• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Urządzenie do wymiany płynu hamulcowego

koksiu621

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
273
Miasto
Kudowa-Zdrój
Przy 2 barach ciekło by z uszczelki pod zbiorniczkiem , ja testowałem przy ciśnieniu mniej niż 0,5 bara i ciekło a testowałem na laguna 2 , i sharanie 2005 r . U mnie odpowietrzanie od strony odpowietrznika zawsze się sprawdza tylko trzeba robić to z głową , bo czasem z gwintu odpowietrznika ciągnie powietrze.

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
2 bara daje sie na zbiorniczki okrągłe takie jak maja vw inne 0,5
pompa abs ale to nie każde abs stwarzają ciśnienie wiec komputerem nic nie zrobisz bo nie mają opcji a niektóre maja opcje odpowietrzania zależy to od modelu modułu abs jaki zastosował producent

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
667
Miasto
WLKP
Panie Jacku,to był dobry patent ale jak by Pan miał nowego Peugeota z ESP to by Pana zabolała najpierw jedna noga,potem druga i by sie Pan wkurzył i zostawił w koncu to.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja swoją zabawkę kupiłem jak przyszło mi odpowietrzyc sbc w mercedesie.Nakręca się to właśnie na zbiorniczek i pompuje ręczna pompą do uzyskania żadnego ciśnienia.Nic nigdy nie przepuszcza nawet przy ciśnieniu sporo wyższym niż 1 bar.Kolega musiał mieć jakiś trafny ten sprzęt bo ją tym nie jedną lagune i sharana zrobiłem i było zawsze ok

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
hehehehhehehe w mercedesie trzeba zalać płyn po sam korek tak żeby się przelewał bo inaczej są problemy z odpowietrzaniem

Mattii

SuperMechanior
Punktów
213
Miasto
Maszewo
Potwierdzam, w A-klasie pół godziny się męczyłem. Wystarczyło zalać po korek i po odpowietrzaniu nadmiar odessać...

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Potwierdzam, w A-klasie pół godziny się męczyłem. Wystarczyło zalać po korek i po odpowietrzaniu nadmiar odessać...
Wszystko zależy od systemu i sprawności mechanika , co innego wymiana płynu , co innego odpowietrzanie czasem trzeba pompę walnąć jak sknera lub taki co jeździ od święta zawita po X-latach do mechanika a jak wiemy płyn sublimuje wodę z powietrza . Stosuję metody ciśnienie z góry w dół , z dołu do góry i wysysania płynu przez odpowietrznik jak również odpowietrznik z zaworem zwrotnym . Preferuję metodę z góry w dól i odpowietrznik , ale czasem trzeba przepompować płyn w górę , szczególnie sprzęgła ciężarowe , czy wysprzęglik w skrzyni .

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
Wszystko zależy od systemu i sprawności mechanika , co innego wymiana płynu , co innego odpowietrzanie czasem trzeba pompę walnąć jak sknera lub taki co jeździ od święta zawita po X-latach do mechanika a jak wiemy płyn sublimuje wodę z powietrza . Stosuję metody ciśnienie z góry w dół , z dołu do góry i wysysania płynu przez odpowietrznik jak również odpowietrznik z zaworem zwrotnym . Preferuję metodę z góry w dól i odpowietrznik , ale czasem trzeba przepompować płyn w górę , szczególnie sprzęgła ciężarowe , czy wysprzęglik w skrzyni powiem tak nic z tego nie zrozumiałem ta wypowiedz jest bez sensu .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Przyjdzie czas , że trafisz na taką robotę , to zrozumiesz . Swoją drogą szybciej odpowietrzę sprzęgło w oplu sam ręką , jak ty przy pomocy przy rządu .
Sprawność to coś co jest też poparte praktyką . Swoją drogą stary zbiorniczek spryskiwacza i pompka mogą posłużyć za całkiem fajny przyrząd do odpowietrzania sprzęgłą w górę , czy cofania tłoczków miast walić młotkiem .

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
hehehehhehehehe żal wypowiedzi twojej nigdy nie wali się młotkiem by wcisnąć tłoczek jeżeli nie idzie ręcznie nie ma co próbować nawet bo potem będzie to blokować i nie będzie w pełni funkcjonować pamiętaj zawsze ręcznie lekko mają wejść tłoczki jeżeli masz system elektrycznego hamulca trzeba używać komputera wiec nie wyjeżdżaj mi tu z młotkiem bo twoja wypowiedz jest w tej chwili bez sensu do każdego modelu trzeba umiejętnie dostosować przyrząd do odpowietrzania są modele co same się odpowietrzają wystarczy włączyć zapłon i odkręcić odpowietrznik .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Problem w tym że interpretujesz wszystko tak jak pasuje , czasem tłoczki w pompie lubią nie cofnąć się jak tu ktoś pisał i wtedy miast młotkiem w pompę wystarczy ciśnienie w drugą stronę . Inna sprawa ,że odpowietrzyłem pewnie więcej aut , jak ty wszystkich naprawiłeś i nie potrzebowałem porady .

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Problem w tym , że w twoich postach króluje w każdym temacie lepiej wiedzący i takie utarczki masz tu na Forum . Do szkoły wygląda , że tylko ty chodziłeś i nie tylko do szkoły a tutaj masz za zadanie nauczać innych . Cała ta dyskusja wyszła i tak daleko poza granice tematu , że aż dziw iż nikt z administracji jeszcze tego nie zakończył . Swoją drogą do tej pory nie korzystałem jeszcze z tego Forum a w wieku 22 lat za 2-klasę elektromechanika za
komuny kiedy to jeszcze nie byłeś w planach na ten świat , ja kasowałem 100-kę do żołdu . To tak na marginesie i czytaj to co inni piszą nie po łebkach .

biedny mechanik

SuperMechanior
Punktów
22
Miasto
Biała Podlaska
hehehehehehe i kto tu nie czyta :) przemilczę to :) kasowałeś a ja za darmo pomagam ludziom i nie Ledzie na kasę i nie wyciągam od ludzi pieniędzy tylko zawsze mówię tyle ile tam pan da jednego stać a drugiego nie stać i to klient ocenia ciebie ile i jak jesteś dobry chodzi mi tu o prywatkę bo ciągniki normalnie biorę ale auto to juz tak jak klient chce ile mi tam dać a w warsztacie mi dobrze płaca więc nie muszę kraść i wyciągać stówki powiem ci że pieniądze to nie wszystko więc nie ma co się szczycić jak przyjedzie jakaś fajna dziewczyna to ja jej za darmo zrobię auto czas nie gra dla mnie roli ma być dobrze zrobione odpicowane wyczyszczone złożone wyregulowane tak żeby klient był zadowolony , w tym zawodzie temat granic sie nie kończy nie wiem czy wiesz ale ten zawód to jest najbardziej obszerny w tematach dzielony na kilka działów jeżeli chodzi o motoryzacje mechanika mechatronika elektromechanika blacharstwo lakiernictwo elektronika elektryka

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
hehehehehehe i kto tu nie czyta :) przemilczę to :) kasowałeś a ja za darmo pomagam ludziom i nie Ledzie na kasę i nie wyciągam od ludzi pieniędzy tylko zawsze mówię tyle ile tam pan da jednego stać a drugiego nie stać i to klient ocenia ciebie ile i jak jesteś dobry chodzi mi tu o prywatkę bo ciągniki normalnie biorę ale auto to juz tak jak klient chce ile mi tam dać a w warsztacie mi dobrze płaca więc nie muszę kraść i wyciągać stówki powiem ci że pieniądze to nie wszystko więc nie ma co się szczycić jak przyjedzie jakaś fajna dziewczyna to ja jej za darmo zrobię auto czas nie gra dla mnie roli ma być dobrze zrobione odpicowane wyczyszczone złożone wyregulowane tak żeby klient był zadowolony , w tym zawodzie temat granic sie nie kończy nie wiem czy wiesz ale ten zawód to jest najbardziej obszerny w tematach dzielony na kilka działów jeżeli chodzi o motoryzacje mechanika mechatronika elektromechanika blacharstwo lakiernictwo elektronika elektryka
Bez komentarza , jeśli nie wiesz co to żołd i dodatek funkcyjny , to trudno .

Do góry Bottom