• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vat czy ryczałt?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Ciekawi mnie jedno skąd przekonanie ze na ryczałcie można handlować ? Jak da radę to poproszę o ten przepis z chęcią się zapoznam

A handel częściami też podlega od razu pod VAT ?
Handel częściami nie podlega od razu pod Vat. Przekroczysz próg w ciągu roku i VAT . Tu na pewno księgowość uproszczona czyli KPiR. Jeżeli wykażesz że sprzedałeś chodź jeden litr oleju i masz VAT

PaveleKK

Początkujący
Punktów
0
Witam.
Odgrzeję trochę stary temat, ale nie będę zakładał specjalnie tematu, skoro już takowy istnieje,

Mianowicie, staram się o dotację na rozpoczęcie działalności. PKD 45.20, głównie ukierunkowane na wulkanizację czyli wymiany opon, łatanie dziur, wyważanie itp. Poza sezonem na gumy mechanika pojazdowa. We wniosku muszę wypełnić tabelkę przychodów i kosztów i mam tam do wpisania podatek. Ale najpierw muszę wybrać jakiś. No i tu jest to moje pytanie. Co najlepiej wybrać w moim przypadku? Usługi będą raczej dla osób prywatnych, bo to mała miejscowość. Na ryczałcie nie mogę uwzględnić handlu, więc tak jak wyczytałem tu w temacie trzeba by robić na paragonie daną kwotę np. 150zł za naprawę układu hamulcowego i w tym wliczone części, żeby ominąć handel, tak? I od tego płacę 8.5% podatku. Z tego co wyczytałem też jest najmniej tej całej papierkowej roboty, że tak powiem. Więc chyba najlepiej by to było.

A o co chodzi z księgą przychodów i rozchodów? Czy w nią mogę wliczać koszty, kupować na faktury i potem zwrot VAT? Czy w tej księdze też jest bez VAT i na paragon wszystko kupowane?

Liczę na szybką odpowiedź i pozdrawiam wszystkich. ;)

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Na ryczałcie płacisz 8,5 od całości nie odliczając kwoty zakupu. Także części najlepiej na paragon u sklepikarza i dac klientowi a swoj paragon osobno inaczej ogólny.

PaveleKK

Początkujący
Punktów
0
No dobra, a w takim razie te 8.5% obliczam od kosztów przychodów miesięcznych czy od mojego zysku brutto?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
8,5% płacisz od całości. Jak wystawisz paragon na 200 to płacisz od 200 niezależnie czy koszt uzyskania przychodu w tym 200 byl 190

PaveleKK

Początkujący
Punktów
0
Ok, rozumiem, będzie lepiej liczyć. A o co chodzi z tą księgą przychodów i rozchodów? Czy to jest lepsze niż ryczałt czy nie? Wiadomo, na start chodzi o jak najmniejsze koszta.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Najmniejsze koszta będą tylko na ryczałcie . Kasa Cię nie minie czy tak czy siak, istotne jest tylko jaki podatek będziesz bulił .

PaveleKK

Początkujący
Punktów
0
Z kasą fiskalną się pogodziłem. A co z książką przychodów i rozchodów? To jest jako opodatkowanie na zasadach ogólnych, tak? Mogę tam ponoć wciągnąć koszty uzyskania przychodów i one są zwrotne? Czy w moim przypadku, mógłbym tam ująć narzędzia zakupione za kasę z UP, tak, żeby zwróciło mi sie trochę kosztów?

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Nie ma czegoś takiego ... Mógłbyś jedynie vat odliczyć ale z up nie dają chyba takiej możliwości ja nie miałem. Księga przychodów to ogólne.

PaveleKK

Początkujący
Punktów
0
VAT muszę zwrócić do UP, tak jest w zasadach ustalone. W takim razie co można wpisać w księgę przychodów, z czego mógłbym mieć zwrot jakikolwiek?
Znajoma, która dostała takie dofinansowanie parę lat temu mi powiedziała, ze mogę tak zrobić z tymi narzędziami w księdze i z tego miałbym zwrot podatku.
Czyli najlepsza opcja to ryczałt, bo najtaniej to wychodzi, przynajmniej na start.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Przecież ogólne są do tego, że jak wymieniasz komuś klocki i bierzesz 50za klocki i 50 za robote to wystawiasz parago na 100zł a podatek odliczasz tylko od 50zł a na ryczałcie odliczysz od 100zł i jesteś w plecy.

PaveleKK

Początkujący
Punktów
0
Czyli najlepiej zasady ogólne i księga? Wtedy faktycznie jest taniej jak miałbym mały zysk danego miesiąca. A co z podatkiem VAT? Bo z tego co wiem nie muszę tego płacić, póki nie przekroczę 20.000 zł rocznie przychodu, tak?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Mam czelność nie zgodzić się z kolegą Mat3ys . To akurat jest przykład dowolnej interpretacji zastosowania przepisów chodzi mi o te klocki . Można użyć to na swoja korzyść i na pewno na ryczalcie nie będzie stratny . Ten podatek ogranicza pewne możliwości ale jest najtańszy. Odrobina pomysłowości i wszystko Twoje. Vat to osobna bajka ale tak nie wolno przeciągnąć 20 tysi

Ostatnia edycja:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Można po prostu dać paragon za części ze sklepu w którym kupiliśmy.

smyku1983

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Zasada jest generalnie taka - jeśli wykonuje się praktycznie wyłącznie usługi dla firm, to warto być na VAT, jeśli dla osób fizycznych, to lepszy jest ryczałt. Co do kasy fiskalnej, to można się starać o ulgę z US.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
A nie jest tak, że od 2015 trzeba mieć kasę fiskalną jako mechanik????

Dokładnie od marca 2015 każdy warsztat musi mieć kasę fiskalną. US zwraca 90% kosztu pierwszej kasy lecz nie więcej niż 700 zł. Dostaje się zwrot albo na konto albo w VAT

A co do tematu... Przecież ryczałt to podatek dochodowy a VAT to podatek od towarów i usług. Dwie zupełnie różne sprawy

Do góry Bottom