• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

UPG? 2.0 TDI BMM

GraczMan

Nowy
Punktów
0
Witam! Jest ktoś w stanie mi powiedzieć czy moja uszczelka powiedziała papa była robiona 2 lata temu i znowu mam objawy
Przy dynamiczniejszej jeździe wyrzuca mi wodę ze zbiorniczka przez pewien okres czasu był problem z termostatem że się nie otwierał i temp sięgała ponad 100° wymieniłem termostat ładnie trzyma temperature i ściągałem uszczelkę z korka zbiorniczka wyrównawczego i tak jeździłem ale znowu zaczął wyrzucać płyn i założyłem uszczelkę spowrotem i ciśnienie jest ogromne twardy wąż i po odkręceniu full wody korek nie sprawny że nie wyrównuje ciśnienie czy uszczelka ZNOWU do zrobienia?

Filmik jak to wygląda po krótkiej jeździe:

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
Na zwalanie glowicy jeszcze przyjdzie czas. Najpierw sprawdź kilka mniejszych rzeczy.

Trochę pytan na początek:
- jaki jest tam płyn?
- stan koreka zbiorniczka i zaworki?
- pompa wody działa?
- termostat otwiera się prawidłowo?
- chłodnica jest drożna i czysta?
- czy masz jakieś wymienniki ciepła, chłodzony egr lub coś podobnego?
- robiłeś test na co²?

GraczMan

Nowy
Punktów
0
Na zwalanie glowicy jeszcze przyjdzie czas. Najpierw sprawdź kilka mniejszych rzeczy.

Trochę pytan na początek:
- jaki jest tam płyn?
- stan koreka zbiorniczka i zaworki?
- pompa wody działa?
- termostat otwiera się prawidłowo?
- chłodnica jest drożna i czysta?
- czy masz jakieś wymienniki ciepła, chłodzony egr lub coś podobnego?
- robiłeś test na co²?
-Płyn różowy tyle wiem
-Korek nie wiem w jaki sposób sprawdzić jego poprawne działanie
-Pompa wody też nie wiem jak sprawdzić czasami gubi ogrzewanie w aucie
-Termostat kilka miesięcy po naprawie siadł i się grzał silnik został wymieniony i teraz trzyma temperature
-Chlodnica ciężko powiedzieć żadnych płukanek nie używałem ale samochód jest po dzwonie i radiator na chłodnicy wygląda "brzydko"
-Tak jest chłodzniczka EGR sam ją rozbierałem ale zaworek działał elegancko i żadnych nieszczelności nie było
-robilem test na CO2 mechanika jak dodawałem gazu nic się nie zmieniło z płynem tylko wtedy gdy odpuszczałem gaz

Dodaje zdjęcie jak wygląda radiator na chłodnicy

Załączniki

• IMG_20250924_125452.jpg
    IMG_20250924_125452.jpg
    2,8 MB · Wyświetleń: 8

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
171
Miasto
Warminsko maz.
Kolejność działania następująca :
Korek w zbiorniczku
Pominąć chłodnice Egr
Pompa wody
Rwanie głowicy

GraczMan

Nowy
Punktów
0
Kolejność działania następująca :
Korek w zbiorniczku
Pominąć chłodnice Egr
Pompa wody
Rwanie głowicy
A to musi być korek skoro jeździłem kilka miesięcy bez uszczelki pod korkiem ciśnienie jakieś marne było woda się gotowała a płyn też uciekał

A jest możliwość zamknięcia EGR na chwilę żeby pojeździć kilka dni i sprawdzić czy to może być to bo nie chciał bym robić przeróbek wiedząc że to nic nie da

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
302
Miasto
Rakszawa
Przy wydmuchanej uszczelce raczej nie gubi ogrzewania, stawiałbym na pompę wody. A ciśnienie w układzie rośnie, bo gotuje płyn.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
woda się gotowała
no to z czym do ludzi... tam ma być płyn a nie woda.

wypłukaj porządnie układ chłodzenia. zalej czymś porządnym i daj nowy korek (najlepiej oryginał, a nie tani zamiennik)
później zdaj relacją czy coś się poprawiło.

GraczMan

Nowy
Punktów
0
no to z czym do ludzi... tam ma być płyn a nie woda.

wypłukaj porządnie układ chłodzenia. zalej czymś porządnym i daj nowy korek (najlepiej oryginał, a nie tani zamiennik)
później zdaj relacją czy coś się poprawiło.
Tak mi się ujęło oczywiście płyn chłodniczy g12 z mrówki zakupiony zalany i ciągle dolewany świeży gdy uleci za dużo po nadkolu, poczytam jeszcze i najwyżej zacznę od tego korka bo ta chłodniczka i pompa wody nie daje mi spokoju może to byś jednak to, mechanik który robił mi UPG dopiero w październiku zaprasza mnie na diagnostykę

Do góry Bottom