• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Pompa ABS Megane 3 2.0 tce

R0b1k1234

Nowy
Punktów
0
Cześć,
Pojawił mi się błąd ABS, konkretnie DTC 402071. Sprawdzałem czujniki ABS i jeden czasami pokazywał jakieś dziwne skoki, więc go wymieniłem, ale niestety nic to nie zmieniło.
Pompa ABS ma nr 10.0212-0340-4. Mogę ją normalnie wysterować np. przy odpowietrzaniu, i słychać ze pompa pracuje. Jak robię test pompy to różnie z tym bywa, ale z reguły przechodzi, albo przynajmniej nie wyrzuca mi błędu.

Zauważyłem też jedną dziwną rzecz. Jak mam wciśnięty pedał hamulca to błędu mi nie wyrzuca czy to przy teście czy podczas jazdy. Jak puszczę hamulec to błąd się pojawia.

I jeszcze jedna rzecz która może mieć znaczenie. Problemy zaczęły się niedługo po serwisie u mechanika, gdzie miałem wymieniane m.in tylne zaciski. Samochód dostałem po tym w średnim stanie, hamulce z przodu były zapowietrzone, przy odpowietrzaniu leciał jeszcze stary płyn, dodatkowo jakaś blacha była wygięta i stukała. Czy przy wymianie tylnych zacisków można było coś zrobić co teraz powoduje taki problem z ABS? Czy raczej zwykły zbieg okoliczności i szukać problemu w samej pompie ABS?

toldek1

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Pompa do naprawy, typowy problem, bywa że pojawia się po ingerencji w układzie hydraulicznym, dotyczy to również wymiany klocków, zwłaszcza wtedy gdy wciskają tłoczki bez odkręcania odpowietrzników, przy starych płynach hamulcowych nie wymienianych od lat, dla tego modelu płyn 2 lata lub 60 tyś. Naprawią w ZM Serwis, zadzwoń do nich, powiedzą ile - zapewne 850-900 zł

tolus24

SuperMechanior
Punktów
72
Tak, jak kolega wyżej napisał, zwłaszcza jeśli pojawiło się po "serwisie", jednak standardowo przed demontażem, sprawdzenie zasilania i na pewno nie polega to tylko na sprawdzeniu napięcia.
Bo już, nie jeden warsztat się zdziwił, jak zamontował zregenerowaną pompę, a błąd pozostał.

Do góry Bottom