• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubytek plynu chłodniczego P407 2.0 hdi

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Witam

Pacjen Peugeot 407 2.0 hdi RHR. A.D 2005. ,403k km. Mam ubytki płynu chlodniczego. ,ok 0.5 litra na 500 km , po otwarciu maski czuc zapach płynu chłodniczego, brak widocznych wycieków , zaciekow , nic sie nie poci , olej czysty , nie dymi na bialo , jeździ normalnie. Chlodnica egr byla uszkodzona i zostala pominięta kilka lat temu , sam egr ma zaślepkę bo sie zacinał. Ma drugi sprawny egr z chłodnicą , ale nie mam weny tego wynieniac bo dostep trudnych. Auto bedzie jeździło do pierwszej większej awarii,.potem wieczny odpoczynek racz mu dać Panie ;)

Myślę o zakupie barwnika UV do układu chłodzenia i tak szukać wycieku . Lampe uv mogę pożyczyć lub kupić latarkę uv.

Jakies inne pomysly ?

Rys00

Boss regionalny
Punktów
94
Sprawdź uszczelki na wężach szybkozłączkach do nagrzewnicy

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
301
Miasto
Rakszawa
Po takim przebiegu to gdziekolwiek może cieknąć. @Ondraszek ostatnio pisał o jakichś cudownych specyfikach uszczelniających układ chłodzenia w aucie, co to niby jakoś z powietrzem chyba reagują, bo nie robią czopów na przepływie, tylko skorupa robi się w miejscu wycieku. Jak jesteś odważny, to czemu nie spróbować.

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Chlodnica na oko cala bez wgniecen , ale widzę ją tylko od strony silnika , po pracy wjadę na kanał moze cos sie pojawi, ale juz go kiedyś oglądałem i nie bylo widac wycieków. Węże do nagrzewnicy suche, gdyby w kabinie byla nieszczelności to były by tłuste szyby i zapach plynu.

Uszczelniacz liquid molly juz kiedyś próbowałam, pomógł na jakis rok moze więcej. Teraz dalem ponownie, ale juz nie pomaga a wycieku nie widac , prawdopodobnie pojawia się na dobrze rozgrzanym silniku pod większym ciśnieniem.

Sprawdziłem w garazu uklad chłodzenia pod ciśnieniem ok 1atm , leci ciurkiem gdzieś za silnikiem , niestety jest tak ciasno ze nie widać dokładnie gdzie. Obawiam się ze to UPG i wycieka na łączeniu bloku z głowicą albo pęknięty blok.

Ostatnio edytowane przez moderatora:

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Czy dobrze mysle ze ta rura zaznaczona na zdjeciu , to uklad chlodzenia ?

Załączniki

• Screenshot_20260125_185829_Allegro.jpg
    Screenshot_20260125_185829_Allegro.jpg
    329,2 KB · Wyświetleń: 11

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
Auto trafi do znajomego mechanika, trzeba zdjąć ławe i możliwe ze turbo
Ja bym.go juz nie naprawial ,tylko sprzdal za kilka stow jak stoi, ale ojciec sie uparl ze mi go naprawi...

Rysiek8024

Uczestnik
Punktów
2
A kto go tam wie ile zginęło po drodze..ja mam go od połowy 2012r i magicznych 200km . Od nowości w Polsce tzn salon polska , ale byl firmowym autem poprzednio.

Kiedys jakies 6 lat temu przegrzałem go , jak wentylator chłodnicy padł przy 30 stopniach a bylem juz kilometr od parkingu pod domem , wskazówka doszła do końca skali i alarm mialem na liczniku, ale nie wyrzucil plynu..jakies 70 tys km temu.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
385
Nie można zanieczyszczać środowiska.
Jeśli już, zrobić wanienkę pod silnikiem aby gromadziła wyciekający płyn i zainstalować pompę zęzową ....
:D
O i to jest właśnie odpowiedzialna odpowiedź . Taki zlewozmywak zamiast osłony silnika i zamiast syfonu to pompa i do wtórnego obiegu całość :D

Do góry Bottom