• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uzupełnienie płynu chłodniczego podczas gdy nie wiem co jest zalane do tej pory

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Witam. Panowie mechanicy . Ostatnio w trasie w mustangu 3.7 2015 r miałem awarie . Pękł wąż od chłodnicy ... Usterkę naprawiłem na drodze. Uzupełniłem około 3 litry co wyciekło płynem K2 kuler 12/12+ czerwonym ( tali sam kolor jak u mnie ) płyn ten wybrałem gdyż tylko taki był pod ręką na stacji benzynowej , zwłaszcza że było na nim napisane że jest mieszalny z innymi płynami. Po dotarciu do domu jednak zgłębiłem temat i z tym mieszaniem to nie jest tak kolorowo, gdyż płyny można mieszać ze sobą zrobione w tej samej technologii . A ja nie wiem jaki płyn był zalany wcześniej ( auto używane ) . W tej sytuacji koniecznia jest wymiana całego płynu z układu ?

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
To jaki powinienem wlać żeby nie było konieczność wymiany calosci? Wlałem kulera bo było napisane na opakowaniu że jest mieszalny

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
MIKUr1 dzięki za odpowiedź :) sam już nie wiem zdania są podzielone . Czytałem sporo na necie co do mieszania płynów .... Im więcej czytam tym bardziej nie mogę dojść do ładu ..... Ktoś coś jeszcze piwie ? I trudno znaleźć w jakiej technologii jest zrobiony kuler czerwony 12/12+ .... I co jeszcze można mieszać .... Może jestem nadwrażliwy .. ale konik był moim marzeniem od dziecka i pewnie dbam teraz jak o dziecko ....

Mikidz

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
474
Jest ok. Ważne żebyś nie sypał żadnych proszków do uszczelniania i innych gówien tego typu.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Po prostu Kuler to badziewie, a wątpię, żeby twoje V6 pracowało w 80 czy 90 stopniach - przy silnikach z wyższą temperaturą pracy tanie płyny chłodnicze nie wyrabiają. No ale jak chcesz.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Potem się ludzie dziwią, czemu nie mogą znaleźć pomocy na forum. Boisz się, że zajdzie reakcja termojądrowa w tym Twoim układzie chłodzenia czy co?

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Wiesz nie tyle się boje o teorie jądrowa ale mieszanie płynów w różnych technologiach przez producentów jest nie zalecane . Typu mieszanie płynów na bazie glikolu etylowego no z płynami na bazie kwasów karboksylowych.... Dlatego pytam jak to wygląda w praktyce :)
Nie mówię że producenci mają rację ... Ale Dziwisz się że mam wątpliwości skoro mają je producenci i członkowie forum wyżej ? Oczywiście nie mówię że nie masz racji , chce się tylko upewnić

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1547
chce się tylko upewnić
ty nie chcesz się upewnić tylko szukasz jak uspokoić swoje sumienie...

tu nie ma co debatować i kombinować najkrócej: opcje są dwie: wymienna lub nie.

1- zostawiasz co jest
- ekonomicznie
- układ chłodzenia raczej nie powinien eksplodować :)
- chociaż może zajść dziwna reakcja chemiczna i oba płyny mogą się pogryźć. nikt nie wie co miałeś w układzie, a kolor nie jest wyznacznikiem.

2- wymiana całego płynu z płukaniem.
- droższa
- masz pewność, co jest w układzie i śpisz spokojnie.
- piszesz, że to twoja "konik to twoje marzenie od dziecka"- mustang fajne autko i niestety nie jest tanie :)

którą bramkę wybierzesz? decyzja należy do ciebie.

ja osobiście bym zalał nowym. nie są to jakieś kosmiczne koszty. poza tym co około 5 lat zalecana jest wymiana płynu.

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Masz rację wymienię . A płukanie wodą destylowana będzie dobre? Jaki płyn polecasz do mustanga ? Na bazie glikolu etylowego 12++ lub 13 bd ok ? Czytałem że z mustanga ciężko żeby cały płyn zeszedł więc dla bezpieczeństwa polecisz jakiś płyn najbardziej mieszalny ze wszystkimi ?

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Heniek1000 a jaki płyn polecisz ? Prestone ma fajne właściwości od -37 do 129 ale nie mogę znaleźć info w jakiej jest technologii robiony tylko info że na bazie glikolu etylowego

Benten1030

Bywalec
Punktów
2
Niestety Manola nie dostanę u mnie od ręki wiec zostaje tylko internet także byłby po weekendzie . A trafia mi się e niedzie długa trasa . Wiedz raczej wybiorę prestona . Ale jakiego polecacie ? Mają różne opakowania cenę jeden jest na 480 tys jeden na 250 tys ? Najlepiej jakby był najbardziej uniwersalny

Alpari

SuperMechanior
Punktów
149
Miasto
Dąbrowa Górnicza
alpari.auto.pl
Możesz jeszcze sprawdzić z Motula Inugel. Też ma coś koło 136 stopni
Automatyczne połączenie postów:

A jak już chcesz coś naprawdę ciekawego to płyn bezwodny Evans. Ma 180 stopni temp. wrzenia.

Do góry Bottom