• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra C 1.9 cdti 120 KM ślizga nowe sprzęgło

S.Grzywa

Początkujący
Punktów
0
Miasto
okolice Krakowa
Auto jak w tytule. Wymieniłem dwumasę, kompletne sprzęgło plus łożysko. Na pierwszy montaż był LUK, więc zamontowałem LUK'a. Po zamontowaniu i odpowietrzeniu biegi wchodziły bez problemu. Niestety pedał sprzęgła był miękki i dużo wyższy niż pedał hamulca. Podczas jazdy przy ostrzejszym dodaniu gazu zaczynały się objawy ślizgania sprzęgła. Montaż i demontaż robiłem przy użyciu specjalistycznego przyrządu do sprzęgieł samonastawnych. Wymieniłem króciec odpowietrzający i pomimo różnych sposobów odpowietrzania dalej takie same objawy. Po powtórnym demontażu skrzyni wszystko na oko OK. Zamontowałem drugi komplet sprzęgła, docisku i łożyska i dalej to samo. Znajomym z serwisu Opla twierdzi, że to wina docisku. Przeprowadziłem próbę na prasie i ładnie cofa się.
Proszę o jakieś podpowiedzi jeśli ktoś miał podobny przypadek

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
682
Miasto
WLKP
przypal troche tarcze i sie poprawi

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wymien pompe sprzegla, widocznie nie pracuje prawidlowo.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Tam jest koło dwumasowe i normalne sprzęgło. Nie ma potrzeby używać przyrządu do sprzęgieł samonastawnych.
Przypalenie tarczy miałoby sens gdyby podczas montażu dostało się na tarczę trochę smary lub oleju, ale jeśli drugi komplet poszedł i nadal jest tak samo to raczej wątpliwy sposób.
Jesteś pewien że poszedł właściwy komplet sprzęgła? Porównywałeś numery z tym który był oryginalnie czy dobierali Ci po numerze nadwozia?

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Moze byc inny, tak jak w f9q renaulta. Inne sprzeglo wystepuje dla skrzyn ND0, inne dla pk6. Byc moze tak samo jest dla opla, silnik fiata jezdzi z oplowska skrzynia, we fiacie z fiatowska.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Moze byc inny, tak jak w f9q renaulta. Inne sprzeglo wystepuje dla skrzyn ND0, inne dla pk6. Byc moze tak samo jest dla opla, silnik fiata jezdzi z oplowska skrzynia, we fiacie z fiatowska.
Za mało robię w osobówkach żeby wiedział "co Ty do mnie rozmawiasz?"
Wiem jedno;
Jak miałem Vectrę C (a miałem właśnie 1.9 CDTI 120 KM) i wymieniałem w niej dwumasę. To do w IC, tak mi dobierał to sprzęgło, że auto stało dwa dni. Najpierw zamówiłem, przyszło, rozebrałem samochód, okazało się że to nie to, siadłem w drugą osobówkę pojechałem i przywiozłem drugie, które też miało pasować, okazało się że nie pasuje i dopiero jak dobraliśmy po numerach, ze sprzęgła, to na drugi dzień, dotarło to co miało być.

MateuszFSO

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Moze gdzieś ucieka bokiem płyn i nie ma odpowiedniego cisnienia. Proponuję sprawdzic okolice skrzyni i przewodów hamulcowych gdzies moze byc mokro.

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Jakby płyn uciekał i nie byłoby ciśnienia, to raczej by nie wysprzęglał, a nie ślizgał.

MateuszFSO

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Ja bym się sprzeczał no ale ja tylko tutaj jestem amatorem ale warto sprawdzić stan płynu hamulcowego :p

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Amatorem to akurat jestem ja, a założyciel tematu zajrzał tu dzisiaj o osiemnastej trzydzieści osiem i nie raczył się ustosunkować do naszych wczorajszych wypowiedzi. :p

MateuszFSO

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Nie wiem co powyżej piszą tamci Panowie na temat pompy ale oni mówią o wysprzęgliku ?

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Wysprzęglik to wysprzęglik, pompa to pompa. Pompa jest przy pedale sprzęgła, wysprzęglik jest przy docisku.

MateuszFSO

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Właśnie docisku, nie ma ciśnienia nie ma docisku i się ślizga no nie wiem tak mi to wygląda :p, pozdrawiam

greghorn

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
427
Miasto
Miechów
Właśnie docisku, nie ma ciśnienia nie ma docisku i się ślizga no nie wiem tak mi to wygląda :p, pozdrawiam
Docisk to w uproszczeniu sprężyna, która dociskając tarczę zapobiega ślizganiu. Ciśnieniem hydrauliki niwelujesz jej działanie. Czyli tak po chłopsku: nie ma ciśnienia nie ma poślizgu. A po resztę podstaw działania sprzęgła zapraszam do książek.

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Docisk to w uproszczeniu sprężyna, która dociskając tarczę zapobiega ślizganiu. Ciśnieniem hydrauliki niwelujesz jej działanie. Czyli tak po chłopsku: nie ma ciśnienia nie ma poślizgu. A po resztę podstaw działania sprzęgła zapraszam do książek.
Nie krzyczę,a podziwiam:)

MateuszFSO

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Chojnów
Ramie wraz z lozyskiem jest przesuwane w strone docisku to mam na myśli. Ja tu tylko chce sie czegos dowiedzieć wiec prosze o wyrozumiałość i sprostowanie pewnych rzeczy

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Nie przezywajcie. Pompa moze byc do kitu, konkretnie zawor zwrotny i po prostu wysprzeglik nie wycofa sie do konca tylko caly czas jest lekko wysprzeglony.

Do góry Bottom