• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubytek na rancie felgi aluminiowej

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Witam serdecznie ,zastanawiam się jak sobie poradzić z ubytkiem na rancie .jest to ubytek o głębokości 5mm i długości 4cm (prawdopodobnie najechane na krawężnik).
Najpierw myślałem o macie szklanej i życicy,ale później zauważyłem lutospawanie ,polega to na wzięciu bagnet PbAl 60 i palnikiem można go zlutować z aluminium ,w moich warunkach raczej sie to nie uda ,nie mam pomysły jak to naprawić.Pomożecie...?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Temat jest prosty.Sam to sobie mozesz nie powiem co bo wszystko odpadnie.bez tiga itp to fuszerka na maxa.
Oddaj felge niech to ktos napawa,obrobi jak trzeba a przy okazji jeszcze wyprostuje,inaczej tego nie widze a trzymac sie to kupe bedzie.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Zawieź to do kogoś kto ma TIG-a. Zrobi Ci to za parę złotych. Oczywiście felga później do malowania.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Tak jest , ino do kogoś kompetentnego ci mi nie pokrzywi od temperatury felgi :)

A jeżeli miałbym zrezygnować ze spawania ,to co byłoby alternatywą ?

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Jak pokrzywi to i wyprostuje.
Niema zadnej innej alternatywy.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Myślałem to zostawić i zamalować ,bo chce odnowić lakier ,oryginalny już poodpryskiwał

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jak będzie miał chociaż trochę wprawy w spawaniu aluminium to nie pokrzywi. Odpowiedni prąd, dobrze doczyścić.... 20 minut roboty.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Tokarz,powinien mieć taki przyrząd chyba.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
Litosci,przeciez czlowiek ktory tym zajmuje sie zawodowo to patrzy zeby nie dorabiac sobie problemu jak felga prosta..
Niewiem czy ty sie boisz oddac komus te felge do zrobienia bo nikomu nie ufasz czy niechcesz dac komus zarobic i sam chcesz to jakos posmarkac.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Najlepiej jak sam zrobie ,bo sie naucz ,a tak to ktos moze maniane odwalić,zbyt wiele razy sie zawiodłem.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Nie mam właśnie tej spawarki i nic nie sklecę w sprawie spawania .

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1395
To kup tiga za pare tysi,pozniej prostowarke za nastepne kilkanascie z opcja toczenia i sam sobie zrobisz.Napewno sje nie zawiedziesz.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
No w 100% nie :D , poszukam kogoś ,kto dałby radę

Rokers

SuperMechanior
Punktów
69
Miasto
Ostrołeka
A ta felga to jakaś wyjątkowa?
Czasem najlepiej kupić inną.

Leczoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
No to się zrobi przerost formy nad treścią - wszelkie uzupełnianie ubytków substytutami to równie dobrze, można klejem na gorąco, a potem wymodelować i zamalować - ale szkoda czasu i efektu nie będzie - poza tym albo odpadnie albo po dotknięciu krawężnika odleci. Posłuchaj Pana Autoelektronika - ja też wiele rzeczy robię sam - ale w pewnych sytuacjach trzeba odrzucić ambicję albo mieć kilkanaście tysi na sprzęt "na raz". :)

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
No włąsnie dlatego spytałem ,teraz wiem ,ze żadna alternatywa nie wytrzyma :) Są to Borbety,myślałem nad nowymi ,a te sprzedać ,ale przemyślę to ,niektórym to nei przeszkadza

Leczoo

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Szczecin
Jeśli przeszkadza Ci to tylko optycznie to daj spokój - szkoda czasu, pieniędzy i zachodu. A jak kupisz inne to jeśli używane to będą miały inne ubytki.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
a jeżeli uformuję równy rowik dremelem,to będę musiał od nowa wyważać ją ?

Do góry Bottom