• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Trzesienie podczas hamowania

Szpeco69

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kędzierzyn-Koźle
Witam Was fachowców,
Może było, ale nie znalazłem.
Jestem nowym użytkownikiem.

Mam następujący problem, występowało trzesienie podczas hamowania w moim vw sharanie 2004r 1.9 tdi.
Wymieniłem przednie tarcze i klocki z przodu renomowanej marki ATE.
W tylnej osi wymieniłem tylko klocki na bosha. Po dotarciu klocków pojechałem w trasę i o dziwo znów trzesienie, kupiłem zegar do mierzenia bicia i tarcza przód 0.02mm tył podobnie, pista również ok. Koła wyważone.
Jak zaciągnąć ręczny trochę przy 100km/h to czuć to bicie, ale przy hamowaniu normalnym robi wrażenie jakby to przód był.
Jestem bezradny co byście mi polecili zrobić?

Pozdrawiam serdecznie i dziękuję za odpowiedzi

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Zdejmij koło i zobacz gdzie nowy klocek trzyma tarczę , jeżeli leci po zewnętrznej części tarczy, to tu jest przyczyna. Nowe tarcze załatwią temat.
Nowe klocki są większe niż te co były.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Na obrzeżach tarczy tarczy pozostaje część po której nie "chodził" stary klocek "łapie" najpierw to i zaczyna się trzęsiawka, bo klocek nie leży cały na tarczy.

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
witam
Polecam wymianę płynu hamulcowego. Przy okazji zalecam wymianę płynu hamulcowego w układzie sprzęgła. Płyn się gotuje i trzęsie budą po rozgrzaniu hamulców.

MTM

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
874
Miasto
z charakterem
witam
Polecam wymianę płynu hamulcowego. Przy okazji zalecam wymianę płynu hamulcowego w układzie sprzęgła. Płyn się gotuje i trzęsie budą po rozgrzaniu hamulców.
Na piekące sutki polecam sodę... Jebxxj się kolego w łeb i zweryfikuj wykształcenie...

A do autora wątku. Wymień sobie tarcze i będzie po kłopocie. Przy okazji zrób zaciski i nowe klocki - kompleksowo a będzie Pan zadowolony....

Robertos 1979

Gaduła
Punktów
1
Na piekące sutki polecam sodę... Jebxxj się kolego w łeb i zweryfikuj wykształcenie...

A do autora wątku. Wymień sobie tarcze i będzie po kłopocie. Przy okazji zrób zaciski i nowe klocki - kompleksowo a będzie Pan zadowolony....
Polecam lepienie bałwanów zawsze będzie jeden więcej niż TY

Do góry Bottom