Witamy na Forum Mechaników!
Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach. Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!
koledzy wracając do tematu. ma ktos moze jakis schemat jak te wybudzeni jest pociągnięte od tej stacyjki itd ?? bo wiem ze sa jakieś dwa czarne kable w zegarach i któryś z nich to ten ktory odpowiada za wybudzenie alt. ale wole w ciemno nie kombinować hehe
alternator zasnał i jakoś go wybudzić nie można....żaden plus, lecz sprawdź sobie cały obwód wzbudzenia czyli kontrolka ładowania i ciąg przewodu od kontrolki do alternatora.Jak na razie to na samowzbudzeniu ci chodzi.Wstaw to na warsztat to ci ogarna temat.
nie nie kontrolka ladowania sie nie odpala, zaswieci sie na chwile ale przy gaszeniu samochodu. kuzyn mi mowil ze w liczniku sa jakies 2 czarne kable ale, za bardzo nie wiem jak sprawdzic czy tam co kolwiek sie dzieje a na warsztat niehcce oddawac bo puki co przegazuje i jest ok, a warsztat mi naprawi a ja bede o kilka krokow wiedzy do tylu a chce to rozwiazac :d ale niehcce tez przy pierwszym podejsciu narobic bubli hehe
Na alternatorze masz 2 kable, jeden gruby połączony z + akumulatora a drugi cienki. Idź po cienkim kablu, od alternatora powinien iść w stronę akumulatora i bezpieczników, na tym odcinku szukaj przerwania.