• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Usuwanie DPF - co dalej?

jaszczur12

Początkujący
Punktów
6
moze i tak. ostatnio kolega przyjechał na wymiane oleju, a po wszystkim zarzygał mi kibel. coś w tym jest :)

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
W pewnych przypadkach da się stwierdzić czy DPF został "wycięty programowo" czy nie, jeśli tak było to oznacza, że fizycznie go nie ma i nie trzeba zaglądać w tym celu pod samochód. Trzeba mieć sprzęt diagnostyczny, to znaczy odpowiedni komputer diagnostyczny i na podstawie pewnych wartości czy odczytu danych można to zauważyć ze stu procentową pewnością (na przykład Opel z silnikami 1,9 CDTI), jednak diagności zazwyczaj takiego sprzętu nie mają. Jest to jednak sposób na stwierdzenie czy filtr był fabrycznie zamontowany w aucie co można także widzieć po zdekodowaniu wyposażenia samochodu po numerze VIN oraz czy ten filtr nadal się tam znajduje. Nie ma "natomiast" (to słowo klucz po obejrzeniu materiału od Tomiiego :p ) możliwości by faktycznie "obliczyć" poziom zadymienia czy jak kto woli, stwierdzenia jaki jest procent spalin w spalinach... Akcja policji może opierać się jedynie na tym, że kiedy policjant widzi podejrzanie dymiący silnik to ma prawo zatrzymać dowód rejestracyjny i skierować auto do diagnosty aby ten stwierdził czy samochód nadaje się do eksploatacji... i tutaj koło się zamyka.

kubart

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
190
www.ecudiagnostyka.pl
Material cos tam rozjasnia nie bedacycym ludziom w temacie.
Ja jestem w stanie sprawdzic ;) tylko kto by mi za to zaplacil?
Najlatwiej sprawdzic stan oprogramowania ;) i zweryfikowac ale diagnosta- bez szans.
Ludzie nadal myla kopcenie z czasteczkami stałymi w filtrze, diagnosci mierza nawet u mnie i nie wiedza dokladnie co- ma sie zmiescic i juz.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
826
Miasto
Gdańsk
diagnosci mierza nawet u mnie i nie wiedza dokladnie co- ma sie zmiescic i juz.

To jest najtragiczniejsze, że ludzie nie kumają rzeczy bezpośrednio związanych z ich profesją. Co gorsza nie są zainteresowani poszerzeniem swojej wiedzy....

Do góry Bottom