• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawianie wałka rozrządu i faz względem wału korbowego

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Czesc,zastanawiam się jak zmontować cała głowicę ,aby nie doszło do kolizji tłoka z zaworem,jak ustawić wałki rozrządu ,jak rozpoznać położenie tłoków w typie 16v i 8v ,szukałem pomocnych filmików lecz niestety nieskutecznie dlatego pytam, jak zmontować rozebraną głowicę ,aby nie narobić sobie kuku w cylindrach ??

A

autozibi

Kolego to zależy od danego silnika i jego typu (benzyna , diesel)
Po za tym na wielu z nich masz zaznaczone odpowiednie znaki a w innych masz montowane blokady rozrządu .
Jednak pierwszy etap w Twojej karierze to musisz się nauczyć co to jest silnik spalinowy i zasadę jego działania .
Każdy producent wymyśla swoje procedury ustawiania rozrządu .
Jeżeli poznasz zasadę działa silnika to w wielu przypadkach rozrząd ustawisz bez znaków i blokad .

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Proponowałbym zaczerpnąć trochę wiedzy z książek również (niestety coraz mniej zauważalnych), praktyki jednak nic nie zastąpi.
Tłoki w rzędowych czwórkach mają suwy takie same bez względu na 8 czy 16V.
Co do ustawienia rozrządu to niestety każdy silnik rządzi się swoimi prawami i do tych danych trzeba mieć dostęp bo biedy może nie zabraknąć.
Nie określasz się o jaki silnik chodzi konkretnie bo to ma wielkie znaczenie.
Ps. Kolega Auto Zibi był o parę chwil szybszy :D.

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Chodzi o silnik spalinowy ,np opel vectra b 1.6 16v ,chodzi mo o to że jeśli ustawie wg znaków to w jakiej pozycji ustawiać wałki itd

A

autozibi

Chodzi o silnik spalinowy ,np opel vectra b 1.6 16v ,chodzi mo o to że jeśli ustawie wg znaków to w jakiej pozycji ustawiać wałki itd

Na kołach wałków masz nacięcia - ustawiasz je na przeciw siebie .
Wałek lewy (ssący) - znak ustawiasz na godz. 3 , wałek prawy (wydechowy) - znak ustawiasz na godz. 9

automarszczecinek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3
a podczas zakładania głowicy wał cofnij o kila stopni do tyłu by pierwszy gr nie był w GMP i wtedy nie będziesz miał żadnej kolizji podczas montażu wałków na głowicy
i po zamontowaniu wszystkiego dopiero sobie ustawisz jeśli tak się tego boisz

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
aha, czyli po prostu jest oznakowanie i to nie sprawia wtedy problemu,gorzej jeśli nie jest oznakowane w jakimś modelu

automarszczecinek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3
no to wtedy wiesz czy podczas ustawiania masz mieć GMP na pierwszym cylindrze i jak mają być wałki i wtedy ustawiasz sobie spokojnie tak jak napisałem
po prostu musisz znać ustawienia danego rozrządu a potem to już wiesz jak cofnąć wał żeby podczas składania nie było kolizji

guard10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Miasto
Malta
Witam może ten plik pomoże w ustawianiu.

Załączniki

• Vectra1.6 16v.pdf
    188,8 KB · Wyświetleń: 58

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
I wtedy pierwszy cyl ,czyli ten przy rozrządzie musi być w gmp

kondzio2009

SuperMechanior
Punktów
11
kolego poczytaj troche o budowie i pracy silnika czterosuwowego to ci wiele wyjasni bo podejrzewam ze nie znasz podstaw i to ze wtakim silniku masz znaki to w innym jest juz calkiem inaczej.Zacznij od podstaw!

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Nikomu nie zarzucę czegoś ,dopytuję się bo mnie tego szkoła Technikum mechaniczne nie nauczyła,nie było totalnie mowy o tym,choć zasadę znam! Dziękuję

automarszczecinek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3
spokojnie kolego poszukaj na spokojnie do każdego auta znajdziesz opis jak i co ma być ustawione
najlepiej to jakąś autodatę sobie spraw i będziesz wiedział więcej
a jak masz kocioł bez głowicy to tak jak pisałem ustaw sobie GMP zobacz czy się zgadza ze znakami lub blokadami potem cofnij trochę załóż głowicę ustaw wałki i potem dopiero ustaw wał to wcześniej już zaznajomionej pozycji GMP

uważaj też jak i co robisz bo nie każdy kocioł ma na start GPM bo na przykład francuzy lubią mieć wszystkie gary w linii
Więc masz racje lepiej zapytać poczytać poszukać w literaturze niż zrobić sobie bałagan

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
spokojnie kolego poszukaj na spokojnie do każdego auta znajdziesz opis jak i co ma być ustawione
najlepiej to jakąś autodatę sobie spraw i będziesz wiedział więcej
a jak masz kocioł bez głowicy to tak jak pisałem ustaw sobie GMP zobacz czy się zgadza ze znakami lub blokadami potem cofnij trochę załóż głowicę ustaw wałki i potem dopiero ustaw wał to wcześniej już zaznajomionej pozycji GMP

uważaj też jak i co robisz bo nie każdy kocioł ma na start GPM bo na przykład francuzy lubią mieć wszystkie gary w linii
Więc masz racje lepiej zapytać poczytać poszukać w literaturze niż zrobić sobie bałagan
U chomika dostanie Vivd Workschop Data po polsku , nie mam wersji polskiej inaczej nie było by sprawy . Ale ktoś z Forum już poszedł tym śladem i odpisał mi w poście, że to fajna sprawa .

Niewiadow

SuperMechanior
Punktów
1
Dzięki wielkie za pomoc, już złożyłem silnik ,pyka sobie słodko,bez komplikacji jakoś sie udało

Do góry Bottom