• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trzaski w zawieszeniu - Dodge charger

kerth

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Nie mam warsztatu, auto jest moje i staram się uczyć - co i jak w nim naprawić.

Mam pacjenta - Dodge Charger 2015 RWD i problem z zawieszeniem przednim (wielowahacz)
Przy jeździe, przy skręcaniu (nieraz mocniejszym, nieraz słabszym) pojawiają się trzaski - nieraz jeden, nieraz kilka. Mam wrażenie, jakby pod stopami - ciężko mi to określić, niesie po blasze dość mocno.
Przy jeździe na wprost cisza. Tak samo przy skręcaniu na postoju.
Piasty wymienione jakieś 5kkm temu. Sprawdziłem stan i skręcenie tarcz pływających (znalazłem na zagranicznych forach, że to bywał problem)
Sprawdzone i wyczyszczone gumy stabilizatora poprzecznego. Nie ma też luzów przy drążkach kierowniczych (te raczej by dawały też odgłosy przy staniu).
Byłem na szarpakach - diagnosta nic też niepokojącego nie zauważył.
Co mogę sprawdzić w następnej kolejności?

kerth

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Dobry pomysł, nie wpadłem na to. Mieszkam pod Poznaniem i zgaduję, że nie masz żadnych normalnych wolnych terminów? :) Sam kolumny nie rozmontuję, nie ścisnę sprężyny :)

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tam nie ma mcpersonów, są amory ze sprężynami, ale one się nie obracają... to jest wielowachacz ze zwrotnicą...:)

kerth

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
O właśnie :) Sprawdzałem tylko na rysunkach, że góra składa się z kilku elementów, ale nigdy tego nie rozkładałem. Sprężyny całe, siedzą dobrze, nie widać też żadnych dziwnych zarysowań na gniazdach sprężyn, więc się nie ruszają raczej. Moje myśli krążą mimo wszystko wokół stabilizatora.
Wiele nie słychać, ale widać, że jechałem powoli i stuki w tle są. Nie zwracajcie uwagi na błąd silnika (aktuator - kompletnie poza konkursem)

Ostatnia edycja:

sulej013

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
250
Miasto
Xxx
Jakieś 2 może 3 lata temu miałem coś podobnego z autem z USA wyszło na to że był tak profesjonalnie pospawany że przy skrecie naprezala się buda i cała cwiara chodziła a były podobne stuki... Ale jeśli jesteś pewien stanu to niech jeden kręci kierownicą drugi niech patrzy maca i słucha... Sprawdź też nadkola czy nie wadzi jakiś element o zawias

kerth

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Nie, auto co prawda było naprawiane po przywiezieniu, ale tylko blachy. Mechanicznie/geometrycznie było OK. Co do macania - na postoju nic się nie odzywa, już próbowałem w ten sposób :(

kerth

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Nie, układ kierowniczy jest sztywny - i tak, jak pisałem, stojąc w miejscu nic nie trzaska. Koła też są sztywne, nie mogę ich przekrzywić, nie ma żadnego luzu.

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
434
Możesz jeszcze sprawdzić każdą ze stron niezależnie ..unosić raz jedną raz drugą stronę .

kerth

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Poznań
Rozwiązałem, jednak tuleja dolnego wahacza, ale pękła tak, że dopiero po zdjęciu (w akcie desperacji) było widać - nie dość, że poprzecznie to jeszcze tylko od wewnętrznej strony.

Do góry Bottom