• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelnienie pompy wtryskowej Golf III GTI TDI

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Witam, kolega z pracy ma do uszczelnienia pompę wtryskową w Golfie III GTi 1.9 TDi 110 Km (nie znam kodu silnika) i mam pytanie czy potrzebne są do tej operacji jakieś przyrządy/ narzędzia specjalne ? Tak żeby nic nie zepsuć :p Rzadko mam do czynienia z dieslami więc zanim się za to wezmę wolę zapytać, bo jak potrzeba jakiś przyrząd specjalistyczny to sobie odpuścimy to, chyba że można to jakoś pominąć czy coś. Z góry dzięki za pomoc :)
tutaj foto takiej pompy z netu, zaznaczyłem na czerwono skąd cieknie pompa kolegi

Ostatnia edycja:
A

autozibi

Gdzie jest ten wyciek ? Jeżeli z pod pokrywy z otworem "fasolka" do regulacji to musisz dokładnie w takiej samej
pozycji tą pokrywę założyć . Inaczej więcej popsujesz niż naprawisz bo rozregulujesz pompę .

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
najpewniej silnik tego golfa to AFN pompa i tak straci nastawy po uszczelnieniu i trza ustawić dawkę biegu jałowego, kąt wtrysku- no a do tego to już trzeba program na kompie, a z narzędzi to potrzeba nasadkę trójkątną do odkręcenia pokrywy...a jak będziesz próbował ustawiać początek wtrysku to potrzeba czujnik zegarowy...Pozdrawiam;)

A

autozibi

Z tych miejsc leci, które zaznaczyłem

Przepraszam ale wcześniej tego zdjęcia jakoś nie zauważyłem ...:p:p
Na dole pompy czyli spod regulatora kąta wtrysku nie ma problemu bo tam jest oring lub uszczelka .
Na górze pod pokrywami masz uszczelki ale problem możesz mieć z ustawieniem pompy a dokładnie z dawką .

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
program jaki ? VAG-COM da radę ? a bez czujnika zegarowego nie da rady ustawic poczatku wtrysku ?

Przepraszam ale wcześniej tego zdjęcia jakoś nie zauważyłem ...:p:p
Na dole pompy czyli spod regulatora kąta wtrysku nie ma problemu bo tam jest oring lub uszczelka .
Na górze pod pokrywami masz uszczelki ale problem możesz mieć z ustawieniem pompy a dokładnie z dawką .

dawkę kompem się ustawia czy recznie ? nie mozna ustawic wtrysku bez czujnika zegarowego ?

A

autozibi

program jaki ? VAG-COM da radę ? a bez czujnika zegarowego nie da rady ustawic poczatku wtrysku ?

dawkę kompem się ustawia czy recznie ? nie mozna ustawic wtrysku bez czujnika zegarowego ?

Najlepiej by było jak by uszczelnienia zrobił pompiarz i ją jednocześnie na stole ustawił .

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
hmmm mam dostęp do takiego stołu w warsztacie szkolnym gdzie robiłem zawodówkę (teraz tam robie technika) ale za ..uja się na nim nie znam :p :p chyba że pogadam z ludźmi tam pracującymi i mi to ogarną :) no cóż, dzięki za pomoc :)

A

autozibi

hmmm mam dostęp do takiego stołu w warsztacie szkolnym gdzie robiłem zawodówkę (teraz tam robie technika) ale za ..uja się na nim nie znam :p :p chyba że pogadam z ludźmi tam pracującymi i mi to ogarną :) no cóż, dzięki za pomoc :)
I tak będzie najlepiej , kup tylko uszczelki a resztę niech zrobi ci "fachowiec" i będzie miał na 100% dobrze wykonaną usługę .
Po za tym od razu na stole sprawdzą ci czy nie masz wtedy kolejnych wycieków .

Dalkowiac

SuperMechanior
Punktów
37
Miasto
Bydgoszcz
początek wtrysku ustawisz z czujnikiem zegarowym ale dla kontroli na kompie sprawdzić cza, a dawkę wtrysku nie ustawisz precyzyjnie bez kompa, nawet jak się dokładnie zaznaczy położenie pokrywy z obudową i tak dawka się zmieni...daj tą pompę do uszczelnienia a po montażu daj ustawić kąt i dawkę wtrysku, tak będzie dla Ciebie Panie kolego najlepiej...;)

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Jak masz np. VCDS lub VAG-a trochę wiedzy i klucz trójkątny do nastawnika pompy to zrobisz tą operacje bez większego problemu sam bez pompiarza i demontażu całej pompy. Dawkę paliwa jak i dynamiczny kąt wtrysku ustawisz przy użyciu kompa. A przy całej operacji wymiana samej uszczelki to pikuś.

Ostatnia edycja:

KaoKao

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
Francja
odgrzeję kotleta, mam ten sam problem, mi cieknie z tego gównego, odkręciłem to ale nie da się wyjąć, trzeba górę też rozbierać czy cały nastawnik wyjmować czy jak? po drugie nigdzie nie mogę tej uszczelki namierzyć, w tych zestawach na pompę tego nie ma, silnik 1z

Do góry Bottom