• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubytek płynu ale tylko w trasie octawia 2.0 tdi

• Thread starter Anonymous123
  • Rozpoczęty
A

Anonymous123

Skoda octawia 2.0 tdi 2007, ubytek płynu chłodniczego. Jeśli jest użytkowane w mieście to nic nie ubywa. Wystarczy dłuższa trasa i płyn znika. Normalnie trzyma temperaturę, nie ma żadnego wycieku, nie ma spalin w układzie bo robiłem test. Jak podtrzymam na wyższych obrotach i przełoże dłoń do zbiorniczka wyrownawczego to wyczuwam jak zasysa mi dłoń. Czy oprócz uszczelki głowicy może być jakaś inna przyczyna takiego zjawiska? Zastanawiam się nad zdjęciem głowicy ale nie wiem czy wykluczylem wszystkie opcje. Oleju nie przybywa ani nie ubywa.

A

Anonymous123

Ciśnienia nie mierzylem, ale silnik chodzi bez zarzutu. Zmierze przed zdjęciem głowicy dla świętego spokoju ale nie sądzę aby były jakieś odchylki.
Dlaczego szukać nowej głowicy? Miały jakieś wady? Trochę w życiu zrobiłem tego i tamtego i zasadniczo te sikniki pod względem glowic nie maja jakiś częstych usterek.

A

Anonymous123

16v. Tylko dlaczego podczas jazdy po mieście nie ubywa?

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
na trasie stałe obciaźenie wieksze obroty wyźsze ciśnienie w układzi

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
To miałeś dużo szczęścia jak nie trafiłeś na pęknięcia głowicy w 2.0 tdi.
Wydaje mi się ze nawet częstszy problem niż z ciśnieniem oleju.

Auto-Guma

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Wrocław
facebook.com
jeżeli masz mikrowyciek to nie zauważysz gdzie bo zdąży na trasie odparować. Zrób próbę ciśnieniową na zimnym silniku

sevooo

SuperMechanior
Punktów
50
Miasto
Bristol
Jak jeździ na plynie to od razu bylo by widac bo zostawia złogi po odparowaniu

A

Anonymous123

Fakty trochę się zmieniły bo jest to jednak 1.9 BPZ. Biorąc pod uwagę ten silnik, miał on częste problemy z głowicami?

adam89

SuperMechanior
Punktów
44
Miasto
Kraków
Częste może nie, ale w 1.9 tez pękały głowice.

A

Anonymous123

Zabralem sie za rozbieranie glowicy i po zdjeciu przodu widać na chlodnicy( w miejscu gdzie jest przytknieta do gąbki uszczelniajacej przestrzeń pomiędzy chlodnica a pasem przednim) ze jest korozja i czerwone slady po płynie. Wyciek byl niewidoczny bo gabka wciaga wszystko, tak wiec póki co glowicy nie ruszam.

Załączniki

• IMG_20160830_101017.jpg
    IMG_20160830_101017.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 33
Do góry Bottom