• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie zapłonu mazda 6

Maister722

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Połaniec
Witam. Mam mały problem z moją mazda 6 rocznik 2003 silnik 2.3 benzyna 166km. Robiłem remont generalny tego silnika i przy ustawieniu rozrządu zrobiłem głupotę w postaci poluzowania zębatki walka rozrządu... Teraz chodzi nie równo szarpie i nie idzie jak trzeba. Komputer pokazuje błąd w postaci uszkodzonego czujnika położenia wałków. I teraz pytanie. W jaki sposób mam to poprawić? Na walku sa znaki jak ma być ustawiona zebatkawzględem walka? Rozrząd ustawiony na blokadach lecz niestety popuscilem ta zebatke. Proszę o pomoc

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
Są zmienne fazy? Jest klin ustalający koła lub był? Korzystałeś z jakichś instrukcji czy z doświadczenia lecisz?

Maister722

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Połaniec
Ss zmienne fazy. Nie ma żadnych klinow ani na walkach ani na wale. Skaladalem na blokadach oryginalnych ale łańcuszek mi nie pasował między dwie zębatki na walkach i popuscilem tam wałek gdzie jest czujnik położenia bo bałem się ruszać wariatora zmiennych faz

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
475
Miasto
PLE
A ten fazator został wyzerowany tzn. cofnięty.

"DA-CAR"

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Gdańsk
Przykręcasz zębatke tak żeby się kręciła na wałku , ustawiasz na blokadach , napinasz łańcuch i skręcasz zębatkę. gotowe
Nie odkręcaj zmiennej fazy od wałka. chyba że zrobisz znaki .
Koło pasowe też trzeba ustawić.

Do góry Bottom