• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B po kilku km gaśnie

zububr

Bywalec
Punktów
3
Witam !
Nadarzyła mi się Opel Vectra B z roku 1996 1.6 Benzyna / Gaz
Pewna Pani umordowała się do dojechaniem do mnie, ponieważ po kilku km samochód gasł i po próbie odpalenia zapalał i znów po kilku km gasł. Robiłem jazdę próbna i samochód mi przygasł, przy zawracaniu ale nie zgasł chodził nadal, był po prostu taki mankament że przygasł zapalił się check engine i dalej jechał normalnie. Niżej podaje kody błędów i twierdzę że może coś się potrafi poruszyć i coś nie łączy. Mam zamiar zacząć od przekaźnika popy paliwa czy wszystko gra, takie moje stwierdzenie po chwili grzebania i odczytu błędów. Ktoś jakieś sugestie bądź propozycje ?? Z testami i przeprowadzonymi naprawami będę informował na bieżąco może komuś się kiedyś przyda ten post.
Kody błędów:
P0340 - Nie prawidłowy sygnał czujnika wałka rozrządu
P1740 - Regulacja momentu napędowego
P0230 - Cewka przekaźnika popy paliwa
P1640 - Końcówki mocy sterownika
P0170 - Usterka sterowania w układzie dawka paliwa (bank 1)
P1604 - Sterownik usterka pamięci EEPROM
PS.: Co do błędów one się skasowały a po przejechaniu i gdy samochód szwankuje wskakują te same błędy. Na początek odpuszczam czujnik wałka rozrządu choć może ktoś ma inne zdanie.
Pozdrawiam !!

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Może sterownik się kończy spróbuj podmienić dużo tego na szrotach

bennek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
125
Moim zdaniem tu będzie problem ze sterownikiem silnika...
Był już podobny temat na forum.

zububr

Bywalec
Punktów
3
Mam dla was nową wieść dziś w tak nudną niedziele dobrałem się do przekaźnika i zacząłem poruszać wiązką kabli i samochód szwankował, choć po rozwinięciu wiązki, kable wyglądają okej i teraz muszę jedynie jakoś dojrzeć się problemu w kablach, bądź dojść tego czy na pewno to przyczyna kabli. A może ktoś miał przypadek z kablami choć ewidentnie nie było tego widać.
Pozdrawiam !

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
942
Ja właśnie zaczalbym od pierwszego błędu, zmierz czujnik na gorącym

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie , jak pociągniesz wyjdzie zielenina ...

zububr

Bywalec
Punktów
3
Chłopaki mam takie pytanie doszedłem do tej wiązki i jak poruszyłem kablem masowym od map sensor, to samochód mi zgasł ale nie bardzo mi to pasuje, bo później sprawdzałem i np jak wypnę kostkę od map sensor to auto odpala, wiedz jakie ma znaczenie ta masa z błędami które na kompie wyskakują.

A co do czujnika to coś mi tu nie gra bo to jest 1.6 8v wiedz czujnik wałka rozrządu odpada, zgodził bym się jeżeli była by to 16.

buli.31

SuperMechanior
Punktów
140
Miasto
BYDGOSZCZ
Podepnij kompa patrz w wartościach na podciśnienie ruszaj wiązką i zobacz czy zmieniają się wartości map sensora to zobaczysz czy odcina ci masę z tego czujnika

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
670
Miasto
WLKP
Ja bym sprawdził wszystkie masy czy są ok.

zububr

Bywalec
Punktów
3
Panowie kabelki przeleciałem w różnych miejscach, przekaźnik z działającego auta, poprawiłem masy 2 były w nie ciekawym stanie, a auto jak gaśnie tak gaśnie. Tylko teraz jak zgaśnie to nie łapie błędów wgl

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Gasnie na wolnych czy na wysokich ? jak czesto ?

zububr

Bywalec
Punktów
3
gaśnie jak chce nie ma znaczenia na postoju i na normalnej jeździe na postoju to zależne kiedy raz poruszę tu to zgaśnie raz w innym miejscu też zgaśnie czyżby to jakiś zbieg okoliczności ? Teraz dobieram się do stacyjki może alarm coś pierdoli

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wszystko jest możliwe , to z typu upierdliwe auto , alarm bym zbocznikował żeby wykluczyć

Do góry Bottom