• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie

jejq

Początkujący
Punktów
0
witam nie wiem czy dobrzę piszę w odpowiednim dziale. Ale mam powazne pytanie. Kupilem kilka dni temu auto. Niestety gosc ktory mi sprzedawal auto wkrecil '' wala'' mialo byz ubezpieczenie wszysto cacy, ewentualnie drobne koszta ubezpieczenia. Ubezpieczenie bylo do 10 stycznia. ( 1 rata ) I drugą rate nalezy zaplacic na 4 miesiace wychodzi okolo 600 zl. Sam znizek niestety nie mam. Gdybym chcial brac na siebie ubezpieczenie to wyszlo by mi okolo 11200 zl. Istnieje coś takiego aby sprzedać auto mamie, dać darowiznę , pojsc do urzedu zaplacic skladnkę ( nie wiem jak ze skladka czy place za nią i za mnie ? ) i bedzie okey. Dodam ze pytalem dzisiaj w ubezpieczalni, ze najlapiej aby mniej placic przepisac bad sprzedac auto mamie ( nie posiada prawka ) Ale jej ubezpieczenie by wyszlo okolo 500 zl na rok. Tak nam powiedzieli. Jak by to wygladalo wszystko ? Prosze o pomoc.

Punktów
0
spróbuj dogadać się ze sprzedającym aby dopisać Mamę do umowy w obu egzemplarzach! chyba ze już zgłosił sprzedaż do starostwa to nie kombinuj bo grozi zarzut fałszerstwa a sprzedać możesz ale podatek od czynności cywilnoprawnych dojdzie dla Mamy

Darki

Początkujący
Punktów
0
Dokładnie, albo kogoś innego z rodziny może taniej wyjdzie.

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Możesz mamę wpisać w ubezpieczeniu jako współużytkownika.Mój tata rejestrował na siebie auto nie miał żadnych zniżek i dopisał mnie jako współużytkownika to trochę obniżyło składki nie tak jakbym miał na siebie ale miał taniej.Umowa kupna sprzedaży jest na ojca.Kwestia ze nie wszystkie ubezpieczenia honorują takie coś ja ubezpieczałem w warcie 840zł a 980zł po rozłożeniu na 4ratyna rok .Ubezpieczenie robiłem miesiąc temu więc jest sprawdzone ze tak można.

Plus takiego chwytu ze wtedy zniżki lecą obu osobom.

xu9j4

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bialystok
Kwestią wątpliwą jest ubezpieczenie pojazdu, którego właścicielem/użytkownikiem jest osoba bez prawa jazdy. Czy agent, który to proponuje jest ok? Zapewne wszystko jest dobrze do momentu wystąpienia szkody.

anakin

SuperMechanior
Punktów
11
Miasto
Płońsk
Wystarczy zasięgnąć porady 2 niezależnych agentów albo zadzwonić na infolinie.Tym bardziej ze matkę wpisałby jako użytkownik nie właściciel.Ale po takim czasie to pewnie już sprawa rozwiązana.

Ostatnia edycja:

xu9j4

Nowy
Punktów
0
Miasto
Bialystok
Chyba właśnie jako właściciel, a użytkowaniem pojazdu zajmą się osoby z uprawnieniami.
Wyżej napisałem jednak bzdurę - chyba pod wpływem wszechobecnych pytań o prawo jazdy w ankietach kalkulatorów obliczających OC. Pytania te dotyczą użytkowników pojazdu a nie właściciela, co akurat w większości przypadków jest tożsame - stąd zmyłka.
Inną kwestią jest prawdopodobnie bezszkodowy staż mamy kolegi, jako (współ)właściciela, bo to pewnie miałoby byc atutem w sprawie.
Tak, czy inaczej "Matka siedzi z tyłu" ;)

Do góry Bottom