• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VITO w447 - kamera cofania

Leo_1969

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Podzielę się moim rozwiązaniem na kamerę cofania w VITO w447 z automatyczną skrzynią.
Pewnie trochę przydługawy opis będzie, ale już tak mam że jak zacznę pisać to skończyć nie mogę :happy:
.
Mam egzemplarz z roku 2018 - kupiłem nowy - z radiem Audio 15 ale niestety bez kamery cofania.
Od początku "kminiłem" jak tą kamerę założyć, bo ten mój Mercuś jest wersją przedłużaną i serio ciężko jest wyczuć tył przy cofaniu :oops:
Zdecydowałem się "mechanicznie" na rozwiązanie oryginalne, czyli otwieraną klapkę z kamerą - miałem w poprzednim aucie /VW T5/ kamerę zamontowaną w ramce tablicy rejestracyjnej, ale nie byłem z niej w pełni zadowolony bo często trzeba ją było czyścić przy niesprzyjającej pogodzie - rozwiązanie Mercedesa jest idealne, bo kamera otwiera się tylko po włączeniu wstecznego, a podczas jazdy jest zamknięta i się nie brudzi.
Kupiłem więc używaną /sprawną/ klamkę klapy tylnej /z otwieraną kamerą/ i zacząłem kombinować. Na początek obraz - kamera oryginalna nie dała się niestety wkodować - nikt wtedy tego nie chciał/nie umiał zrobić. Zakupiłem więc interfejs/moduł RL-A15 do kamer cofania dla tego radia - do kupienia np na Amazon. Kupiłem róznież małą kamerkę, żeby ją wkleić na miejsce oryginalnej w tej otwieranej komorze tylnej klamki. Kamerka musi być NTSC - ja zastosowałem model Einparts EPP005.
Obraz jest - super hiper bomba :D
Z otwieraniem klapki to jednak był już pewien problem :( Okazało się że nie ma dużej części instalacji, odpowiadającej za obsługę tej kamery - a w szczególności brakowało modułu, który znajduje sie w tylnej klapie i steruje otwieraniem oraz zamykaniem klapki kamery. Nie ma modułu, nie ma okablowania do niego - d.pa blada jak to mówią ;)
Zawziąłem się jednak i zacząłem kombinować - moduł RL-A15 oprócz wysterowania CANbus w celu "radio widzi kamerę", wysterowuje też oczywiście "+" w celu aktywacji tejże kamerki. Wykorzystajmy więc tego plusa w celu otwarcia klapki w klamce. Na początku kupiłem jeden moduł przekaźnika czasowego ze zmiana polaryzacji - myślałem ja głupi że to załatwi sprawę - będzie otwierało klapkę po zadaniu plusa i zamykało po jego zaniku. Niby proste ale niekoniecznie się sprawdziło. Okazało się na początek, że trzeba przełączyc ręcznie na "park" po zakończeniu manewru cofania, bo inaczej klapka zostawała otwarta. Wymaga to zapewne małego wyjaśnienia dla niektórych - sterowanie biegami automatu w Mercedesie odbywa się przy pomocy małej dźwigienki przy kierownicy - jak to w pierwszym MB /GLA żony mej/ zobaczyłem to byłe baaardzo zdegustowany, ale wierzcie mi że używanie tego jest GENIALNE - samo przełącza na "park" po wyłaczeniu kluczyka, co jest bardzo wygodne jak się człowiek chwilę przyzwyczai. W związku z tym właśnie "niezamykanie" klapki kamery okazało się upierdliwym problemem. Przemyślałem sprawę, przeszukałem niezbadane zasoby WEB i zakupiłem moduł czasowego podtrzymania zasilania Pulsar AWZ-525. Kabelki, złaczki, kombinacje, podłączanie - HAPPY :D bo będzie teraz super. No niestety nie za bardzo :mad: Następnego problemu przez chwilę to nawet nie rozumiałem - kamera czasami się otwierała niby bez powodu i zostawała otwarta mimo niby prawidłowego wysterowania. Po dogłebnej analizie znalazłem przyczynę problemu - okazuje się, że mimo iż Mercedes wprowadził takie sprytne elektroniczne sterowanie skrzynią przy kierownicy, to jednak przełączanie biegów następuje "po staremu" - czyli z DRIVE nie włącza się bezpośrednio na PARK /jakby to sugerował przełacznik i wyświetlacz/ lecz jednak "przechodzi" przez REVERSE jak zazwyczaj w skrzyniach automatycznych. Ten krótki sygnał z REVERSE po zatrzymaniu auta i wyłaczeniu kluczyka powodował zasterowanie klapki i dziwne jej zachowania.Poszukałem znowu i zakupiłem następny moduł czasowy - układ NE555 z przekaźnikiem. Po dołaczeniu tegoż do pozostałych układów wreszcie uzyskałem stabilny system otwierania/zamykania klapki kamery.
Działa to wszystko od 5-ciu lat bez zakłóceń i mogę polecić ze spokojnym sumieniem to rozwiązanie, jeśli tylko ktoś chciałby się ze swoim autkiem pobawić :)
Załączam schemat połaczeń dla tych trzech układów sterujących klapką otwierania kamery :cool:
.
Schemat-a.jpg

Do góry Bottom