• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volkswagen Touareg 2004r - nie odblokowuje tylnej klapy przyciskiem w drzwiach

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Od początku - w środku można było łowić ryby, tyle wody w wykładzinie. Nie otwierała się tylna klapa i klapka wlewu paliwa.
Standardowo zgniłe kable w wiązkach.
Połatane i sprawdzone przejścia. Wszystko ożyło, jednak nie można odblokować zamka klapy przyciskiem w drzwiach (przy zablokowanych wszystkich zamkach, pilotem można odblokować zamek klapy). Klapka wlewu otwiera się przyciskiem w drzwiach normalnie.
Może mi ktoś podpowiedzieć o co w tym chodzi, ew. jak powinno działać odblokowywanie z przycisku w drzwiach?
Z góry dziękuję.

Zapomniałem dodać, że moduł w drzwiach znajomy podmieniał na 100% sprawny i bez zmian.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
a sam guziczek działa? podmień na testy.
ja jakoś zawsze mam "szczęście" do tych przełączników w drzwiach. jak nie od szyb, od lusterka, albo centralny. czasami padają całkiem, czasami tak trochę :)

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
100% sprawny.
Czytałem instrukcję i czy tam naprawdę trzeba najpierw nacisnąć przycisk na pilocie (od klapy) i dopiero działa ten w drzwiach? dobrze rozumuję, czy coś pomyliłem?

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Sprawdzałem dokładnie bo mam fioła pod tym względem. Nie można zamienić. Zielone były od CANa i kilka zasilających. wszystko stało w wodzie.
Był błąd, że magistrala jest w komunikacji jednoprzewodowej, ale po połataniu przewodów, zniknął (zgniły pod fotelem kierowcy tam, gdzie się łączyły).
Zastanawia mnie tylko to, że CAN powinien mieć terminator między przewodami (60ohm), a między pomarańczowo zielonym a pomarańczowo brązowym, które idą do bramy - licznika, tak nie jest,. Oczywiście przejście jest w każdym punkcie.
Między drugą linią CAN (nie pamiętam teraz kolorów) jest dokładnie 60ohm.
Czy tak powinno być?
Szyby normalnie działają, centralny też.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
A jak podmieniałeś moduł komfortu to kodowanie się zgadzało z twoim modułem ?
Automatyczne połączenie postów:

jednak nie można odblokować zamka klapy przyciskiem w drzwiach (przy zablokowanych wszystkich zamkach,
Tego nie mogę zakumać !
Przy zablokowanych zamkach czyli ok!
Też czasem się spotkałem że kluczyk włożony a wyjęty z stacyjki miał na to wpływ ale to raczej działało do przycisku na klapie a nie na drzwiach.

Ostatnia edycja:

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Kodowanie przepisane do modułu z identycznymi numerami. Zastanawia mnie kolejna rzecz - Chyba powinno się dać połączyć z modułami w drzwiach? Pytam, bo w tym wypadku nie ma takiej możliwości - sprawdzane ori VCP, Autelem i VCDS własnej produkcji.
Żaden nie połączył się.
CAN jest podłączony na bank (chyba że to leci do bramy po LIN), szyby otwierają się z przycisków w drzwiach kierowcy, nie działa tylko ten przycisk od klapy. W instrukcji jest napisane, że aby odblokować klapę i szybę, trzeba najpierw nacisnąć przycisk na pilocie (od klapy), i dopiero przycisk w drzwiach.
Szybę mogę odblokować tylko komputerem, bo uwalony jest przycisk w wycieraczce (nie jest zwarty).

Przepraszam za może idiotyczne pytania, ale pomagam znajomemu i nie miałem z tym wozem do czynienia. W moim rapidzie takich kombinacji nie ma...

Może ma ktoś schemat instalacji?

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Jeżeli nie łączy się z modułami w drzwiach to znaczy że nie musi bo wszystko przejmuje moduł komfortu.
Jak masz w nim odczyt wszystkich parametrów drzwi (bloki pomiarowe).To wszystko ok.
Poszperać trzeba na stronach Anglojęzycznych itd.
Zagadaj z kimś na PW może pomoże.

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Wszystko działa. Znajomy rozbierał przełącznik od otwierania wlewu paliwa i odblokowania tylnej klapy, o czy mi nie powiedział. Wypadł mu popychacz i nie zwierało styków... Pytałem go czy sprawdzał i mówił, że tak a ja głupi nie sprawdziłem.
Temat zamykam.

Markson43

SuperMechanior
Punktów
171
Miasto
Rzeszów
Aleś się narobił i to jak zwykle przez wiarę w czyjeś słowa !!!
Trzeba się nauczyć nikogo nie słuchać i robić swoje.
Ja i tak nie raz wpadam w takie gó......o.

amigoos

Uczestnik
Punktów
3
Dokładnie... Ale i tak, dziwnie to działa. W prawie każdym wozie, słychać jak odblokowuje się zamek a tu cisza. To też mnie zmyliło, mimo, że przeczytałem instrukcję obsługi.

Do góry Bottom