• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uniwersalny interfejs do 3000zł

D@minO

Początkujący
Punktów
0
Witam planuję otworzyć działalność gospodarczą związaną z mechaniką, szukam najbardziej alternatywnego sprzętu który posłuży mi do prostej diagnostyki większości aut. Na dzień dzisiejszy posiadam delphiego używanego do własnych potrzeb ale w przypadku działalności gospodarczej to raczej nie przejdzie prawda? Delphi najtańszy z allegro, co w razie w gdybym korzystał z tego interfejsu po rozpoczęciu działalności mi grozi? Najbardziej cenne odpowiedzi byłyby od ludzi którzy mieli jakąś kontrolę u siebie.
Warsztat mam już prawię postawiony i czekam na decyzji z dotacji na sprzęt, jedyny temat który mi został do ogarnięcia to właśnie legalny interfejs.

Pozdrawiam.

D@minO

Początkujący
Punktów
0
Już rzygam tym delfajem. Co drugi kur... post to każdy pracuje na piracie i co kupić innego. Tematów jest od ..uja nt jaki interfejs kupić. Za używanie pirackiego oprogramowania grozi kara pozbawienia wolności i chłosta.
https://forum-mechanika.pl/forums/sprzęt-diagnostyczny.67/
Kolega doświadczył omawiany chłosty? :p

To pytanie było kierowane bardziej do tego jak wyglądają kary za takowego pirata bo przyjmijmy, ze mamy delphiego czy autel maxidas ale zawsze się trafi jakieś auto które lepiej będzie współpracować z tanim elmem.

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Urządzenie możesz mieć na warsztacie. Ale oprogramowania pirata nie. Dopierdola ci z grubej rury i już. V

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Jeśli jest twój lub jesteś tam zameldowany to mają prawo sprawdzić jeśli mają nakaz.

D@minO

Początkujący
Punktów
0
Sensowna odpowiedź, bardzo dziękuję.

Ale z drugiej strony... wychodziło by na to, że możemy działać na pirackich interfejsach z legalną licencją.. :D

Ostatnia edycja:

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Słyszałem ze kary pienieżne sięgają 10 x koszt licencji legalnej . Z tego co mi wiadomo to do pirackiego sprzętu ciężko ci będzie dokupić legalna licencje . O ile dysk ssd jak dobrze przywalisz młotkiem to dane z niego są nie do odzyskania to piracki interfejs musiałbyś przemielić na piasek by zniszczyć dowód .

D@minO

Początkujący
Punktów
0
No to niezły dochód trzeba mieć żeby utrzymać taką działalność, chęci i wiedza to za mało :)

blayders

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
610
Miasto
Podkarpacie
Ja gdybym nie robił diagnostyki dla 5 innych warsztatów to utrzymanie tego co mam w opisie było by a wykonalne . Zakup oryginalnej głowicy nie jest drogi , np. bmw 2500 zl . U nie których producentów można wykupywać oprogramowanie na godziny , ale trzeba niestety mieć oryginalna głowice :( . Robiąc tylko dla siebie może utrzymasz jedno-dwa pudełka . Chyba ze masz warsztat w jakimś mieście wojewódzkim gdzie stawki są 2-3 razy wyższe no to może szaleć .

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Ja gdybym nie robił diagnostyki dla 5 innych warsztatów to utrzymanie tego co mam w opisie było by a wykonalne . Zakup oryginalnej głowicy nie jest drogi , np. bmw 2500 zl . U nie których producentów można wykupywać oprogramowanie na godziny , ale trzeba niestety mieć oryginalna głowice :( . Robiąc tylko dla siebie może utrzymasz jedno-dwa pudełka . Chyba ze masz warsztat w jakimś mieście wojewódzkim gdzie stawki są 2-3 razy wyższe no to może szaleć .

A potem taki klient i tak pojedzie do znajomego co ma "delfaja" i będzie się z Ciebie śmiał, że po co wydajesz dziesiątki tysięcy na sprzęt, jak on sobie może kupić "delfaja", zrobić kopiuj-wklej z błędami (nawet bez opisów, sam nr błędu) na forum i wszystko dostanie jak na tacy.

annmaco

Bywalec
Punktów
3
Miasto
Bielsko-Biała
Dlatego dobrze mieć oryginalny uniwersalny kombajn i jeżeli jest jakiś zainteresowanie do konkretnej marki to tam dokupić coś konkretnego. Czasy żeby być najlepszym we wszystkim już chyba minęły. Pozdrawiam

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Słyszałem ze kary pienieżne sięgają 10 x koszt licencji legalnej . Z tego co mi wiadomo to do pirackiego sprzętu ciężko ci będzie dokupić legalna licencje . O ile dysk ssd jak dobrze przywalisz młotkiem to dane z niego są nie do odzyskania to piracki interfejs musiałbyś przemielić na piasek by zniszczyć dowód .
I tu się mylisz :)

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Chińską glowice podlaczysz pod ori program. Głowica z automatu... Reszty nie będę pisał. Kara jest za pirackie oprogramowanie

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Tak kupujcie sprzet i oprogramowania a pozniej za darmo tutaj odczytujcie bledy i kody do radyjek... wiecie jak to sie nazywa nie?

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
To sie nazywa pomoc albo frajerstwo. Teslamaniaku, maniaku firmy tesla gownianej

TeslaManiac

SuperMechanior
Punktów
322
Masz racje Tesla jako firma produkujaca samochody jest do dupy. Zgadzam sie. Ale nie o tym mowa. Ciesze sie ze sie zgadzamy takze w tej wczesniejszej kwestii.

elektryk1234

SuperMechanior
Punktów
56
To sie nazywa pomoc albo frajerstwo. Teslamaniaku, maniaku firmy tesla gownianej

Do góry Bottom