• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra C 2.0 dti 2004 Hałas z okolicy pompy oleju.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Witam szanowne grono mechaników i bardzo proszę o pomoc w znalezieniu przyczyny hałasu w mojej Vectrze C 2.0 dti.

Hałas w silniku dochodzi moim zdaniem z okolic pompy oleju ,jest to świergot ,pisk który zaczyna się od około 1500 obr. Nieprzyjemny dźwięk jest dobrze słyszalny w środku i na zewnątrz.
W ostatnim czasie wymieniłem uszczelkę kolektora wydechowego ,przy okazji turbo, uszczelki kolektora ssącego plus czyszczenie dolotu. Zdejmowałem miskę olejową wymiana uszczelki sprawdzenie panewek głównych i na korbach. Korbowodowe wymieniłem ze względu na luz dolnej panewki w stopce po za tym panewki w porządku -Hałas bez zmian.

Mierzyłem ciśnienie oleju 1.5 bara na wolnych obr. przy nagrzanym silniku. Hałas występuje po zdjęciu paska klinowego .Po odkręceniu wydechu od turbo hałas również jest.

Proszę o obejrzenie filmów w linkach one dokładnie przedstawiają problem, może ktoś już walczył z taki dziadostwem i będzie mógł pomóc bo już ręce opadają. Jak będzie trzeba to zdejmę pompę oleju ale nie mam pewności. Słuchałem stetoskopem Hałas słyszalny zarówno z pompy oleju jak i pompy wtryskowej .

https://drive.google.com/file/d/11Blafj6ySi-psqKGzn0J6VgH5w3VBmHC/view?usp=sharing

https://drive.google.com/file/d/11D_oZYJpJYti4jSCBher6WWoz7PWB8rz/view?usp=sharing

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Ogólna opinia o tych silnikach jest taka,że nie są złe,cechą charakterystyczną jest jednak to,że bardzo nieprzyjemnie potrafią hałasować,najprawdopodobniej chodzi o ten dżwięk właśnie,natomiast nigdzie nie mogę znależć co jest tego przyczyną. O tych hałasach wspomniane jest w dwóch niezależnych żródłach,które opierają się tylko na opiniach mechaników,czyli wniosek jest taki,że one wszystkie tak mają,naturalnie jako używane z pewnym przebiegiem.Mnie się wydaje,ze nie pochodzą od samego silnika,tylko z osprzętu,jakieś łożysko hałasuje.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Miałem dwa auta 2.2 dti i każdy miał ponad 500 tys i nie było czegoś takiego. Silniki są głośne ale te szumy a nawet piski to raczej sporadyczny przypadek. Gwizdze jak coś z dolotem może jeżeli bez paska jest tak samo.

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Dziękuje za zainteresowanie tematem.
Po zdjęciu paska osprzętu dźwięk jest ten sam .Kolega mechanik który dłubie w Oplach mówi że ten dźwięk się zdarza i może to być przedmuch na kolektorze ssącym ,tyle że mam wszystko uszczelnione i poskładane na nowych uszczelkach więc odpada. Dzisiaj słuchał mój brat mechanik -nie wiedział co powiedzieć:). Ja tez jestem mechanikiem i sam nie wiem:) Olał bym ten dźwięk ale jest dość mocno słyszalny w środku.
Po nagrzaniu silnika dźwięk nieco cichnie. Dziś rozebrałem stary filtr oleju po 15k /km jest w nim trochę opiłków aluminium -nie za wiele.
W smoku były trzy dość spore płaskie opiłki aluminium .
Czytałem że w silnikach X18xep-xer siadały pompy oleju i tez ktoś pisał że hałas był nietypowy są nawet zestawy naprawcze tej pompy.
Ale czy w DTI komuś kiedy się wysypała pompa oleju ???
Przebieg licznikowy 366000 -niepotwierdzony.
Jak silnik jest zimny to słychać podobny hałas na wolnych obrotach z pompy wtryskowej ,wtedy jak pompuje gruszką ( dostawioną) w momencie zasysania hałas milknie , po kilku minutach pracy zostaje to co opisałem wyżej.

Ostatnia edycja:

Szymonenek

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Białystok
Panowie a czy komuś się zdażyło żeby taki dzwięk jak u mnie dawała pompa wtryskow vp 44.?

Do góry Bottom