nadiagnozował ten wie o czym mowa i zna słabe strony tych silników. Żeby sprawdzić czy dobre ciśnienie paliwa podaje na magistralę pompowtryskiwaczy(która jest plastikową rurką i znajduje się w głowicy) wystarczy odkręcić na tandempompie(pompa vacum i pompa paliwa połączone w jedną) śrubę na imbus bodajże 6mm i podłączyć manometr do pomiaru ciśnienia paliwa, odpalić silnik i patrzeć ile pokazuje, o ile dobrze pamiętam powinno być chyba coś około 6 bar.
No ja niestety się narobiłem tych silników, mieliśmy swego czasu na bazie 7 busów z silnikiem BPC, jeden jedyny raz była popsuta pompa w zbiorniku ale wtedy silnik chodził na trzy gary bo mu brakło paliwa, natomiast jeśli chodzi o tandem pompę to wiem że silnik będzie normalnie chodził nawet jeśli ona przestanie pompować

raz mieliśmy przypadek że rozsypała się w środku, kierowca zgłosił wtedy twardy pedał hamulca, więcej miałem przypadków z turbodoładowaniem, tam jest zmienna geometria, przepływka, elektronicznie sterowany egr, czujnik ciśnienia doładowania a to wszystko połączone instalacją elektryczną którą uplotła gospodyni wiejska na drutach i która to instalacja jest zlasowana od oleju silnikowego, temperatury i zmasakrowana od rurek karbowanych.
Tak sobie myślę że jeszcze jedna opcja jest że ktoś grzebał w ECU chcąc nieudolnie wyprogramować DPF, może tak być skoro komputer nie zgłasza żadnych błędów, bo co jak co ale sprawne ECU ma dość dobrze rozbudowaną diagnostykę i jest czułe na słaby kontakt pinów w kostkach na silniku