• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Turbina

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
Witam! Mam pytanie co może być powodem szurania turbiny w zakresie obrotów 1700- 2000 . Po przekroczeniu 2000 coś Jak gdyby odblokowuje i jest cisza i samochód jedzie jak trzeba. Nie ma problemu z mocą żaden błąd się nie pojawia.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Szwagrowi tez szuralo, kupił druga turbawke.Sądząc po uszkodzeniach to chyba w wirnik kręciło dużego jelenia, nie opłacało sie robić. Zerknij na te parametry ciśnienie zadane i mierzone turbiny

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
pieprzyć parametry turbina do roboty przy pewnych warunkach pracy łopatki trą o obudowę czyli szmelc :D
luz osiowy ;)

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
Turbina nie ma żadnego luzu i to nie jest odgłos tarcia lopatek. Gdy odlacze wężyk od egr to praktycznie szuranie zanika i występuje ono tylko do 2000 tys obr gdy delikatnie przyspieszam po przekroczeniu 2000 nagle jaby coś się puszzalo i jest cisza . Turbina nie wydaje żadnych dźwięków i w żadnym zakresie jak trochę zrywniej przypsieszam.

Miruna82

Gaduła
Punktów
0
Miasto
Poznan
No widać kolego ,że chyba jesteś typowym mechanikiem bo tylko widzisz wymianę turbo albo mechanika a ja już 3 razy byłem i każdy odsyła do innego jak nie do elektryka do piekarza i tak w kółko

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
No widać kolego ,że chyba jesteś typowym mechanikiem bo tylko widzisz wymianę turbo albo mechanika a ja już 3 razy byłem i każdy odsyła do innego jak nie do elektryka do piekarza i tak w kółko
a ty jesteś typowym kombinatorem nie mylić z multiplekserem :D

Do góry Bottom