• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Twardy pedał hamulca VW Golf 3 bez abs

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
Witam
Miałem problem z twardym pedałem hamulca po odpaleniu auta podczas jazdy żeby auto dobrze zaczęło hamować trzeba było hardkorowo wciskac pedał.
Auto to VW golf 3 z silnikami 1.4 i 1.8 bez
Wymieniono wszystkie przewody elastyczne sztywne korektor siły hamowania cylinderki z tyłu szczęki klocki przód nowe tarcze także pompa hamulcowa nowa podciśnienie działało poprawnie prowadnice na zaciskach chodziły jednym palcem a pedał nadal był twardy podczas jazdy.
Po wymianie w zaciskach z przodu ( zestaw naprawczy uszczelki + tłoczki) problem znikł.
Dopiero po regeneracji zacisków hamowanie było czysta przyjemnością leciutko się nacisło na pedał i od razu hamowało z życiem po wciśnięciu hamulca tak jak wcześniej by zatrzymać auto robiło się glonojada na przedniej szybie.
Chodzi o to że sprawnym zaacisku z przodu powinno dać się palcami wepchnąć tłoczek.
Może temat się komuś przyda :)

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1130
Miasto
Szczecin
No niekoniecznie, ścisk stolarski też wystarczy, do tego obrót tłoka o 180 stopni przynajmniej.

Skrzekuu

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Sosnowiec
No niekoniecznie, ścisk stolarski też wystarczy, do tego obrót tłoka o 180 stopni przynajmniej.

Pisze ci wyraźnie że palcami a ty piszesz że narzędziami
Gdy używasz narzędzi zacisk już nie jest sprawny w 100%
Mówię tu o przednim zacisku z tyłu wiadomo przyrząd musi być ale musi iść lekko

Mozna komputerem cofnac tloczki haha
Owszem należy ale nie w tej generacji :)

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Witam
Miałem problem z twardym pedałem hamulca po odpaleniu auta podczas jazdy żeby auto dobrze zaczęło hamować trzeba było hardkorowo wciskac pedał.
Auto to VW golf 3 z silnikami 1.4 i 1.8 bez
Wymieniono wszystkie przewody elastyczne sztywne korektor siły hamowania cylinderki z tyłu szczęki klocki przód nowe tarcze także pompa hamulcowa nowa podciśnienie działało poprawnie prowadnice na zaciskach chodziły jednym palcem a pedał nadal był twardy podczas jazdy.
Po wymianie w zaciskach z przodu ( zestaw naprawczy uszczelki + tłoczki) problem znikł.
Dopiero po regeneracji zacisków hamowanie było czysta przyjemnością leciutko się nacisło na pedał i od razu hamowało z życiem po wciśnięciu hamulca tak jak wcześniej by zatrzymać auto robiło się glonojada na przedniej szybie.
Chodzi o to że sprawnym zaacisku z przodu powinno dać się palcami wepchnąć tłoczek.
Może temat się komuś przyda :)

chciałem dopytać ... rozumiem że przed wymianą zacisków i całego układu hamulca wymieniałeś klocki ... i czy wtedy nie zauważyłeś że tłoczki się nie wciskają ? oczywiście szacunek że dzielisz się rozwiązaniem.

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
palcami wyciśniesz , jak odkręcisz odpowietrznik

Do góry Bottom