• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawianie geometrii kół na podnośniku dwu kolumnowym ?

kamilexe

Nowy
Punktów
0
Miasto
ząbki
Witam. Mam pytanie morze ktoś używa taboretów do ustawiania geometrii kół . Dowiedziałem się niedawno że na podnośniku dwukolumnowym także można ustawiać zbieżność.Widziałem że ktoś oferuje do sprzedania same taborety z obrotnicami i kablem firmy beissbarth .Czy takie taborety to będą kompatybilne ze wszystkimi przyrządami laserowymi tej firmy i jak to się ma w praktyce bo jeśli to nie zdaje egzaminu to czeka mnie kopanie kanału a wolał bym tego uniknąć ;)

LukaszW998

SuperMechanior
Punktów
15
Miasto
Warszawa
www.anwa-tech.pl
Mam pytanie morze ktoś używa taboretów do ustawiania geometrii kół . Dowiedziałem się niedawno że na podnośniku dwukolumnowym także można ustawiać zbieżność.

Zgadza się. W czasie remontu naszego warsztatu, musieliśmy zrzucić trzy stanowiska na jedno tymczasowe, na którym nie mogliśmy wybudować naszego podnośnika nożycowego. Postawiliśmy więc podnośnik dwukolumnowy i wyprodukowaliśmy (a mamy produkcję sprzętu dla warsztatów samochodowych) podstawy, które służyły do przeprowadzenia pomiaru geometrii na stanowisku z urządzeniem do geometrii FASEP VCO-K. Zestaw pracował przez cały okres remontu warsztatu, aż do momentu powrotu na stanowisko z podnośnikiem nożycowym.
Obecnie trzymamy go w zapisie, tak by w razie zajęcia podnośnika nożycowego przez auto wymagające długiej naprawy, moc ponownie zastosować podstawy i przesunąć urządzenie FASEP o jedno stanowisko w bok na podnośnik kolumnowy nr1 lub podnośnik kolumnowy nr2. Pełna elastyczność.
Poproszę pomysłodawcą tej koncepcji by wpadł na forum i odpowiedział na Twoje pytania.

PrzemekK18

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sulejowek
anwa-tech.pl
Witam. Mam pytanie morze ktoś używa taboretów do ustawiania geometrii kół . Dowiedziałem się niedawno że na podnośniku dwukolumnowym także można ustawiać zbieżność.Widziałem że ktoś oferuje do sprzedania same taborety z obrotnicami i kablem firmy beissbarth .Czy takie taborety to będą kompatybilne ze wszystkimi przyrządami laserowymi tej firmy i jak to się ma w praktyce bo jeśli to nie zdaje egzaminu to czeka mnie kopanie kanału a wolał bym tego uniknąć ;)
Hej!!
są faktycznie takiego rodzaju taborety i wg mnie nie są przypisane do sprzętu więc możesz ich używać do każdego urządzenia - nie tylko Beissbarth. Warunek jest taki że taborety muszą być wypoziomowane.
Co do obrotnic i kabla to faktycznie może być to kompatybilne jedynie z tym producentem. Masz już sprzęt czy dopiero szukasz?
Popatrz też na rozwiązania które mogą pracować bez taboretów na podnośniku dwukolumnowym. Są takie...ja osobiście znam kilka takich urządzeń.

arcadio

Uczestnik
Punktów
6
Miasto
Radom
nowoczesnywarsztat.com.pl
Potwierdzam jest cała masa urządzeń które pozwalają zamrażać wyniki na czas regulacji ( więc można ustawić geometrię na dwukolumnówce) a z drugiej strony taborety się dobrze sprawdzają przy urządzeniach które nie mają takiej możliwości. ważne jednak szczególnie przy geometrii 3D żeby podnośnik miał duży rozstaw kolumn bo kamery mogą nie widzieć tylnych głowic.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Ja mam w planach na przyszły rok stanowisko z podnosnikiem nożycowym i geometrię komputerowa.Na ten moment radze sobie na przyzad ach laserowych i taboretach własnej produkcji.Póki co reklamacji brak

PrzemekK18

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Sulejowek
anwa-tech.pl
Ja mam w planach na przyszły rok stanowisko z podnosnikiem nożycowym i geometrię komputerowa.Na ten moment radze sobie na przyzad ach laserowych i taboretach własnej produkcji.Póki co reklamacji brak
Zapraszam więc do kontaktu bliżej terminu inwestycji. Zajmuje się akurat tym tematem. Pracuje w firmie Anwa-Tech z Sulejówka.

Do góry Bottom