• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubytek plynu chłodniczego P407 2.0 hdi

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
3
Witam

Pacjen Peugeot 407 2.0 hdi RHR. A.D 2005. ,403k km. Mam ubytki płynu chlodniczego. ,ok 0.5 litra na 500 km , po otwarciu maski czuc zapach płynu chłodniczego, brak widocznych wycieków , zaciekow , nic sie nie poci , olej czysty , nie dymi na bialo , jeździ normalnie. Chlodnica egr byla uszkodzona i zostala pominięta kilka lat temu , sam egr ma zaślepkę bo sie zacinał. Ma drugi sprawny egr z chłodnicą , ale nie mam weny tego wynieniac bo dostep trudnych. Auto bedzie jeździło do pierwszej większej awarii,.potem wieczny odpoczynek racz mu dać Panie ;)

Myślę o zakupie barwnika UV do układu chłodzenia i tak szukać wycieku . Lampe uv mogę pożyczyć lub kupić latarkę uv.

Jakies inne pomysly ?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
98
Sprawdź uszczelki na wężach szybkozłączkach do nagrzewnicy

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
310
Miasto
Rakszawa
Po takim przebiegu to gdziekolwiek może cieknąć. @Ondraszek ostatnio pisał o jakichś cudownych specyfikach uszczelniających układ chłodzenia w aucie, co to niby jakoś z powietrzem chyba reagują, bo nie robią czopów na przepływie, tylko skorupa robi się w miejscu wycieku. Jak jesteś odważny, to czemu nie spróbować.

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
3
Chlodnica na oko cala bez wgniecen , ale widzę ją tylko od strony silnika , po pracy wjadę na kanał moze cos sie pojawi, ale juz go kiedyś oglądałem i nie bylo widac wycieków. Węże do nagrzewnicy suche, gdyby w kabinie byla nieszczelności to były by tłuste szyby i zapach plynu.

Uszczelniacz liquid molly juz kiedyś próbowałam, pomógł na jakis rok moze więcej. Teraz dalem ponownie, ale juz nie pomaga a wycieku nie widac , prawdopodobnie pojawia się na dobrze rozgrzanym silniku pod większym ciśnieniem.

Sprawdziłem w garazu uklad chłodzenia pod ciśnieniem ok 1atm , leci ciurkiem gdzieś za silnikiem , niestety jest tak ciasno ze nie widać dokładnie gdzie. Obawiam się ze to UPG i wycieka na łączeniu bloku z głowicą albo pęknięty blok.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
3
Czy dobrze mysle ze ta rura zaznaczona na zdjeciu , to uklad chlodzenia ?

Załączniki

• Screenshot_20260125_185829_Allegro.jpg
    Screenshot_20260125_185829_Allegro.jpg
    329,2 KB · Wyświetleń: 12

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
3
Auto trafi do znajomego mechanika, trzeba zdjąć ławe i możliwe ze turbo
Ja bym.go juz nie naprawial ,tylko sprzdal za kilka stow jak stoi, ale ojciec sie uparl ze mi go naprawi...

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
3
A kto go tam wie ile zginęło po drodze..ja mam go od połowy 2012r i magicznych 200km . Od nowości w Polsce tzn salon polska , ale byl firmowym autem poprzednio.

Kiedys jakies 6 lat temu przegrzałem go , jak wentylator chłodnicy padł przy 30 stopniach a bylem juz kilometr od parkingu pod domem , wskazówka doszła do końca skali i alarm mialem na liczniku, ale nie wyrzucil plynu..jakies 70 tys km temu.

MarcinT

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
25
Miasto
Błonie
Nie można zanieczyszczać środowiska.
Jeśli już, zrobić wanienkę pod silnikiem aby gromadziła wyciekający płyn i zainstalować pompę zęzową ....
:D

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Nie można zanieczyszczać środowiska.
Jeśli już, zrobić wanienkę pod silnikiem aby gromadziła wyciekający płyn i zainstalować pompę zęzową ....
:D
O i to jest właśnie odpowiedzialna odpowiedź . Taki zlewozmywak zamiast osłony silnika i zamiast syfonu to pompa i do wtórnego obiegu całość :D

Do góry Bottom