• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Video- piski "świerszcza" w okolicy koła pasowego Tucson 2015 2.0 CRDI Co to jest

mmmichaleu

Nowy
Punktów
0
Szukam rozwiązania... Nagrałem film z tym piszczeniem po zdjęciu nadkola i osłony silnika. Zobaczcie sami:

https://drive.google.com/file/d/1ZslBG4Yle-l5sGdyYLZ3ZWmz-bQJc6TL/view?usp=sharing

W trakcie filmu luzowałem napięcie napinacza paska kluczem 17 i przestawało piszczeć. Gdy odwrotnie - kluczem napinałem, to piszczało cały czas.

Zdjąłem pasek - nic nie piszczy i silnik pięnie chodzi.
Założyłem pasek - piszczy...

Napinacz wymieniałem w listopadzie i po tygodniu piszczał znów.
Pasek wymieniłem w Październiku.Wszystkie rolki były bezgłośne więc ich nie ruszałem. Pasek wymieniłem na Gates 6pk2413. Wczesniej byc Gates Hyundai 6pk2411 ( oznacza to że 2 mm był krótszy?)
Tydzień było cicho.
Po tygodniu delikatne piski a po miesiacu już głośne.

Piszczy tylko w zakresie 1750-1900 obr/min na postoju i w trakcie jazdy.
Wniosek - że to chyba nie może być łożysko oporowe sprzęgła, bo też takie było podejrzenie. Dostawiłem ucho i piszczy wyraźnie koło paska wielorowkowego. Psiakałem wodą rolki ale pisk nie głuchnie.

Sprawdzałem nawet stetoskopem - słychać piski wyraźniej gdy skieruję go w stronę koła pasowego.

Myślicie, że to koło pasowe? Nie rusza sie, nie buja, z zewnątrz wygląd ok tylko ten rudy osad...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1574
pewnie coś się nagrzewa i wtedy zaczyna piszczeć. pewnie łożysko. na początek wyłącz klimatyzację- jedna rzecz mniej. możesz popsikać wd40 po każdym łożysku koła (nie na zewnątrz, gdzie jest pasek ale wewnątrz- na łożyska). podejrzewam, że skończy się na wymianie napinacza, rolek i koła pasowego.

p.s. jesteś delikatnie mówiąc bardzo odważny. wsadzać klucz do paska przy pracującym silniku... pamiętam jak kiedyś klient stracił cały opuszek palca na pasku. zastanów się co by się stało gdyby pracujący silnik chwycił twój rękaw lub złapał kucz.

mmmichaleu

Nowy
Punktów
0
klimatyzacja czy włączona czy nie - finalnie nic nie zmienia. Piszczy i tak i tak.
Już to testowałem.

Klucz wsadziłem ostrożnie. Mniej ostrożnie było ze stetoskopem :D Ale nic mnie nie złapało, uważałem.

Zauważyłem, że za kołem pasowym jest jakieś wypełnienie z pianki? Pianka jest cała w rdzamym oleju, ale nie kapie. Na coś to wskazuje?

mmmichaleu

Nowy
Punktów
0
Dzięki Zimoon.
Wymieniłem koło pasowe (stare koło nie miało żadnych widocznych uszkodzeń) na OE Hyundai i na razie cisza. (nie kupujcie koła pasowego NTY -opinie że siadają)

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
390
Dzięki Zimoon.
Wymieniłem koło pasowe (stare koło nie miało żadnych widocznych uszkodzeń) na OE Hyundai i na razie cisza. (nie kupujcie koła pasowego NTY -opinie że siadają)
NTY - z tego to nawet wężyka do podciśnienia bym nie kupił ,a co dopiero koło pasowe ;)

Do góry Bottom