• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzony przegub wewnętrzny?

nero9595

Nowy
Punktów
0
Witam. (RENAULT MEGANE 1.9DTI)

Od pewnego czasu "podskakuje" mi samochód. Do tego objawu po kilku tygodniach doszedł dźwięk jakby tarcia przy głębszym skręcie w lewo i przez moment hałasuje po wyprostowaniu kół. Zauważyłem,że ten dżwięk zmienia sie w momencie zmiany biegów. Np. wchodzę w zakręt na luzie lub ze wciśniętym sprzęgłem (oczywiście jakby trze) i wrzucę w tym momencie bieg / zmieniam biegi (lub po wyjściu na prostą) hałas się zmienia. Stawiam,że możne to być przegub wewnętrzny prawy,ale pewności nie mam. (wymiana półosi trochę kosztuje więc wole poznać wasze zdanie). Po podniesieniu przodu samochodu i wrzuceniu 5 biegu lewe koło pracuje równo,natomiast prawe wibruje.(problem/test na różnych felgach i oponach) Luz podczas ruszania półosią na przegubie nie jest ewidentny. Podczas jazdy nawet 20-30km/h czuć ,że buja budą (mam wrażenie,że po ujęciu gazu mocniej).

chudson

SuperMechanior
Punktów
132
Miasto
Gorzów Wlkp
A może lewe chodzi normalnie a prawe wibruje bo mechanizm różnicowy daje napęd na prawe ?
Nie brzmi to jak uszkodzony przegub

nero9595

Nowy
Punktów
0
Jak pisałem wyżej samochód był podnoszony i sprawdzałem co się dzieje. Blokowałem prawe/lewe i chodziły też razem i bicia ma tylko prawe. Objawy nie są jednoznaczne dlatego mam wątpliwości. Jeżeli hałas dochodzący z przedniej części samochodu jest modulowany podczas zmiany biegów to musi występować jakiś związek. Na kobyłkach przy skrętach nic nie słychać,a jak półoś podczas jazdy jest obciążona to tak.

Ostatnia edycja:

nero9595

Nowy
Punktów
0
Jeśli chodzi o dziwne dzwieki to doszedłem do tego,że hałasowała pompa wspomagania ukł. kierowniczego. Po wymianie oleju/przepłukaniu układu cisza, aż miło (przynajmniej narazie). Natomiast został do rozwiązania problem podskakiwania auta.

Do góry Bottom