• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Turbina Renault Thalia 1.5 dCi

JasiekG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Witam. Cześć. Pojawił się wyciek oleju w okolicach turbiny. Moze puszczać odma, może lać i sama turbina. Dowiem się jak zdemontuje deko osprzętu. Pytanie jeżeli okaże się że leje sama turbina to jak z wymontowaniem? Są jakieś sposoby czy bez problemu?

JasiekG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
Zapytałem o sposoby, bo jak jeden, jak to takich nazywam " chinski uczony" z pełną powagą stwierdził.........ja żeby było łatwiej to wyjmuje silnik bo inaczej się nie dojdzie, to zrobiło mi się deko nijako.Nie do konca dalem wiare , że to taki problem moze byc. Turbina zrobiła 220. Olej co 10-12 wymiana.

JasiekG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
O to, to jestem spokojny. Znam to auto akurat od zera. Wyciek zauważyłem podczas ostatniej wymiany oleju. Ale nie miałem jak na razie czasu żeby porozkrecac co trzeba.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Thalia, demontaż około godziny( w scenicu II zdejmowałem w tamtym tygodniu), jedyny problem to śruba kolektor- turbina ta z dołu wkręcana od strony silnika, jak nie wiesz jak do niej podejść to zje dużo nerwów ;)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
Jedną śrubę wydechu łatwiej z dołu, ale z góry raczej się dojdzie do niej

JasiekG

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Gliwice
super, a jeżeli chodzi o narzędzia to standard , czy trzeba coś specjalnego ?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
379
10 13 płaskie i na grzechotke, 17 płaskie, torx t40, nasadka 6 i 7 i to chyba tyle

Do góry Bottom