• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo powershift swap na manual

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Witajcie mądre głowy. Volvo v50 2.0d 2010r. Automat po swapie na manual. Ecu i wiązka odpowiednia, cem przypisany do ecu oraz wsad zrobiony pod manual natomiast borykam sie z brakiem mocy oraz bląd w ecu od sum kontrolnych. Wszystko prześwietlone porządnie. Ecu i wiązka pochodzi z samochodu bez DPF i w
moim Cem też jest usunięta ta opcja. N75 brak błędu ale wygląda na to że nie uruchamia aktuatora turbo. Podpowie ktoś coś ciekawego ??

Serwismiechów

SuperMechanior
Punktów
96
Brak mocy może być od wszystkiego i czasami nie wyświetli błędu. sumy to std w volvo po zmianie softu. Szukałbym jakiegoś babola po przekładce

GustawL

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Witaj!

Upewnij się, że węże i rury między turbosprężarką a kolektorem ssącym nie mają wycieków.

Sprawdź, czy aktuator turbosprężarki działa poprawnie i czy reaguje na zmiany obrotów silnika.

Upewnij się, że układ paliwowy działa poprawnie i nie ma wycieków.

Sprawdź filtry paliwowe i wymień je, jeśli to konieczne.

Sprawdź, czy ciśnienie paliwa jest odpowiednie.

Upewnij się, że nie ma wycieków ani uszkodzeń w układzie dolotowym powietrza.

Sprawdź, czy czujniki masy powietrza (MAF) i ciśnienia doładowania (MAP) działają poprawnie.

Odczytaj kody błędów z komputera samochodu, aby uzyskać dodatkowe informacje na temat problemu.

Jeśli pojawiają się błędy związane z kontrolą turbo lub ciśnieniem doładowania, skoncentruj się na tych obszarach.

Sprawdź działanie czujników temperatury, ciśnienia i innych, które mogą wpływać na pracę silnika.

Upewnij się, że sygnały z czujników są prawidłowo przekazywane do ECU.

Sprawdź, czy ustawienia w ECU są zgodne z nowym układem manualnym.

Upewnij się, że oprogramowanie ECU zostało skonfigurowane poprawnie pod kątem braku DPF.

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Chłopaki po diagnostyce wyglada na to że N75 w ogóle nie jest sterowany przez Ecu. Cały czas pokazuje w pozycje 10% i ani drgnie. Po odcięciu wtyczki wywala błąd. Dodam że sterownik i wiązka założona z jednego sprawnego samochodu. Cem dopisany odpowiednio.
Witaj!

Upewnij się, że węże i rury między turbosprężarką a kolektorem ssącym nie mają wycieków.

Sprawdź, czy aktuator turbosprężarki działa poprawnie i czy reaguje na zmiany obrotów silnika.

Upewnij się, że układ paliwowy działa poprawnie i nie ma wycieków.

Sprawdź filtry paliwowe i wymień je, jeśli to konieczne.

Sprawdź, czy ciśnienie paliwa jest odpowiednie.

Upewnij się, że nie ma wycieków ani uszkodzeń w układzie dolotowym powietrza.

Sprawdź, czy czujniki masy powietrza (MAF) i ciśnienia doładowania (MAP) działają poprawnie.

Odczytaj kody błędów z komputera samochodu, aby uzyskać dodatkowe informacje na temat problemu.

Jeśli pojawiają się błędy związane z kontrolą turbo lub ciśnieniem doładowania, skoncentruj się na tych obszarach.

Sprawdź działanie czujników temperatury, ciśnienia i innych, które mogą wpływać na pracę silnika.

Upewnij się, że sygnały z czujników są prawidłowo przekazywane do ECU.

Sprawdź, czy ustawienia w ECU są zgodne z nowym układem manualnym.

Upewnij się, że oprogramowanie ECU zostało skonfigurowane poprawnie pod kątem braku DPF.
Ecu i wiązka pochodzą z samochodu oryginalnie bez Dpf i poza dopisaniem do cem nic mie było grzebane

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Jaki koszt przekładki mniejwiecej na gotowo

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Nigdy nie byłem zwolennikiem takich "przekładek" dla mnie to nigdy nie bedzie dobrze zrobione a już napewno nie tanim kosztem. Lepiej sprzedac takie auto i kupic z taką skrzynią jak się chce. Pozniej nic nie pasuje i wszystko "poprzerabiane"

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Nigdy nie byłem zwolennikiem takich "przekładek" dla mnie to nigdy nie bedzie dobrze zrobione a już napewno nie tanim kosztem. Lepiej sprzedac takie auto i
Nigdy nie byłem zwolennikiem takich "przekładek" dla mnie to nigdy nie bedzie dobrze zrobione a już napewno nie tanim kosztem. Lepiej sprzedac takie auto i kupic z taką skrzynią jak się chce. Pozniej nic nie pasuje i wszystko "poprzekupic z taką skrzynią jak się chce. Pozniej nic nie pasuje i wszystko "poprzerabiane"
Kolego szanowny nie to jest przedmiotem dyskusji ✌️
Koledzy po odpięciu czujnika kopiowania turbiny Ecu błędu nie wali wiec coś było grzebane z wsadem.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Tak wiem... przedmiotem jest czujnik kopiowania turbiny. Swoją drogą to fajny czujnik, masz odrazu biturbo.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Według nazewnictwa Forda, jest on właśnie tak określany, więc nie wiem po co ironia.

Davpod

SuperMechanior
Punktów
158
Cukier ci spadł? Czy co? Wyluzuj troche, ja żartuje... ok już się w temacie nie odzywam, miłego rzeźbienia :)

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
630
Miasto
Okolice Krakowa
Nic mi nie spadło. Gość założył temat, używa poprawnego nazewnictwa, próbuje ogarnąć auto po padnięciu Powershifta, a tutaj tylko złote rady i ironizowanie. Ja jestem zwolennikiem przeróbek, wykonuję masę swapów skrzyń i silników z różnych pobudek właścicieli i każdy jest zadowolony i jakoś wszystko pasuje i nic nie jest "poprzerabiane".

Bybol

SuperMechanior
Punktów
7
Miasto
Limanowa
Spoko na luzie ✌️ Fajny gość się odezwał i podesłał ori wsad ✌️ wrzucone do ecu i wszystko hula ✌️ Pozdrawiam wianków i niedowiarkow ✌️

Do góry Bottom