• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Urwana świeca żarowa Peugeot Partner 1.6 HDI

kamilioo11

Początkujący
Punktów
3
Peugeot Partner 1.6HDI z 2009r. Świeca urwała się tuż nad gwintem,jest nadal w całości górna część nie odpadła.Jaki macie pomysł żeby ją odkręcić? Część z gwintem wystaje na tyle że mógłbym ją przyspawać do górnego elementu,tylko nie wiem czy to dobry pomysł.Za każdą pomoc z góry dziękuję

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1612
Obejrzyj na youtubie jak się rozwierca urwane świece żarowe.

Po kilku takich poradnikach możesz zdecydować czy dasz radę takiemu zadaniu i czy warto kupić zestaw do demontażu urwanych świec.

Jak nie, to poszukaj w swojej okolicy "pana od gwintów" :) to nie żaden wstyd. Wiele warsztatów korzysta z takich usług. Czasami warto zapłacić trochę więcej ale mieć pewność. Czyli ostatecznie wychodzi taniej i spokojniej.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
30
W tych motorach 1.6 hdi czy tdci (poza tymi co generują tryb awaryjny) same świece mogą być spalone a auto pali bez zająknięcia, nawet do -10stopni. Więc ruszanie tego jest bez sensu. No chyba że są wymaganie go regeneracji DPF. Nie wiem czy to ogarniesz. Nawet jak wykręcisz sam korpus to prawie 90 % pewne że urwie sie żarnik i zostanie w głowicy. Tak to wygląda. Jak działa dobrze i nie ma błędu to zostaw to . Jak jest błąd i sprawny dpf oddaj do kogoś bo narobisz sobie biedy.

matus1014

SuperMechanior
Punktów
204
W tych motorach 1.6 hdi czy tdci (poza tymi co generują tryb awaryjny) same świece mogą być spalone a auto pali bez zająknięcia, nawet do -10stopni. Więc ruszanie tego jest bez sensu. No chyba że są wymaganie go regeneracji DPF. Nie wiem czy to ogarniesz. Nawet jak wykręcisz sam korpus to prawie 90 % pewne że urwie sie żarnik i zostanie w głowicy. Tak to wygląda. Jak działa dobrze i nie ma błędu to zostaw to . Jak jest błąd i sprawny dpf oddaj do kogoś bo narobisz sobie biedy.
Jak żarnik zostanie to można go wbić do środka i wyciągnąć przez wtryski robiłem dziesiątki razy i jedyny motor w którym się udało to właśnie 1.6hdi .

Do góry Bottom