• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie geometrii kół

mr.kajak

Początkujący
Punktów
0
Mam pytanie, zakupiłem urządzenie do geometrii kół na kamery8 ccd, dopiero się uczą ustawiać. Za każdym razem wychodzą mi inne wyniki pomiarów co może być przyczyną?? Ustawie zbieżność, wyjadę pojazdem i ponowie założę głowice i ta zbieżność ma inne wartości.

I czy po wykonaniu kompensacji bezwzględnie nie można już ruszyć pojazdu?? Jak np przetoczę go w tył a potem w przód to znów muszę robić kompensację?? Czy ona się już wtedy zmienia??

Czy do ustawienia samej zbieżności bezwzględnie muszę podkładać obrotnice??

A

autozibi

Mam pytanie, zakupiłem urządzenie do geometrii kół na kamery8 ccd, dopiero się uczą ustawiać. Za każdym razem wychodzą mi inne wyniki pomiarów co może być przyczyną?? Ustawie zbieżność, wyjadę pojazdem i ponowie założę głowice i ta zbieżność ma inne wartości.

I czy po wykonaniu kompensacji bezwzględnie nie można już ruszyć pojazdu?? Jak np przetoczę go w tył a potem w przód to znów muszę robić kompensację?? Czy ona się już wtedy zmienia??

Czy do ustawienia samej zbieżności bezwzględnie muszę podkładać obrotnice??

Obrotnice musisz podłożyć .... to jest nawet twój obowiązek .

Co do reszty pytań zgłoś się to sprzedawcy twojego urządzenia .

mr.kajak

Początkujący
Punktów
0
Szkolenie było ale jest tyle czynności że ciężko zapamiętać wszystko. Zastanawia mnie to czy jak zrobię kompensacje i przetoczę pojazd to czy kompensacja już się zmieni??

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2830
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Zależy od maszyny ale jeżeli wcześniej zmierzyłeś kompensacje to nie ma znaczenia czy toczył autem przód/tył. Ponowny pomiar kompensacji musisz dokonać dopiero w momencie zdjęcia i ponownego zamontowania głowicy.
Co do różnych pomiarów to przede wszystkim musisz mieć przystosowane stanowisko do pomiaru, poziomy to absolutne minimum, o kalibracji maszyny nie wspominając.

mr.kajak

Początkujący
Punktów
0
Mogę robić tez kompensacje przez przetaczanie, testuje urządzenie od kilku dni dopiero. Dziś ustawiałem zbieżność w Golf 2 ale w całkiem przyzwoitej kondycji i po ustawieniu zbieżności przetoczyłem pojazd w przód i w tył i zbieżność już była inna jak wróciłem kołami do pozycji wyjściowej. A po ustawieniu ponownym i wjechanie na stanowisko Stacji kontroli pojazdów na płytę która pokazuje ustawienie koła to przesunięcie było aż 5mm. Co może być przyczyną?? A i zauważyłem że wystarczy lekko ruszyć koło kierownicy i te wartości zbieżności też się zmieniają, czy to tak ma być???

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zbieznosc w golfie mozna ustawic na sznurowke, jest najdokladniej:) Przeczytaj sobie instrukcje, tym bardziej ze urzadzen jest jak psow a Ty nie podales zadnych danych urzadzenia.

maxbu

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
5
Płyta do zbierzności na skp to tylko poglądowo w to nie wierz nie zawsze wjedziesz idealnie. A po kręceniu nawet lekko kierownicą to zawsze się zmieni wartość. A przy ustawieniu kierownice blokujesz a róznice duże masz po podłączeniu urządzenia ponownie i jakie masz urządzenie marka model

dusza

SuperMechanior
Punktów
34
a panowie po podłożeniu obrotnic nie układacie zawieszenia żeby się rozeszło do położenia w którym pracuje wystarczy kilka razy autem dobrze gibnąć w dół ja tak robię ale co kraj to obyczaj:p

Do góry Bottom