• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Umówiony na wizytę klient nie przyjeżdza-nie odwołuje..co robicie??

Maciej Łódź

Początkujący
Punktów
8
Miasto
Konstantynów Lodzki
Witam. Mam w swoim zakładzie terminy od kilku do kilkunastu dni oczekiwania na wykonanie usług. Klienci zapisują sie telefonicznie, czasem osobiście. Zdarza się że klient nie przyjedzie, nie odwoła a np był umówiny na operacje kilku godzinną... Bierzecie od klientów jakieś zaliczki czy jakoś się inaczej zabezpieczacie na takie wypadki?? Ja potwierdzam smsami wizyty ale czasem klient nawet nie odpisze czy nie odbiera telefonu dzień wcześniej. Jakieś pomysły? Dziękuje z góry i pozdrawiam. Maciej

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Takie numery zazwyczaj robią nowi klienci, wpisać na czarną listę :)

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
dokładnie tak robię jak napisał Arni, święty boże nie pomoże....miałem takie przypadki a później wizytę jegomościa bo nie odbierałem telefonu, a zwyczajnie go zablokowałem....pokazałem klamkę drzwi i kierunek wyjścia! Tyle w temacie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Ja mam umówionych i z poza kolejki. Jak ktoś wypada to biorę z następnego z kolejki albo dzwonię i z poza kolejki. Roboty jest w cholere nie idzie przerobić. Przed świętami robiłem 17 dni z rzedu

Maciej Łódź

Początkujący
Punktów
8
Miasto
Konstantynów Lodzki
Dzieki za odpowiedzi Panowie. Do tej pory działałem na zapisy tylko ale chyba na "zapchaj dziurę" muszę przyjmować samochody które klient może zostawić na dłuższy czas jak ma możliwość i to lukę wypełni myślę... Pozdrówki

Macciej1

Uczestnik
Punktów
1
Ja robię tak jak napisał Misiek,albo zawsze stoi jakiś "ciężki" przypadek i wtedy do niego podchodzę.

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
603
Miasto
Podkarpacie
Ja nie umawiam , stosuje prostą zasadę chcesz naprawić samochód to go zostaw . Nie wiem co to są przestoje .

Maciej Łódź

Początkujący
Punktów
8
Miasto
Konstantynów Lodzki
Nie wiem jak u Was ale w moich stronach porosło kilkanaście wielkich nowych osiedli gdzie się sprowadzją " Bananowcy" którzy mają dwie lewe ręce i oni wymagają terminów bo " oni internetowi" chca mieć termin i na czas wszystko wykonane...nie dziwię się też temu za bardzo bo kazdy goni jak może w dzisiejszych czasach i staram się temu sprostać bo nie każdy może zostawić samochód na dłużej. Ja wyrabiam się w czasie umówionym i za to mnie szanują.

Maciej Łódź

Początkujący
Punktów
8
Miasto
Konstantynów Lodzki
Klienci nie mogą mną rządzić to zrozumiałe ale też musimy o klienta dbać bo "narobiło" się tylu bananowców co nic nie potrafią że niebawem nasz fach zyska myślę sporo...

mmultykin

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
22
Oczywiście musimy dbać o klientów. Musisz sobie uświadomić kto jest klientem, a kto nie. Będziesz spał spokojnie.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Osobiście szanuję klienta i nie zbieram dużo więcej niż jestem w stanie przerobić żeby stało tygodniami, ale jak już raz ktoś w człona poleciał to też z miejsca krzyczę następnym razem stawkę wyższą i auto dzień wcześniej. Marudzenia nie słyszałem, więc chyba się sprawdza :)

Maciej Łódź

Początkujący
Punktów
8
Miasto
Konstantynów Lodzki
Widzicie kiedyś przyjechał do mnie klient i powiedział że wybrał mój zakład bo na palcu nigdy nie mam pozostawionych 20 tu samochodów które czekają tygodniami na naprawy i to świadczy o jakości zakładu wg niego teraz za klientem się nie trafi jeden jest normalny na 10 zjebow internetowych co na YT się napatrzyli i przyjeżdżają się wysmetniac. Fakt faktem zakładam czarną listę i CH z tymi co lecą w kulki.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1896
Miasto
Koszęcin
Zjebał to ja miałem parę dni temu. Zaparkował na grubość lakieru i już pretensje i ja mam auto przestawić. Uwierzcie mi z racji mojej choroby po 15 sek już gościa nie było

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1643
Zjebał to ja miałem parę dni temu. Zaparkował na grubość lakieru i już pretensje i ja mam auto przestawić. Uwierzcie mi z racji mojej choroby po 15 sek już gościa nie było
znaczy się co ci dolega? nerwus wkurwus? :D

p.s. jeżeli tak to mam podobnie.

Do góry Bottom