• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzenie

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Siemka,

Dostałem zimowy komplecik opon przy zakupie auta. Autko było na wymianie opon wczoraj od tego momentu stało. Dziś chciałem je troszkę ogarnąć i widzę coś takiego :/
IMG_20211107_122644.jpg IMG_20211107_125919.jpg

Piska jak naciskam nie otwiera się itp tylko pytanie co z tym uszkodzeniem. Wygląda jakby ktoś krawężnik spotkał...

Śmietnik? Jeździć? Dodam że koło na tyle jest, 2019 rocznik więc guma nie stara

martin531

Bywalec
Punktów
10
Zależy jak głębokie jest uszkodzenie. Takie boczne ubytki mogą być dosyć niebezpieczne. Co prawda guza nie ma ale podjedź na wulkanizację niech ocenią bo ze zdjęć nikt Ci nie powie czy możesz tak jeździć.

ojek

SuperMechanior
Punktów
159
Miasto
Węgrów
Biorąc pod uwagę ile kosztuje nowa Dębica w tym rozmiarze nie zastanawiałbym się tylko kupił druga oponę.

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
A powiedzcie mi jak to wygląda w przypadku wymiany. Guma bieżnikowo itp wygląda fajnie. Kupić 2 nowe czy jedna nówkę?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
638
Miasto
Okolice Krakowa
Jak nie jest bardzo zjechana to kup jedną albo szukaj używkę. Dosyć popularna opona, ktoś może miał podobny problem i wystawia pojedynkę.

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Właśnie szukam czy coś idzie trafic w parze czy isc w 1 szt ;) jutro podjadę tez do zaufanego wulkanizatora żeby to zobaczył

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Na podstawie zdjęcia jesteś w 100% pewny swojej wypowiedzi typu jeździj na tym np? Jak na samym początku kolega wspomniał podjechać na żywo zapytać. Swoje jakieś zdanie na ten temat mam, chciałem uzyskać od was jeszcze konkretne odpowiedzi nie od Januszy na forum ale jak mogę podpytać jeszcze to chyba niczemu nie szkodzi ;)?

rzoofiu

Uczestnik
Punktów
2
Trzeba zobaczyć na głębokość uszkodzenia, jeżeli nie naruszyło konstrukcji to bym jeździł.

Jeżeli chcesz wymieniać to tylko na nową, wymiana na używkę nieznanego pochodzenia to pomysł gorszy niż jeżdżenie na uszkodzonej.

Kloit777

SuperMechanior
Punktów
73
Miasto
WLKP.
Siemka,

Dostałem zimowy komplecik opon przy zakupie auta. Autko było na wymianie opon wczoraj od tego momentu stało. Dziś chciałem je troszkę ogarnąć i widzę coś takiego :/
Wyświetl załącznik 41534 Wyświetl załącznik 41535

Piska jak naciskam nie otwiera się itp tylko pytanie co z tym uszkodzeniem. Wygląda jakby ktoś krawężnik spotkał...

Śmietnik? Jeździć? Dodam że koło na tyle jest, 2019 rocznik więc guma nie stara
Kupuj nową oponę i się nie zastanawiaj.Zdrowie ważniejsze a za 180zł zdrowia nie kupisz ;)

Każde boczne uszkodzenie opony kwalifikuje ją do wymiany ! Takie jest moje zdanie.

gryc93

Uczestnik
Punktów
0
Temat jak tutaj 50/50 każdy ma zdanie ale już kupiłem 2 nowe i w sobotę przekładka nie ma co ryzykować dokładnie.

Burak

SuperMechanior
Punktów
28
Miasto
Wieś
Na moje oko to uszkodzona jest warstwą wierzchnią i jeśli to sama guma to bym jeździł dalej. A dla spokoju przełożył bym na tył.

Do góry Bottom