• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Transporter 2.5 tdi 2009 silnik BNZ brak mocy od spodu

Gindingo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Coventry
Witam wszystkich mam problem z 2.5 tdi 2009 rok BNZ ,po remoncie silnika auto jedzie ale moc ma dopiero od 1500 obrotow silnika .Powoduje to trudnosc podczas ruszania . moze ktos w Was juz mial taki problem i moglby cos podpowiedziec . Bylbym wdzieczny
Co moge powiedziec jeszcze, to nie jest to problem z rozrzadem ustawiony prawidlowo na przyrzady , wymieniony profilaktycznie czujnik polozenia walu i walka , zadnych bledow silnika .

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Pompa wstępna, tandem pompa, pompowtryskiwacze, turbina, czujnik ciśnienia doładowania, takie są możliwości, jeśli złożyłeś silnik to zakładam że pompki są ok i ich popychacze prawidłowo ustawione więc skłaniał bym się w stronę układu turbodoładowania, ewentualnie przepływka

Gindingo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Coventry
Dziekuje za podpowiedz, jesli chodzi turbine i przeplywke to sprawdzone, ale zainteresowaly mnie pompy
to jest ciekawy trop napisze cos jak posprawdzam dziekuje i pozdrawiam

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Co było robione/wymieniane przy remoncie silnika, sam robiłeś czy warsztat?

Gindingo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Coventry
Zrobione jest wszystko tzn cały remont
Robiłem sam tzn warsztat
Jednocześnie robiliśmy dwa jeden działa i jest ok drugi ma taką małą wadę. Obydwa przyjechały do mnie już uszkodzone więc nie wiem czy wcześniej był już ten problem.
Możliwe że był ale ja chciałbym by wyjechał ode mnie naprawiony całkowicie.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zrobione jest wszystko tzn cały remont
Robiłem sam tzn warsztat
Jednocześnie robiliśmy dwa jeden działa i jest ok drugi ma taką małą wadę. Obydwa przyjechały do mnie już uszkodzone więc nie wiem czy wcześniej był już ten problem.
Możliwe że był ale ja chciałbym by wyjechał ode mnie naprawiony całkowicie.
Czyli klamoty na podmianę masz

Gindingo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Coventry
Już niestety nie. Dawca pojechał do właściciela :) ale to nie problem mogę zakupić co potrzebne.

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
To zrób logi jednego i drugiego. Wałki rozrządu były wymieniane?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Zrób logi to Ci najwięcej powie i zajmie najmniej czasu ;)

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Korekty wtryskiwaczy sprawdza się na biegu jałowym, rozgrzany silnik jak już. Same korekty to nie wszystko do oceny stanu/pracy wtryskiwaczy. Zrób screeny(i wrzuć tutaj na forum) live data(bloki pomiarowe) w vcds grupy 013, 018, 023 na zimnym zaraz po odpaleniu i na rozgrzanym silniku. Do tego jeszcze screeny grupy chyba 004(nie pamiętam dobrze teraz) ale tam gdzie masz synchro rozrządu i całkowitą dawkę paliwa, również zimny i rozgrzany silnik.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Same korekty to nie wszystko do oceny stanu/pracy wtryskiwaczy
Nie chodzi o ocenę pracy wtryskiwaczy tylko o wydolność układu paliwowego, jeśli pompa wstępna nie nadąża to korekty poszybują bo ECU będzie próbowało nadrobić niedostatek paliwa wydłużeniem czasu wtrysku :) dobrze myślę?

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
Ahhh... To jest silnik pięcio garowy na pompowtryskiwaczach. Kto trochę silników narobił/nadiagnozował ten wie o czym mowa i zna słabe strony tych silników. Żeby sprawdzić czy dobre ciśnienie paliwa podaje na magistralę pompowtryskiwaczy(która jest plastikową rurką i znajduje się w głowicy) wystarczy odkręcić na tandempompie(pompa vacum i pompa paliwa połączone w jedną) śrubę na imbus bodajże 6mm i podłączyć manometr do pomiaru ciśnienia paliwa, odpalić silnik i patrzeć ile pokazuje, o ile dobrze pamiętam powinno być chyba coś około 6 bar. ;)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ahhh... To jest silnik pięcio garowy na pompowtryskiwaczach. Kto trochę silników narobił/nadiagnozował ten wie o czym mowa i zna słabe strony tych silników. Żeby sprawdzić czy dobre ciśnienie paliwa podaje na magistralę pompowtryskiwaczy(która jest plastikową rurką i znajduje się w głowicy) wystarczy odkręcić na tandempompie(pompa vacum i pompa paliwa połączone w jedną) śrubę na imbus bodajże 6mm i podłączyć manometr do pomiaru ciśnienia paliwa, odpalić silnik i patrzeć ile pokazuje, o ile dobrze pamiętam powinno być chyba coś około 6 bar. ;)
No ja niestety się narobiłem tych silników, mieliśmy swego czasu na bazie 7 busów z silnikiem BPC, jeden jedyny raz była popsuta pompa w zbiorniku ale wtedy silnik chodził na trzy gary bo mu brakło paliwa, natomiast jeśli chodzi o tandem pompę to wiem że silnik będzie normalnie chodził nawet jeśli ona przestanie pompować :) raz mieliśmy przypadek że rozsypała się w środku, kierowca zgłosił wtedy twardy pedał hamulca, więcej miałem przypadków z turbodoładowaniem, tam jest zmienna geometria, przepływka, elektronicznie sterowany egr, czujnik ciśnienia doładowania a to wszystko połączone instalacją elektryczną którą uplotła gospodyni wiejska na drutach i która to instalacja jest zlasowana od oleju silnikowego, temperatury i zmasakrowana od rurek karbowanych.
Tak sobie myślę że jeszcze jedna opcja jest że ktoś grzebał w ECU chcąc nieudolnie wyprogramować DPF, może tak być skoro komputer nie zgłasza żadnych błędów, bo co jak co ale sprawne ECU ma dość dobrze rozbudowaną diagnostykę i jest czułe na słaby kontakt pinów w kostkach na silniku

Danmar

Zweryfikowany Mechanik
Porady
3
Punktów
126
Miasto
Wielkopolska
To stare, proste i znane silniki 15 minut z vcdsem i wiadomo o co chodzi.

Gindingo

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Coventry
Dziękuję bardzo za pomoc i mądre sugestie
Widać że macie pojęcie i lubicie to robić.
Tak zrobię i odezwę się.

JakubC

Nowy
Punktów
0
Mam dokładnie ten sam problem. Tak samo silnik BNZ. Zaproponowano mi wymianę czujnika temperatury paliwa no nic to nie dało. Tydzień temu spróbowałem chip tuning od pro racing ( podpina się na czujnik temperatury paliwa) i auto reaguje natychmiast bez mulenia odspodu. Pytanie co spowodowało taką zmianę. Urządzenie zmieniło temperaturę paliwa na 127 stopni. Czy ma ktoś wyjaśnienie? Čo treba poprawić aby chodziło i bez Chip Tuningu.

Do góry Bottom