• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie rozrządu 2.3 jtd 2.3 hpi bez blokad

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
Witam wszystkich serdecznie.

Pacjent: iveco 2.3 hpi
Problem: Samochód nie pracuje równo nie ma mocy (wtryski itp. są na 100% dobre) + gdy zdejmę rurę od IC - strzela). Sprawdzony komputerem - błąd przestawionego zapłonu. Posiadam blokady, lecz gdy je wkręcam, to rozrząd jest nie do ustawienia. Ktoś musiał coś poprzestawiać...

Mam prośbę do szanownych forumowiczów. Proszę o poradę jak teraz sobie poradzić z tym problemem. Patrzenie na krzywki nie wchodzi w grę, ponieważ w tym silniku obudowa wałków rozrządu jest z nim zintegrowana i nie jestem w stanie widzieć tych krzywek.

+Dodatkowo wyskakuje mi błąd uszkodzenia czujnika wału pomimo, że jest sprawny.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc,
Andrzej.

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Od strony ściany grodziowej masz przestawione walki na zębatkach.
Musisz zrzucić pokrywe,popuścić śruby centralne we walkach,ustawić i zablokować,dać nowe śruby i dokręcić na kleju do gwintów.
Możliwe że jak zdejmiesz górę okaże się z kilka dźwigienek leży na głowicy.

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
Od strony ściany grodziowej masz przestawione walki na zębatkach.
Musisz zrzucić pokrywe,popuścić śruby centralne we walkach,ustawić i zablokować,dać nowe śruby i dokręcić na kleju do gwintów.
Możliwe że jak zdejmiesz górę okaże się z kilka dźwigienek leży na głowicy.

Witam ponownie, trafił pan w dziesiątkę! Dziękuję za pomoc. Faktycznie okazało się że o 0,5 cm jeden wałek względem drugiego jest przestawiony, tzn. pierwsza blokada wałka weszła natomiast druga nie i było widać, że wałek lekko zasłania otwór.
Teraz ustawiłem oba wałki na blokady + przykręciłem te zębatki z tyłu stosując klej do gwintów.

Niestety następnym problemem okazały się połamane 4 dźwigienki zaworów. Zdjąłem więc całą głowicę i jutro dam ją do sprawdzenia, aby ocenić w jakim stanie są zawory... Mam pytanie odnośnie dźwigienek i popychaczy - wszystkie są takie same na klawiaturze?

I najciekawszą kwestią (pierwszy raz się z tym spotykam) jest to, że po wkręceniu blokady wału korbowego, tłok nie znajduje się idealnie w GMP tylko z 0,5 cm niżej. Czy tak ma być?

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Ostatnia edycja:

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
no to git,ciesze się ze moglem pomoc

jeżeli chodzi o dźwigienki to tego się spodziewałem i nie kojarze żeby były inne np. wydech czy ssanie,a ze tloki sa nizej to tego nie wiem,az tak gleboko nie zagladalem.

Witam,
Odnośnie GMP, to w tym silniku nie ustawi się tak rozrządu, blokada powoduje, że domniemane GMP jest 1 cm niżej. Widać to na poniższym filmiku, który wyjaśnia w sumie wszystko co jest związane z rozrządem itp. dot. tego silnika:

Głowica poszła do planowania + sprawdzenie zaworów i wyciśnięcie oleju z popychaczy. Jak złożę to dam znać :)

Pozdrawiam!

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Zanim zaczniesz składać,odkręc śrube centralna na wale i zdemontuj koło rozrzadu,przegladnij pod spodem dobrze bo możesz się zdziwić że na marne pójdzie twoja robota.Jak zdemontujesz i zobaczysz co tam jest to nie będziesz się pytał dlaczego zasugerowałem ci te oględziny.

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
Zanim zaczniesz składać,odkręc śrube centralna na wale i zdemontuj koło rozrzadu,przegladnij pod spodem dobrze bo możesz się zdziwić że na marne pójdzie twoja robota.Jak zdemontujesz i zobaczysz co tam jest to nie będziesz się pytał dlaczego zasugerowałem ci te oględziny.

Ok, tak zrobię :) A czego mogę się spodziewać? Pytam, ponieważ w poniedziałek zamierzam złożyć to wszystko, a do tego czasu chcę wszystko skompletować (mam więcej jak 100 km do tego dostawczaka).

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
To koło jest na bardzo małym klinie,o ile dobrze pamiętam to jego konstrukcja przypomina kawałek uciętego wiertła o średnicy tak małej że większe mają silniki od kosiarek,może się okazać że jest nadciety i stąd zrobiła się kolizja i przestawiło walki tak jak było u mnie.

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
To koło jest na bardzo małym klinie,o ile dobrze pamiętam to jego konstrukcja przypomina kawałek uciętego wiertła o średnicy tak małej że większe mają silniki od kosiarek,może się okazać że jest nadciety i stąd zrobiła się kolizja i przestawiło walki tak jak było u mnie.

Ok to sprawdzę bo faktycznie szkoda roboty i dziękuję za informacje.

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
ok spoko,jak tam będzie ok to poskladasz i będzie smigal az miło
Klin sprawdzony i było wszystko ok. Wczoraj i dzisiaj go skręcałem i silnik chodzi aż miło patrzeć :) Mam niestety jeden problem. Otóż silnik pracował ładnie z 10-15 minut i samoczynnie zgasł. Po odpaleniu wszedł w tryb awaryjny, lecz jeszcze raz po ponownym uruchomieniu już normalnie odpalił. Silnik przerywa jakby miał brudne paliwo. Raz miga, raz nie kontrolka wtrysku. Sprawdziłem błędy i nie ma żadnych defektów (mam jeden błąd, ale on był już wcześniej i nie powodował problemów, i nie ma wpływu ((chyba)) na pracę silnika - błąd czujnika wału korbowego). Silnik gaśnie raz po minucie potem za 3 minuty itd. Jak mu dam gaz do 3000 obr. to przez chwilę jest spokój i kontrolka wtrysku nie mruga. Wszystkie wtryski są na 100% dobre (regenerowane cewki i końcówki). Przejechałem się autem i podczas jazdy po 1 km przestaje przerywać, lecz gdy się zatrzymam to po 1 minucie gaśnie. Po takim zgaśnięciu ciężko odpala i dym jest siwo czarny. Gdy zgaszę go sam i odpalę jest wszystko ok. Wlałem denaturat oraz zamówiłem nowy filtr paliwa, ale znając iveco pewnie będzie (mam nadzieję, że nie) coś innego o czym nie wiem.

Pozdrawiam!

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Sprawdziłem błędy i nie ma żadnych defektów (mam jeden błąd, ale on był już wcześniej i nie powodował problemów, i nie ma wpływu ((chyba)) na pracę silnika

jak nie ma jak ma,dlatego ci gasnie i przerywa.Definitywnie to musi być usunięte,inaczej nie ma tematu

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
Czujniki wymienione, błędów nie ma, a wyżej opisany problem został. Jedyną różnicą jest to, że auto o sekundę lub dwie odpala szybciej. Planuję sprawdzić pompę paliwową.

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
pytanie zasadnicze,z jakiej firmy zamontowales nowe czujniki
Czujnik położenia wału - Bosch za 150 zł
Czujnik położenia wałka rozrządu - również Bosch koło 200 zł

Błędów nie mam teraz żadnych i autko faktycznie lepiej odpala, lecz ten problem jest nadal. Gdy auto jedzie dłużej jak 1 km to podczas jazdy te problemy znikają, lecz jak stanę nim na chwilę to po minucie zgaśnie. Jak go odpalę i przytrzymam na 1500 obr lub 2000 obr to obroty spadają, tak o 200-300, na dosłownie chwilę, (trwa to max 0,3 sek) co 20 albo 50 sekund albo wcale przez 2 minuty. Potrafi też pracować na biegu jałowym przez 5 minut bez zarzutów, po czym dostaje czkawkę, która prowadzi lub też nie do zgaszenia silnika. Często przy tym słyszę lekką różnicę pracy wtryskiwaczy (zaczyna się dźwięk wtrysku, który zawsze jest, gdy pompa daje za duże ciśnienie lub gdy wtryski są na wykończeniu "kle kle kle").

Andrzejek543

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Pyrzyce
Pomiar sygnału z dwóch czujników jednocześnie na oscyloskopie dużo by powiedział.
Witam,
problem rozwiązany. Miał pan rację, wtyczka do czujnika od wałka rozrządu była uszkodzona, gdzie na pierwszy rzut oka nie było tego w ogóle widać. Gratuluję wiedzy! Życzę wszystkiego najlepszego :)

Autoelektronika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1401
Ciesze się ze moglem pomoc i polecam się na przyszlosc,a wiedza jak wiedza,cos sie wie to sie pisze,jak sie nie wie to się cicho siedzi a nie udaje ze cos wie.pozdrawiam i dziekuje

Fastforward

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Skoro mamy tutaj piękny temat , moje pytanie brzmi jak ustawić wałki na znaki powinny być oba pionowe do siebie ? Mam rozłożony silnik i go składam lecz niestety żadnych znaków nie widzę a po złożeniu nie mogę zrobić pełnego obrotu , nigdzie nie mogę znaleźć schematu jak powinny być ustawione wałki . Dzięki za pomoc

Do góry Bottom