• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzenie opony przez wulkanizatora

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Witam

Czy przerabiał ktoś takie uszkodzenie opony jak na zdjęciu, jest podobne jak moje(https://opomarket.pl/img/aktualnosci/uszkodzeniaopon/1.jpg)
Najprawdopodobniej uszkodzenie powstało przy zakładaniu lub zdejmowaniu opony. Inny wulkanizator stwierdził, że można jeździć, nie schodzi powietrze itd, ale nadal nie jestem do końca przekonany, więc czy ktoś miał podobną sytuację i czy szybka jazda z tym jest bezpieczna, bo opony świeże i szkoda je zmieniać. Jeśli to ma jakieś znaczenie to rozmiar 225/40/18, więc dość niski profil.

MurzynAVT

SuperMechanior
Punktów
40
Miasto
Przeworsk
Najprawdopodobniej zakładając oponę nie posmarował felgi i opony jak trzeba i guma zamiast się ładnie ześlizgnąć to się naderwała. Naciąg masz czy rozmiar felgi legitny do gumy ? Jest dużo zakładów wulkanizacji ale szczerze z 10 na których byłem w 2 województwach mam 1 konkretny i zweryfikowany i każdemu życzę wizyt tylko w tych eleganckich .

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Tak jak mówisz, rozmiary standardowe, felga 7.5

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Ja przy takich rozmiarach smaruje nawet przy zdejmowaniu dla wszystkiego

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Więc Panowie, jeździć czy nie jeździć. :D

Załączniki

• IMG_20220331_092633.jpg
    IMG_20220331_092633.jpg
    1,1 MB · Wyświetleń: 68

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Witam

Czy przerabiał ktoś takie uszkodzenie opony jak na zdjęciu, jest podobne jak moje(https://opomarket.pl/img/aktualnosci/uszkodzeniaopon/1.jpg)
Najprawdopodobniej uszkodzenie powstało przy zakładaniu lub zdejmowaniu opony. Inny wulkanizator stwierdził, że można jeździć, nie schodzi powietrze itd, ale nadal nie jestem do końca przekonany, więc czy ktoś miał podobną sytuację i czy szybka jazda z tym jest bezpieczna, bo opony świeże i szkoda je zmieniać. Jeśli to ma jakieś znaczenie to rozmiar 225/40/18, więc dość niski profil.
Zdarza się :) jeździć obserwować

Miquel

Uczestnik
Punktów
1
Niestety schodzi powoli powietrze, a więc szukam nowej pary 225/40/18. Na oku mam(za ok 350 zł/szt):
- Nokian Powerproof
- Vredestein ultrac satin
- Falken azenis fk510 lub fk520

Na nokianach już jeździłem i było bardzo pozytywnie, ale strach przed słynnym pękaniem. Vredestein podobnie, po jakimś czasie pękają boki, ogólnie nigdy ich nie miałem, ale jest to ponoć bardzo komfortowa opona. Falken 510 bardzo zachwalany, teraz weszła wersja 520. Co wybrać?

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Zdjąć oponę, odtluscic tam gdzie jest uszczerbek dać sylykonu :) warto spróbować, 700 Zeta w kieszeni

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3344
Miasto
PZ
Ja bym proponował zrobić to raz, a dobrze - profesjonalnie na kleju do szyb + pompowanie mieszanką gazów szlachetnych ;)
No w ten sposób montowaliśmy miechy pneumatyczne w autobusach jak były nieszczelne ale to musi dobrze wyschnąć

mar.wo

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
255
Miasto
Racibórz
obdstarpolska.com
Trudno mi ocenić uszkodzenie na podstawie zdjęcia ale z tym klejeniem to brzmi mocno nieprofesjonalnie. Nie jestem wulkanizatorem a trochę opon założyłem w życiu. Opona niskoprofilowa, trudna do założenia, powinna być przystawka a tu chyba było montowane bez. To tylko mój domysł.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Po kleju do szyb to ta opona zostanie na feldze już na zawsze. Są za to specjalne uszczelniacze stopki, które w przeciwienstwie do kleju do szyb da się odkleić a również szczelność utrzyma

Do góry Bottom