• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volkswagen Touareg 3.2 V6 - pierścienie

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Składam ojcu touarega z silnikiem 3.2 V6.
Sprawa tyczy się tulei. Pierścieni tłokowych.

Nie do końca zdaję sobie sprawę jakie zamontować pierścienie, gdyż w modelu występują dwa typy. Pierścienie stalowe. Pierścienie żeliwne. Chodzi o to, czy mogę założyć pierścienie żeliwne do obecnych gładzi.
Nie mam pojęcia, czy one przypadkiem nie wytną gładzi w bloku silnika.
Czy ktoś kiedykolwiek patentowa o takie rzeczy?

Pytanie, czy ten silnik jest kolizyjny?
Moje jednostce pękł łańcuch i wszystkie zawory są całe. Bardzo dziwna sprawa.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Pierścienie zakładaj ori takie jak powinny być ,co do zaworów pomiar kompresji na początek a dalszą eksploatacja wyjaśni czy trzeba było dać głowie do sprawdzenia czy nie wytrą prowadnice i ci ojciec przypomni pasem dzieciństwo ;)

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Szczelina w gładzi na starych pierścieniach to 1,25mm
Na nowych jest 1mm.

Zawory i prowadnice sprawdzone.
Silnik był rozkręcony przed sprawdzianem kompresji. - Niestety.

Jakiś geniusz w niemieckim aso założył wariatory odwrotnie. Ssący na wydech, wydechowy na ssący.
Jeden ze ślizgów był przykręcony na jedną śrubę. Jeden łańcuch firmy Sachs, drugi YkM (?)
Teraz tak:

Nowe wariatory z Aso, kompletny zestaw rozrządu. Nowe koła zębate.

Problem jest z pierścieniami. Gładzie idą w skos, z racji budowy bloku. Maja nominał Tłok jest kierunkowy, ścięty.
Szczelina jest za duża. :|
Gdybym kupił pierścienie z Aso (1800zl)
To bym nie pyszczył, JEDNAK. Zamienniki mogą być inne (wymiar) niż te, które proponuje Aso.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Pierścienie Mahle to jakaś lipa. Szczelina 1,15mm.
Na pierścieniach goetze 0,25mm.
Jaki sens jest montować pierścienie chociażby olejowe, które mają przerwę 1,15mm?
Gdyby ktoś miał problem ze spasowaniem motoru 3.2 V6 (VR6 jest trochę inny) , to się polecam.

Dobrze, że dociekałem, bo tuż po odpaleniu silnika, szybko bym wracał do pierścieni.

Załączniki

• IMG_20190928_194133.jpg
    IMG_20190928_194133.jpg
    52,8 KB · Wyświetleń: 32
  • IMG_20190928_192939.jpg
    IMG_20190928_192939.jpg
    71,7 KB · Wyświetleń: 32
  • IMG_20190929_144324.jpg
    IMG_20190929_144324.jpg
    3,2 MB · Wyświetleń: 30

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Nie wiem jak ty to rozumujesz ale dla mnie to nie masz pojęcia co robisz, skoro myślisz że mniejszy Luz bardziej uszczelni ,na luzie 0.25 pod wpływem temperatury wiesz co się stanie pomysl
1.25 to prawidłowy Luz pierścieni robiłeś pomiar srednicówką tych cylindrów bo są wytarte i świecą się jak psu jaja ,trzymam kciuki może się pierścienie nie zakleszczą.

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
Z całym szacunkiem, ale piszesz bzdury.
1,25mm to zużycie agonalne. Warunkiem jest stan tulei, tutaj zużycie mamy w tysięcznej. Mierzyłem. Na logikę biorę temat. Brał oleju 1l na tysiąc. Tłoki zawalone olejem. Uszczelniacze zaworowe ma mięciutkie, jak nowe. Ktoś już walczył wcześniej. Problem pozostał. Od razu dało mi to do myślenia w sprawie pierścieni.
Nie spotkałem się nigdy w życiu, z teorią, że luz 1mm i w górę to luz dopuszczalny. Oczywiście, silnik puchnie, ale w życiu na 0,30mm ( dokładnie mierzyłem każdy gar. (Pomyłka 5setek Stary przyrząd) nie spuchnie tak, by zakleszczył obroczki na garach.

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Brał oleju 1l na tysiąc. Tłoki zawalone olejem.
Normalna sprawa w tych dziadostwach może nie litr ale na setkę nie licz.
1,25mm to zużycie agonalne.
Trochę teori i praktyki ci się kłania ale również szanuje twoje zdanie i życzę powodzenia . jeżeli ktoś z tym wcześniej walczył i sobie nie poradził może być tak że motor przegżany jest i nic z tego nie będzie z resztą czynników jest wiele .

Ostatnia edycja:

komar200

GWD
Punktów
1198
Miasto
grudziadz
Pytanie, czy ten silnik jest kolizyjny?
A jak myślisz ,tak na logikę bez obrazy oczywiście.

Nie spotkałem się nigdy w życiu, z teorią, że luz 1mm i w górę to luz dopuszczalny.
Może mnie źle zrozumiałeś napiszę inaczej ,chodzi oto że nawet przy takim luzie pierścieni tłokowych 1 mm zużycie oleju może być znikome ale jest za to większe prawdopodobieństwo tak zwanych przedmuchów sam osobiście składam silniki i uwierz mi że nie brały grama oleju a zmiejszymi przerwami chlały litrami powodem było zapiekanie się pierścieni i w dodatku miał przerwy w granicach 0.15 -0.30 .to proszę cię teraz wytłumacz mi dlaczego . Co prawda ten 1.25 to przesada ale to nie powód chlania oleju w każdym przypadku i nie oto mi chodziło .

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Panie a co to te przedmuchy? Jest dziura w silniku i dmucha go ktoś w te dziurę. ? Szczelina 1 mm jest ok?Może źle rozumiem - chodzi o zamki ? Czy luz w rowku?

Ogień-Opór

Gaduła
Punktów
4
Miasto
Bydgoszcz
A jak myślisz ,tak na logikę bez obrazy oczywiście.

Może mnie źle zrozumiałeś napiszę inaczej ,chodzi oto że nawet przy takim luzie pierścieni tłokowych 1 mm zużycie oleju może być znikome ale jest za to większe prawdopodobieństwo tak zwanych przedmuchów sam osobiście składam silniki i uwierz mi że nie brały grama oleju a zmiejszymi przerwami chlały litrami powodem było zapiekanie się pierścieni i w dodatku miał przerwy w granicach 0.15 -0.30 .to proszę cię teraz wytłumacz mi dlaczego . Co prawda ten 1.25 to przesada ale to nie powód chlania oleju w każdym przypadku i nie oto mi chodziło .

Pytam o kolizje silnika, gdyż pękł łańcuch i zawory są całe. Śladów nie ma na zaworach i garach. Pękł na biegu jałowym. Można się zdziwić, co nie?

W tym motorze nie zdiagnozowano poważnych wycieków oleju. Uszczelka pod głowicą była cała. Mogę domniemać co się działo. Jednak są dwa typy pierścieni. Jeden z luzem 1,15mm drugi zaś z 0,30mm to co teraz?

Do góry Bottom