• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawianie maksymalnej dawki w układzie z pompą rzędową.

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Stary jednocylindrowy silnik z lat 70tych, konstrukcyjnie wcześniej. Jest takie coś, jak nastawa maksymalnej dawki paliwowej. Jak rozumiem, dawkę w pompie reguluje przesuwka. Pompa jest (jak się domyślam) o stałym początku wtrysku i zmiennym końcu więc pojęcie zmiany dawki mówi o czasie trwania wtrysku paliwa.

I tak - jest takie coś jak urządzenie rozruchowe które ustawia maksymalną dawkę i po zluzowaniu nacisku sprężyny nastawnika wraca do pozycji pracy. Ustawiając odległość urządzenia rozruchowego względem korpusu możemy ustawić maksymalną dawkę paliwa.

Czym sugerować się ustawiając maksymalną dawkę i czym grozi zbyt wysoka nastawa?

Czy innymi słowy, można przyjąć że "maksymalna dawka" to nic innego jak regulacja długości pracy listwy?

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Normalnie schodzi z obrotów nawet na największej dawce. Jak zamontowałem ten silnik w pojeździe to był ospały podczas jazdy i właśnie podniosłem lekko dawkę maksymalną żeby lekko dymił przy maksymalnie wciśniętym pedale gazu i wyszło to na duży plus. Pytanie, czy można pójść dalej? Jak przełączę na zwiekszoną dawkę rozruchową przy wciśnięciu gazu dymi ale nie tak że dym leci kłębami. Wolnossący silnik to jak bardzo mogę sobie pozwolić?

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
A jaka może być przyczyna samoistnego zapowietrzania się pompy podczas postoju?

anim7991

SuperMechanior
Punktów
16
Miasto
łódź
Dziura to jest w du pie, nowa sekcja, końcówka wtrysku, uszczelka sekcji, ze starych części został zaworek zwrotny na wyjściu z sekcji. Nigdzie ropa nie cieknie - przynajmniej nie po zewnątrz

A wymieniłem wszystkie te części bo się zapowietrzyła podczas jazdy.

Do góry Bottom