• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

V8 M62 535i Pomocy Drugi silnik padł dziura w bloku

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
Witam jestem nowy,ale zawsze pomagało mi to forum jak miałem problem z jakąkolwiek BMKĄ . Tą Bunie mam od roku Kupiłem V8 535i M65 bez vanosów. Jezdziłem nią pół roku i było ok tylko miała trochę niskie obroty. postanowiłem ją zagazować i tak zrobiłem i po miesiącu korba wyszła bokiem gdy rano chciałem ruszyć. No pech po jakimś czasie kupiłem drugi Motor w którym Mechanik powiedział żeby go puki na wierzchu pouszczelniać tak zrobiliśmy poszło na to uszczelnienie z płynami 1500zl. Odebrałem autko było wszystko ok obroty itd.. ale po paru dniach znowu cos nie tak pojeździłem tydzień i TO SAMO KORBA WYSZŁA BOKIIEM CO ROBIĆ ? KTO TU ZAWINIŁ GAZ? MECHANIK?? POMOCY....wyniosło mnie to 6tyś. powiem że znowu jak po przednio była z wydechu gęsta smuga białego dymu lub pary wodnej. Czekam na wasza pomoc.

???

Ostatnia edycja:

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
No to jest nowy gaz ja tam nic nie ruszałem wiem ze jakies piny są na odwrót podłączone ale gaziarz mówił ze to nie istotne. Nie wiem co najlepiej zrobić jakąś ekspertyzę czy coś takiego?

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
poprzednio na 5 cylindrze i teraz bodajże tez jeszcze dokładnie nie sprawdzane bo niedawno dopiero dostałem rachunek za remont wolałem poczekać.Tydzien czasu pocieszyłem się i znowu to samo masakra już się boje znowu wkładać w następny silnik.

poprzednio stało się to jak padał deszcz i było dużo wilgoci tym razem był snieg i znowu pojawiła się woda w pedale hamulca bo bulgotało jak go wciskałem i nie wiem czy to by tez mogło mieć wpływ na uszkodzenie ?

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
Tak cofałem do tyły i była smuga pary lub dymu i do przodu ruszyłem i auto zgasło .

Tylko mechanik wiedział o tym ze woda się zbiera w poprzednim silniku tez w kolektorze zebrała się woda bo mówił mi. Ale nie stwierdził ze to by mogło od tego być ?

Bo wydaje mi się że ktoś musiał by ponieść konsekwencje Gaziarz lub Mechanik dlatego chce ustalić kto z partaczył ?

Ostatnia edycja:

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
"Woda ma to do siebie...., że spływa do głównej rzeki,do Bałtyku."
Ale czasami jak spływa, to trochę zostanie w kanałach nieszczelnego układu filtra powietrza... :(

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
Woda czytałem już o tym w najgorszym wypadku zimą mogło by zamarznąć i rozwalić serwo..
Pod lewą pokrywą filtra kabinowego znajduje się serwo hamulca. Często w tym miejscu gromadzi się woda. Jest to spowodowane tym że pod serwem jest małą dziurka która ma działać jako odpływ. Jednak po kilku latach eksploatacji zapychają się te otwory. Związku z tym woda stoi i dostaje się do serwa.
Czy to źle? Na początku nie, ale po jakimś czasie jak przyjdzie zima i woda w środku serwa zamarznie to mamy problem. Czy woda nam się dostała do serwa czy nie wiadomo po tym że jak wciskamy pedał to słychać odgłos bulgotania.
ZNALAZŁEM OTYM NA INNYM FORUM WATPIE CZY TO OD TEGO??

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Może od tego. Kolektor ssący jak nazwa wskazuje zassysa. Wodę z serwa też...
A potem następuje "taka piękna katastrofa"... niestety...
Niestety naprawa polegająca na usuwaniu jedynie skutków a nie również przyczyn jest zawsze na krótką metę.

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
Mnie zatanawia też to dlaczego Mechanik to lekceważył jeżeli mogło to mieć skutki uszkodzenia silnika czyli wine on powinien ponieść tak? LPG nie ma nic z tym związane ? hmmm... dodam ze nie mam katalizatorów.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Trudno jednoznacznie osądzić. Mechanik sumiennie zgłosił Ci fakt obecności wody w kolektorze. Nie wiadomo czy wiedział o przyczynie jej tam obecności. On pewnie tym autem nie jeździł i bulgotania nie mógł słyszeć.
Nie wiadomo też jakie mieliście ustalenia w stosunku do naprawy auta.
Czy miał przełożyć tylko silnik czy zająć się też dogłębnie ekspertyzą i znaleźć przyczynę usterki.

old1977

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
502
najczęstsza przyczyna pokazania kopyta v-kach bmw właśnie woda z serwa 5-6 cylinder najczęściej wywala,źle złożona obudowa filtra kabinowego powoduje przedostanie się H2O do komory serwa i do samego serwa później pięknie potrafi sobie pociągnąć wody a jak wszyscy wiemy woda jest dość mało ściśliwa,żaden gaz źle ustawiony gaz albo wypali zawory albo będzie szedł na bogato i palił lpg jak wściekły a nie chciał jechać

Mnie zatanawia też to dlaczego Mechanik to lekceważył jeżeli mogło to mieć skutki uszkodzenia silnika czyli wine on powinien ponieść tak? LPG nie ma nic z tym związane ? hmmm... dodam ze nie mam katalizatorów.
a miał do czynienia z takim typem aut? to nie jest passerati w którym zalewane są moduły komfortu i internet od tego huczy autek jest mało i trzeba troszkę podrążyć,a za co miał płacone tylko za przekładkę czy za znalezienie przyczyny awarii poprzedniego silnika?

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Dokładnie tak najlepiej zwalić na mechanika czy gazownika , auto leciwe pewnie pogniłe i zalewa wodą a jak dobrze zalało serwo to kolektor zassał i się rozwaliło w sumie twoja wina bo jak poleciała para i bulgotało serwo to należało silnik natychmiast wyłączyć. Tym bardziej że Cie poinformował o wodzie w kolektorze

Lenar87

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Syców
No ogólnie to robi tylko BMW, miał przełożyć i uszczelnić powinien raczej sam dojść do tego ze w starym silniku było dużo wody i zapobiec żeby sytuacja się nie powtórzyła ja mechanikiem nie jestem to się nie znam na tym dlaczego tak się stało coś mówił ze jest nie szczelne i zbiera się tam woda ale nie wiedziałem zabardzo o co chodzi . Odebrałem auto to zabardzo nie miał rachunków na części dopiero tydzień temu dał mi taki od siebie wystawiony i napisane co było robione itd. Jak odebrałem od niego to stwierdził ze teraz powinienem pojezdzic nic nie powinno się dziać.

Do góry Bottom